Tuesday, February 3, 2009

Towing kereta???

Erm cerita ni lg lahh da basi. huhu. rsnye dah genap smggu lebih kete aku rosak. tp br ari jumaat aritu kena tarik sbb cuti rayo cino lamo bona. nyampass aku. tu lah korg. lenkali org2 mlayu ni kena perbanyakkan lg workshop supaye org mlayu sng x bgantung kat workshop org cina. ni bkn mslh perkauman. ni adelah cara2 supaya senang org mlayu nk baiki kereta ms raya cina. huhu. haa kan dah xpasal2 kete aku kena bertapa kat parking umah selama smggu gara2 workshop tutup lama sempena gong xi fa cai. hukhuk. depa gak yg kayes sbb aku anto kete tmpat dorg. isk. haihhh

bagaimana boleh rosak?? owh satu soalan yg bgs tu anak2 murid sekalian :) alkisahnye pd satu ari sabtu aku baru balek jenjalan dr KL ngn kakak aku ngn abg ipar (misi mencari manik utk http://manikmanikruby.blogspot.com hehe saje aku nk inteprem blog ruby di situ ;n), lg lbih kurg 2km je nk smpai umah tetiba temperature kete aku kebabooom naik yg takat paling tggi!! mau x tekejut haku. isk. pastu kena la setop di tepi jln smbil memasang hazzerd light n calling2 kat tunang aku a.k.a encikmekanik yg kebetulan berada sgt jauh dr sisi. huhu. ms tuh dia kat kampg dia nun jaoh di sana. so stlh dpt advice dr encik mekanik, bukak2 bonet bagai, cek takat air yg mana kompem tangki air aku sudah kering, pastuh try isi2 air & aku melihat sume air yg di isi terkeluar smule d bhgn bwh kete....SAH!!!! tangki air BOCOR. haishh. so kitorg pon g cpt2 la bwk kete tu blk sbb da dkt sgt. xsampai 2km dr umah. jd gagah2 la bwh kete balek. itu la alkesahnye. so a week later br aku dpt tarik kete. mmg da xboleh drive sndiri sbb air tangki tu da kering. empty.

Utk org yg 1st time ade pengalaman nk tarik kete mcm aku mmg ade sedikit jakun di situ ;n hehe aku wat bodo jew smbil tgkp gmbo sesi menarik kete. yelah aku riso org ni ape2 kan kete aku. so utk kslmtn aku tgkp gambo sbg bukti. mujur sumenye bjalan lancar :) alhamdulillah.

Cara2 nk letak kereta atas tow truck:

1. free kan gear sbb kena tolak. nk camne? ayor sudah kering. mau meletop kete aku kang. xpon mau bengkok sume enjin sbb kedahagaan ;n

2. letak tayar kete betol2 atas laluan tow truck tu.

3. seterusnye kete akan naik sndiri ke atas tow truck dgn penggunaan remote control saje. aisehh. sgt canggih. (aku xpenah tgk tow truck canggih gini. aku bygkan tow truck yg tarik kete aku tahap tow truck yg buruk cam besi buruk tu. hihi. kejamnye aku!!)

4. okay slamat sudah naik atas tow truck.

5. pastikan anda mengekori tow truck smpai ke destinasi anda sbb takot kena tarik ke tmpat kete curi ;n

Done!! hehe :) erm haa kau, siap aku escort tow truck tu. tp tow truck ni laju woo. sgt cggih katekan. salunye tow truck kan tahap kelajuan semut je kan. hikhik. erm bile dah smpai ke tempat kelajuan jgn lupe bayo yukk. huhu. bape kena bayo?? apsal sibuk?? ko nk tlg bayokan ke? ;n

Choww! :'D

4 comments:

  1. laaa mmg la laju. keta ko d atas lori itu haha.

    aaa x aci la ni bukan tow truck namenya hehe

    ciare~ keta aku penah dtowing scr kaki dpn terangkat tu. pastu aku siap naik truck tu duduk sebelah derebar die haha.. dh la pintu truck sblh kiri aku tu xbole tutup rapat. hoho.

    puncanya : kipas x bjalan. huhuhu.

    ReplyDelete
  2. ^^muniiiiii^^ hehe tulahhh.jgn pndg rendah kat savvy sbb tow truck yg tarik ala2 nk tarik bmw gitew.hakhak :'D ermm papepon. amek sbulan gak nk tggu kete siap :'(

    ReplyDelete
  3. whoaaaa!!! dasat sehh ciare ade pengalaman keta duk atas lori yg berjalan :o (aku xreti sebut tow truck)

    ReplyDelete
  4. ^^dd^^ hehe xreti pon tp ko eja jgk :'D kui...hehe berdebar2 aku tau..yelah takot tow truck ni bwk kete aku ke tmpat laen..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha