Tuesday, March 3, 2009

Tutorial: Background Image

Salam semua :)

Erm dah lama dah bercadang nk wat ala2 tutorial. hehe. erm aku tau dah belambak tutorial kat luar sana nun. tp aku dulik ape kan? tiap org mempunyai cara yg berbeda. so xsemestinya tutorial aku nih sama cam org lain. tutorial ni is from my own perspective, di mana line of codes terdiri drpd berjuta cara wei. ilmu itu harus dikongsi bersama. so xpyh membebel, mari mulakan :p

Tutorial hari ini adalah Background Image.

Ye ye aku tau blogspot dah sediakan template2 yg tersendiri utk korg guna. pilih aje kan. tp coraknye adalah sgt plain bukan?? hah kalo korg nk tambah background yg lawo sket, gambo pemandangan ke, muke korg ke (cam blog aku ni haa ;n) so adalahhh sgt senang. Ini adalah cara2nya :

1) Mulakan dr dashboard korg. pastu pilih menu layout.


2) Kemudian pilih sub-menu Edit HTML. Pastu pergi ke bahagian yg telah dikotakkan di bwh. alaa yg byk2 text tuu ;n


3) Last but not least cari perkataan body{.

4)Nmpak tak?? Kalo xjumpe cari smpai jumpe. hehe. okay jumpe dah?? bagus =). So korg akan jumpe background: #FFF url("http://blablabla...")..


skrg tukarkan background: #FFF url("http://blablabla...") kpd background: #FFF url("http://linkgambaygkorgdahupload"). **kalo xtau kt mn nk uploadkan dulu gambo tu, tutorial akan bersambung kemudian ek**

5) background-repeat: no-repeat maksudnye gambo tu ade satu je. xkan jd tile kalo gambo kecik. kalo korg wat background-repeat: repeat so nti gambo tu akan jd tile la byk2. erm codes yg selebih tu korg godek2 lah yek. senang aje :)

Kalo nk lihat hasilnye dulu click Preview button. Bile sudah puas hati, click Save Template.

Selamat mencuba =)

Love; Ciare =)






No comments:

Post a Comment

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha