Wednesday, January 7, 2009

Hukum berinai corak

notes**Jgn pandang hina terhadap tajuk di atas. Aku bkn gossip yg gossip pns mcm melodi tu. Tp gossip aku berasas dan berilmu :)

Actually aku nk tanye korg sume. Soalannye gini:

Apekah hukumnye berinai yg bercorak2 tu? ade perbezaanke hukumnye dr segi penggunaan? Mksdnye mase kahwin dibenarkan atas sbb tertentu atau hukumnye tetap xkire ape pon alasannye? penin x? ;n
Aku penah dgr yg berinai biasa tu dibenarkn. Xpasti la makruh ke harus ke camne. Tp aku terdengar plak ade kwn aku ckp HARAM kalo buat berinai yg bercorak tu. Aduhh sgt fenin.

Eh eh aku bkn nk buat pon berinai yg corak bagai tu. Xkose aku. Lgpun my mum awal2 lg dah sound jgn wat yg corak sbb nmpk comot. Yg biase aje sudaaah. Aku cume xbleh ade sikit keraguan dlm otak pikiran aku neh walopon bnda tu xde kena mgena ngn aku. Tp bile aku stat bpikir tp xdpt jwpn yg logik aku mule fenin. Mungkin itu punca migrain aku ;n

Haaa korg penah x terpikir psl ni? Ke aku sorg jee yg naif psl hukum hakam ni? uuu ampunin gue. Xpelah. Lebih baik aku bertanye dr aku sorg sesat nti. (sad). Korg. Sile respon eh.

p/s: pd sape2 yg dah wat atau akan buat atau xtau wataheck aku ckp ni digalakkn beri pndapat ;n btw, i'm proud to present my 101th entry as a knowledgeable information ;)

-XOXO-
Ciare B

14 comments:

  1. uiks, aku xpenah plak dgr psl bole x bole.. hrmmm

    tp cantik la corak2 tu :p

    ReplyDelete
  2. ^^mumu^^ mslhnye aku penah dgr;n pastu kalo ko search kat google lbh byk pndapat ckp HARAM dr TAK HARAM. sooo aku confuse sgt. Kalo ye haram nape ramai org xtau??sbb aku tgk da jd tren plak skg ni.most pgantin wat benda tu. ko tentu xnak ade prasaan was2 ms kawen kan kan kan? kawen itu adelah pmulaan hidup br dan kite xmau beri dosa pertama pd suami kite.

    owhh dasyat jgk pemikiran aku ni.pikir2kan lah smue reader :)

    ReplyDelete
  3. hoh dasat2 hehe

    alamak kena tanye y pakar la camni.. huhu

    ReplyDelete
  4. ^^mumu^^ tula psl..aku nk tnye pakar..aku xcaye bnda2 kat intenet ni :P hokhok...

    nk tnye ustazah hana cikenlitel lah..lalalala~~

    ReplyDelete
  5. salam singgah..thx singgah blog sy ye..

    yg sy tahu..haram kalo gambar binatang or menyerupai org whatsoever...flora bole..tp da best is tya pd org yg lebih arif n tau hukum hakamlah..wallahualam..

    nti sy exchange link ye...

    ReplyDelete
  6. yeke? aku br nk buat corak awan larat time kawin nnt...ala..btol ker???

    ReplyDelete
  7. err xleh ek???huk huk, baru je berangan, nak kena konpemkan nih

    ReplyDelete
  8. ^^Dee^^ ok ok nti kite exchange link ehh ;) a'a btol tu..baek tanye pd yg pakar kan :)

    ^^mawar^^ h0h0 ade niat nk wat corak awan larat ehh?hokhok...alaa ko tanye2 laa kat mn2 ustaz kat ganu tu..;)

    ^^rose^^ itu laa..kena konpem kan ni...once u know pls tell me ehh..aku pon nk tau gaks

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. pernah kuar kt akhbar mingguan m'sia 10/2/2008.

    tapi ni sumber dari JAKIM --> Mengenai melukis inai di jari dihari perkahwinan bagi orang perempuan adalah diharuskan selagi: 1. Menggunakan warna yang boleh dihilangkan seperti inai. 2. Tidak menggambarkan/melukis sesuatu yang dilarang seperti gambar haiwan, berbentuk salib, lakaran lambang sesuatu kumpulan sesat dan sebagainya. Sabda Rasulullah SAW, maksudnya: “Bukan dari kalangan kita sesiapa yang meniru selain kita”. (Hadis Sahih Riwayat al-Tirmizi) Sabda Baginda lagi, maksudnya: “Sesiapa yang meniru sesuatu kaum, maka dia adalah dari kalangan mereka”. (Hadis Sahih Riwayat Abu Daud) . 3. Apa-apa sahaja perhiasan diri wanita yang boleh menambat hati suami dan mengeratkan hubungan rumah tangga adalah digalakkan oleh syarak termasuk inai dan mewarnakan rambut dengan bahan yang dibenarkan.

    Wallahu ‘alam.

    sumber dari JAKIM lebih boleh dipercayai dari surat khabar

    ReplyDelete
  11. ^^lina^^ hye lina :) ehh komen ko yg di atas ni kan, ape kesimpulannye?mule2 aku bace mcm xbleh tp tibe2 last skali dia ckp ape je phiasan tuk menambat hati somi digalakkan. So ape2 je yg haram leh jd halal ke gitu??such as cukur kening, kaler rambut, mekap blebihan..gitu??

    hehe aku byk bpikir sjk akhir2 ni :p

    ReplyDelete
  12. maksudnye inai yg berbunge tuh perhiasan utk suami la. kalo si suami izinkan, maka bolehla. kalo si suami x izinkan ko berinai maksudnye xleh wat.

    cukur kening, kalo x silap tetap haram sbb pernah dengar dlm rancangan hijarah remaja kt astro.

    kaler rambut tuh dengan bahan yang dibenarkan shj. setau aku bhn yg dibenarkan hanyelah inai.

    jgn lak konfius tau. kalo dye tulis halal bukan maksud halal kalo kite warna rambut ngn dye tersebut. yg halal tuh ingredient dia. ibadah akan x sah sbb dye tuh menghalang air utk wuduk dan sbgnye.

    ops! pjg benar lak.

    ReplyDelete
  13. jd corak awan larat bole la ek? :p

    ReplyDelete
  14. ^^lina^^ thanks lina :) but u know what?aritu aku jumpe buku kat MPH..ade ditulis dlm ituu cukur kening BOLEH jika diizinkan suami..soo aku sgt2 penin. skg aku xtau da nk caya fakta yg mn satu. :(

    ^^mawar^^ aku rase cam buleh jek..as long as mtk ijin suamimu ;)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha