Friday, May 22, 2009

Berjam jam di JPJ Setapak tapi hasilnya T_____T

Mintak maap sekali lagi. Sila beri laluan pada cerita ari isnin yer. huhu. very the basi. tp xpe lah. nak cerita jugak. sebab aku sgt geram dgn peristiwa ini T______T

Alkisahnya begini. Eh sebelum tuh, ini hanya luahan hati tau you all. jgn salah paham aku nak mengutuk mana2 pihak ke apa. just mybe ada salah paham ke aku yg tak paham ke apa kan. huhu T____T so sad.

Kalo pegi JPJ komfem lah berkenaan lesen kan, err tp xtau lah kalo korg pegi JPJ utk berdating ke ape kan ;n hakhakhak. Actually, LESEN P aku akan mati pada 28 MEI iaitu mggu depan ari khamis yakni ari aku start bercuti sebelum kahwin. hiks. YA YA masih lesen P. sila kutuk kalo berani. ehhh jgn main2 walopon lesen P aku dah melenjan keta aku sampai 50+++ dah skang nih. jgn memain dan memandang rendah terhadap sticker P yg melekat kat cemin keta aku tuh. HUHU~~

Aihh sampai warranty keta abes dulu sebelum lesen P aku jadi lesen FULL. wahwahh. kembang idung kojaps (>__<)
Ramai sgt org dekat JPJ. aku pegi masa lunch break. mujur bukak. tp masa lunch break nih dia bukak 2 kaunter aja. alamatnya berjanggut lah penantianku itu. huks.

Hah tengok tengok! nombor 453. masa aku sampai nombor 3++. erm lama sungguh menunggu.

Sambil tuh aku siap2 kuarkan lesen P ngn sekeping gamba. erm okay kutuk lah puas2 ngn gambo tembam aku tuh. hihi. ni gambo taun lepas okay. xde duit dah nk tgkp gambo baru T_____T sedih kan?

Bila sampai giliran aku, aku pon pegi lah kaunter. Layan dialog ini:
aku: "Saya nak renew lesen" - sambil tunjuk lesen ngn IC
officer: "Okay" - ambil lesen ngn IC aku dan membelek2nya.
. . . . . .....
officer: "Eh lesen awak mati 28 Mei. mggu depan."
aku: "A'a. nape? ada mslhke?" - aku tanya sbb muke dia mcm masalah besar pulak lesen aku mati mggu depan.
officer: "Dik, tak boleh renew lagi lesen ni. mggu depan lah baru boleh"
aku: "Ehh nape pulak? kan elok renew awal2? lagi pon mggu depan saya out of town"
officer: "laa awak nak pegi mana? xpe org lain boleh renew kan"
aku: "err saya nk kawen mggu depan. So nak balek kg kena lah drive" - kelakar kan ayat 1st aku tuh. hahahaha. saya nak kawen mgu depan. kelakarnyaaaaa. hahahahaha =D
officer: "Laa xpe awak suruh lah org lain renew kan. lagipon xkan pengantin kena drive sendiri kot" - sambil tersenyum

Dalam hati aku adalah berapi ^^*()&(^&$^%#%$%$$^%%&*()*)&&*%$#$#$%#^ betol!!!!!

Yup aku drive sendiri balek kg utk kawen???
Tak boleh ke??
ada berdosa ke???
bak sini bg aku driver kalo camtu!!!!


Owh geramnyaaaa. sesungguhnya aku mls nk gadoh2 kat situ. sebab aku pon xtau apa rules sebenarnya nk renew lesen kali pertama. sebab konon2nya lesen yg dah full buleh renew di pjbat pos aja. tp kalo yg lesen P nak tuka ke full tuh, kena wat kat JPJ jugak.

adehhhhhhh aku marahhhhh. tp aku xtau sapa yg slh. sebab kalo aku tanya sesapa even MK yg dah bertahun tahun dekat sedekat ada lesen, komfem lah dia tak ingat camne dia renew lesen P dia dulu. nyampah!

EEEEEEEEEE geram. Pada sesapa yg keje JPJ sila lah jwb bbrp soalan aku ini:
#1 Kalo last date lesen expired adalah 28 Mei, kena renew PADA 28 mei atau LEPAS 28 Mei?
#2 Napa tak benarkan renew lesen awal? bukan bagus ke? nak jadi rakyat cemerlang pon susah.
#3 kalo pas expired drive keta jugak camne? dpt sama bape ringgit?
#4 kalo polis tanya napa tak renew lesen bleh tak jwb "Owh saya dah pegi renew lesen tp JPJ kata tak boleh renew lagi." - Siapa salah neh?? T_____T

Sekian dari sahaja rungutan seorg rakyat cemerlang tp rules tak bg saya jadik cemerlang.

Xoxo;
Ciare =)

14 comments:

  1. aiseh..nk tlg jwb akak pun xde lesen..tp kalo lesen P nk tukar penuh mmg kena buat kat jpj je..post opis xleh..alahai..sian ko eh..

    ReplyDelete
  2. rasanye sbb rugi seminggu je kan dr tarikh tu..ape ada hal..byk cekadak la plak ek org tu
    akak xde experience P nie..heheh..zaman akak trus dpt lesen penuh

    ReplyDelete
  3. aah tuka kat jpj..tp ari tu mase wat rase lebih awal ok je..adik pon dtg lebih awal.kat jpj yg same...tp 2, 3 hari je la awalnye..hehe

    ReplyDelete
  4. hehe..
    btul gak tu kak..
    kekadang dorang ni ada gak x logiknya..
    aduhh..bleh plak perli2 cam gituh ek!

    sabar2..
    akak x leh mrh2 skg..
    nnti ilang seri muka nk kawen kang..hehehe

    ReplyDelete
  5. may be sbb ko nak tukar ke lesen penuh. jadi len kategori. kalo ikut undang2. pas 2 tahun baru leh dpt penuh. kirenye x cukup agi tempohnye.tu yg diaorg xbg tuh.

    agipun b4 dpt lesen competant (betul ke eja mcm ni?), dia nak cek dulu sistem kejara. kalo kne demerit atau penah kne saman byk kali sbb leh jadi xdpt lesen penuh.

    ReplyDelete
  6. ciare ko kene paham, lesen P tu tempoh percubaan 2 tahun utk ko..contoh mcm ko kene keje kntrak kat cmpany, lg sminggu nak abis tarikh, mane bleh ko suke2 nak pg mintak ngan bos nak jadi permanent terus awal sminggu. faham konsep ni x?

    btul cam lina gtau. kene cek demerit dulu, cnth if ko kene saman trafik light, ade point2 demerit tertentu. mnde ni kan dulu cover dalam kelas memandu.
    ko penah eksiden kan? yg tu mungkin akan effect skit kalau kau yg memandu dan ade report polis. tp aku x tau la cmne..gi check jpj.

    mcm aku dulu, pasal aku x de pape mslh, aku hulur lesen suruh pakcik aku g renew sbb aku malas.

    -lisa, si pemilik lesen selama 7 tahun.

    ReplyDelete
  7. okay jap.sebelum tuh nak ucap TQ pd cik cik JPJ lina & lisa.hiks.wahh gitu ke kaedah nya.baru tau. lol. erm tp yg psl accident tu xde prob sbb MK yg drive.

    okay TQ sume yg prihatin ^__^

    tp tetap xpuas ati sbb ada insan lain yg bleh renew sebelum lesen P dia mati.

    ReplyDelete
  8. abis tu?? tak renew lah eh
    isskkkk...i pun tak ingat dh cmne renew P dulu
    dah bertaun kan
    tapi gedik la JPJ tu
    org dh sampai..dh tggu lama
    bagi je lah org renew...

    ReplyDelete
  9. sape renew sblum lesen P mati? kes luar biasa. haha.

    ReplyDelete
  10. dilot pun dh tak ingat mcm mane..hehe..

    tapi sekurg2 org jpj ckp la baik2 sikit..yg logik dek akal ni...

    ni siap dgn senyum2...sekel sekali br tau...

    ReplyDelete
  11. ahaha~ pengajaran best. qissy mati P buln sept ni..
    hikhikhik
    kiter same..=)

    ReplyDelete
  12. ^^Dayu^^ huhu. redha ajalah. nk wat camne. dorg yg berkuasa T___T. well hanya bakal pengantin paham prasaan bakal pengantin kan? emo giler rasanya skrg ni. owh jeles sbb dayu dah balek kg.

    ^^Pestisid^^ membe. tp dia dlm 2-3 ari awal. mybe ni smggu awal sgt kot.

    ^^Dilot^^ tuhlah psl. senyum tuh bukan senyum biasa pulak. senyum sinis2 gitu. geramnye

    ^^balqissy^^ owh yeke? haa nti baek tanya bebetui before beratur tggu giliran. yg berlaku jugak camne kang.

    ReplyDelete
  13. awak...lesen hnye leh renew kalo lg 1,2 ari dah n xpired...x leh renew awl sminggu...:)

    ReplyDelete
  14. kalau renew awal maknanya tempoh percubaan tu tak cukup dua tahun le....belum cukup haul

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha