Thursday, May 21, 2009

Berhabis duit demi memulakan hidup baru. Yang penting Kerjasama!! {wonderPINK} huhu

Tipu kalo ckp duit aku masih ada berkepuk2 dlm bank. Hari demi hari aku tgh counting down bilakah mau dpt gaji ni? (wat masa ni count down gaji lagi penting dr counting days kawen. boleh? haha) Bos, taknak bg hadiah kawen dlm bentuk mata wang ringgit malaysia kah?? mampuih aku kalo bos baca blog ni. nauzubillah. sapa bg link blog aku kat bos aku siap ko aku kerjakan. (takot tak takot tak? =P)

Begitu lah pengorbanannya sebuah perkahwinan. (unless ko anak hartawan ke ape kan. so no prob lah bg ko psl duit nih) macam aku ni, serius anak org susah dan kena berusaha segalanya secara sendiri. sumpah sgt berdikari kitorg bertiga beradik. (errr okay tak mau cerita dah pasal kisah dulu. sgt sedih & pahit. harus dilupakan T____T)

Bila dah kerja ni, baru lah 1st timenya aku rasa pegang duit yg byk dlm wallet aku.(tp kekadang ada jgk smpai tggl rm5. haha) Dan jugak duit ribu2 tiap ujung bulan (ujung bulan aje lah, pastuh alamatnya lesap lah pas byr segala mak nenek expenses utk survive di bumi Allah ni). ALHAMDULILLAH. okay skrg motif aku bukan nk menunjuk2 okay. sapa yg berfikiran sedemikian sila undur diri. huhu.

Oleh kerana perenggan di atas, sebab itu lah aku ada berciri kedekut dalam diri aku. YA. KEDEKUT. sebab apa? sebabnya aku adalah dari golongan org susah. kedekut dari segi duit lah. kdg2 5 sen pon aku kutip2 jgk kalo terjumpe dlm poket2 suar. sedih no? T___T. tp, kalo dari segi ilmu, idea, gelak ketawa aku tak kedekut. huhu. cuma skrg bila dah keje aku jadik kedekut senyum. pelik lah bukan. tp aku rasa zaman dulu aja kot aku kedekut. skrg ni bila dah ada duit sendiri, aku sgt pemurah bg duit kat org yg berjual kain baju. errr bukan bagi free aja, maksudnyer bershopping lah adik2 oi. haha.

Ehh apa aku merepek sampai ke zaman susah pastu ke punca pendapatan pulak ni. aaaiii aku lesing jugak penulis ni kang. huhu. baik, mari bercakap mengenai 'Berhabis Duit Demi Memulakan Hidup Baru'. Okay kalo orang lain berhabis duit utk kawen, tapi aku tidak. aku rela berhabis duit utk persediaan lepas kawen. That's why hantaran yg aku kenakan pada MK pon tak tinggi. average aja. kalo bleh mmg aku nk mintak at last 30k hantaran sebab kena ikot lah ekonomi zaman skg kan. Tapi aku redha. aku mintak hantaran biasa aja. mas kawen hanya senaskah Al Ma'thurat (okay tipu sunat jer ;n).

Sebab apaa?? sebabnya aku mau MK focus pd kehidupan kitorg pas kawen. Supaya dia dpt sediakan sebuah umah (buat masa ni umah sewa dulu T____T) yg selesa, ada kelengkapan asas dan plg penting dia bleh membahagiakan aku secara sederhana tapi selesa. Sebab itu lah aku taknak berhabis duit masa kawen semata2 utk menunjuk2 dan bermegah2 kemudiannya bbrp hari lepas kawen udah bergadoh sebab tak ckup duit utk itu ini. (tapi kena bersabar lah dgn ckp2 org. biasalah mulut org bukan mulut tempayan) Buat apa membazir utk kawen. Yg wajib aja cukup. Paling penting sebuah majlis akad dan majlis perkahwinan utk menghebah2kan bahawa pengantin telah berkahwin :) bukankah lebih sweet utk masa depan :">
Aku rasa aku tak banyak bercerita pasal umah baru kami kan? (ehem ehem KAMI. cewah ;n) err tp wat masa ni aku, kakrubi & cousin aku yg dok situ. nak mampuih dok situ ngn MK skrg? tak ingat hukum hakam ke?? hoho. mana tau kot ada yg tersalah tafsir kang kuar headline dalam kosmo berbunyi begini:
'Seorg blogger mengaku di dlm blognya bahawa dia tinggal serumah bersama tunang'
HAHAHAHA jgn main2 tulih dlm blog ni. kena explain secara terperinci. Sorry Kosmo, saja wat perumpamaan. Kalo tulih kuar Buletin Utama tv3 kang lagi trauma sampai 7 keturunan nanti. hoho. Okay smbung semula psl rumah KAMI. err aku rasa baru sekali aku tepek gambo umah aku masa dlm proses perpindahan arituh kan? hiks. (owh tetiba teringat mak kata 'mak tak sabar pergi umah adek' owh terharunyaaaaa. mak i love you) Malu lah nk letak segala dalaman rumah tuh. biasalah baru pindah, so umah pon serius kucar kacir tahap kena langgar garuda ke apetah.

Alhamdulillah again. rumah KAMI dah nampak lah sikit macam umah manusia yg berumahtangga (padahal blom nikah lagik, aku tampo jugak penulis ni kang ;n) sebab brg2 keperluan asas dah ada. Bila aku cakap brg2 keperluan asas sila bygkan yg betol2 keperluan asas. Ko jgn bygkan umah aku dah ada:
# jakuzi
# ruang air terjun berkonsep bali ke apa
# bilik tidur set english style
# set dapur yg canggih pkai api elektrik ke apetah
# ruang bersenam atau poco2 disertai cermin sebesar dinding
# sbuah mini workshop utk MK di ruang garaj..
#...
# ..


hah sah meroyan sapa yg pikir camtu!!! huhu. Makanya, bila aku cakap ASAS ianya betol2 ASAS. ada paham x?? Itu pon setelah ditaja oleh ASTRO. terima kasih ASTRO. hahahaha terkedu ko. aku tipu pon ko percaya jgk =P. Actually dibelasikhsankan oleh bbrp ahli keluarga & bakal ahli keluarga. Terima kasih daun keladi lain kali buat lagi kpd:
# KakRubi: menjual sofa dgn harga ___. okay xpayah letak sbb sgt murah. tiada harga di pasaran camni. hiks. abes tuh xkan nk free jeee??
# Kakno (adik MK): jual peti ais dgn harga roboh bukan harga runtuh dan peti ais nya masih nmpak baru walaupon keluaran lama. ehh aku tak kesah. yg pntg ada tmpat nk simpan brg2 basah. actually dia nak bg jer, tp MK baik hati sgguh (Kamu sweet lah) bg jgk duit knon2 beli.
# bakal ibu mertuaku@MA: mensupport langsir utk sliding door & bilik tidur & lain2. TQ ma. cewahh da berlatih sebut MA :P tp ada lg langsir yg x psg. tak sampai lah. blom ada kerusi. susah nk panjat2.
# MK: sebab benda pertama dia beli adalah mesin basuh. huhu. tau xpe. aku kan komfem mls nk basuh2 baju bagaiii neh. masa dok umah bujang pon aku anta ke DOBI yer harap maklum ;)

haihh sesungguhnya serius baru ada yg asas aja. so sapa2 yg baca nih pandai2 lah bg adiah best2 sket masa aku kawen nti. hahahahahahaha. GURAU GURAU SERIUS AKU BERGURAU JERR TAUUU. tak reti aku nak demand2 ni. sebab kalo aku demand aku akan demand benda2 yg mcm tak logik seperti errrrrrr...okay lain kali lah cite psl neh =P

nakbgtaujugak: waktu menaip adalah sesampai di opis. b4 wat keje warmup dulu. aku taip ni dlm ms 15 min je. hiks. okay nk keje. slmt bkeje & slmt ari kamis yer korg. masa korg baca entri ni aku xde kat opis =D

Xoxo;
Ciare =)

7 comments:

  1. pelan2 la kan..

    kita kalau anak orang kaya, tak payah pikir pasal rumah.. pejam mata besok dah ada umah siap dengan barang2 sekali..

    =P

    tapi bila kumpul pelan2, tengok umah tambah skit2.. rasa syiok..

    ReplyDelete
  2. normal la tu ciare
    mula2 msti at least yg basic2 je
    pstu lama2 br la tambah dan tambah smapi x muat umah

    ReplyDelete
  3. bagus2....kedekut kerana kita tak berduet ada OK...huhuhu....yang pentingnya kehidupan lepas kawin tu...sbb macam2 kita nk beli n pakai..tol dak..?

    ReplyDelete
  4. emm..bestnye..
    tgh menghitung hari la kan?
    syoknye...=p

    ReplyDelete
  5. ciare nak seposen..bole ka?hikss selamat bakal berkahwen yo..jgn poning2

    ReplyDelete
  6. ^^Ceera^^ err 1st of all nk bersorak sbb blogger tegar singgah sini. yahoo00 =D i love the legging from butik ceera. cewaaa **iklan japs.

    yup mmg seronok.. beli pelan2 dan memenuhkan ruang umah. errmm skg ni pon br beli cikit2..itu pon yg btol2 penting aje =P

    ^^Neeza^^ tuhlah psl..nti kalo asek membeli aje xmuat plak umah =P

    ^^Ann^^ yup. bak kata org xde duet buat cara xde duet T__T hehe tetiba emo ;n

    ^^Nedy Nadia^^ menghitung hari...detik demi detik...hihi dah masuk fasa bdebar2 neh ;)

    ReplyDelete
  7. tu lah
    skrg ni kena dulukan yg penting je dulu..
    peti ais dah ada..TV angkut umah
    mesin basuh nak angkut takut tak muat kete

    yg kena beli hanya lah tilam
    yg lain2 kita pikir kemudian
    kita beli skit2 lah
    kita ni bukan byk duit kan

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha