Friday, June 26, 2009

Perbezaan sebelum kawen dan selepas kawen di mata kasar penulis ^__-

Ceh tajuk entri bukan main lagi. title tak mau kalah namanya. aku lepuk skali kangg penulis blog nih =P kahkahkahh =D erm lg beberapa hari aku dan suami akan menyambut anniversary yg kesebulan (ceh!! yg kesebulan pon nk sambut ;p hehe biasa lah penulis agak kepoyoan di kala ini. keh keh keh). alaa tipu aje, takdenye nak celebrate beso2 pon. just dating jer kot. almaklumlah mggu depan aku akan terbang ke satu destinasi selama 3 ari. bukan honeymoon okay! owh jgn sebut perkataan honeymoon kat depan aku skrg sbb aku bersedih atas kejadian honeymoon yg dibatalkan walopon dah book tiket belon dgn hotel. so sad but i'm not going to tell the story here T____T. Actually ada training @ kursus aku pon tak tau. bos ni saja tauuu. tak bleh tgk pengantin baru bercengkerama kot. bg arr 2-3 bulan pas kawen baru suh i outstation. hehe. gedik kejaps =P

ehh stop stop stop. maafkan penulis blog yg suka lari tajuk. fokus berkenaan perbezaan sebelum dan selepas kawen di mata kasar penulis :)

#1 memasak. okay tipu kalo kata ada laki bleh tahan tiap ari smpai ada 3 org anak makan kat luar. tipu tipu. kalo ada sila gtau sbb nak ucap tahniah kat perempuan bertuah yg tak perlu masak itu. hahaha. Alhamdulillah, suami dah gtau dari before kawen lagi, dia tak cerewet hal2 makan ni. masak apa saje dan dia akan makan. start awal mggu ni aku baru menjalankan tugas2 isteri di dapor setelah 3 mggu kawen. kali pertama masak lauknya sup sayur (feveret suami ^__-), ikan kembung goreng je & budu =D hehe. Dannnnnnn.........mendapat pujian berkali2 dari suami....yahooo dot com hehe. wahhhh bestnyaa dapat pujian. erm tak kesah la dia nak amek ati ke ape kan, yg pnting dia puji berkali2 :) psttttt....TQ jugak SYG sbb you tolong I masak mlm td. so sweet darling. sampai menangis u hiris bwg. comel! =D

#2 baju. apa saje berkaitan baju aku rasa better isteri yg buat. owh dulu sgt malas okay hal2 ni. masa duduk umah sewa, aku hantar ke DOBI 2x seminggu. sampai tuan kedai hafal nama aku dgn no tipon aku. haha. erm tapi skrg........haip! jgn buat camtu lagik. skrg ni suami akan tlg basuh baju je. i mean dia kutip baju dah pakai sumbat dlm mesin basuh. aku plak take over utk sidai, angkat, lipat & masukkan dlm wardrobe. tp berkali2 aku kena ingatkan dia, "tshirt kat sini, kemeja kat sini, baju keje kat sini..blabla bla"...tp besoknya dia tnya "baju keje kat mana?"....pastu tak sempat nk jawab."okay okay ingat dah =D" smbil buat muka comel. nasib u buat muka comel sbb penat i berlari dari dapor nk menolong u. mau berapi cam naga td =P

#3 tidur. haip! ingat aku nak cerita psl ape hahhh? huhu. erm bg aku, bila dah kawen sgt senang hati sbb ada teman kat sebelah aku waktu malam. kenapa?? aku niii...subhanallah punya penakot. that's why my husband kena teman i masak smpai boring lalu tlg potong bwg..hahaha. camne aku tak takot? husband pegi bukak pintu dapo luas2 masa masak mlm2 buat. mana bininya tak menjerit sampai ke ruang tamu bersama pisau dan bawang?? hahaha. sgt funny ^___^. dulu masa sek asrama sampai ke u, sampai ke rumah sewa, aku mesti kena ada teman. aku kena ada org tidur kat sebelah kalo tak hazab lah besok pagi pegi keje mcm muka mayat sebab tak bleh tidur sepanjang malam. hehe

#4 kemas umah. aihhh nasib lah dpt suami yg membantu tlg kemas umah. tp suami lebih prefer kemas di luar umah. smlm dia dok mencabot2 rumput2. almaklumlah, dah kawen 3 mggu lebih tp xde di rumah. maka lalang & rumput pon berleluasa. katanya nk beli garden punya gadgets malam ni. pastu nk beli bbrp pokok bunga & sayur. baeklah suamiku. aku plak tak semena2 sgt rajen (YA ALLAH, Kau kekalkanlah sifat rajin hambaMu ini selamanya. amin) di mana sewaktu bujang tidak pernah rajen sama sekali. skrg ni mata aku pantang tgk semak. sume aku nk buang. huhu. kronik.

#5 Jalan Jalan. owh dulu kalo time berdating sampai malam slalu susah hati sbb suami (masa tu tunang) anta aku ke umah sewa sampai ke depan pintu umah kat tgkat 10. pastu aku plak tak sampai hati nak tido selagi dia tak sampai umah kat kepong nun. bayangkanlah putrajaya-kepong. jauh seh! tp skrg tidak lagiiiiiiiiiiiiiii....kuarlah lewat mana sekalipon, tak perlu risau lagi. kami akan balik bersama ke rumah gula rumah (home sweet home lah) :)

#6 Pegang tangan & bermesra di khalayak ramai. kahkahkah. jgn translate bebukan lak :P erm dulu slalu rasa bersalah & malu & berdosa kalo buat camni. ehh tp dulu xde lah buat pon. hehe. kontroversi jer korg ni =P tp skrg aku fedulik apa org tgk pandang2?? haha. "apa tgk2?? kitorg dah kawen lah! =D" hahahaha. best best :)

# 7..

err ada banyak lagi tp cukup lah buat masa ini. bye all :)

Xoxo;
Ciare =)

7 comments:

  1. hoho...xsabonye..xsabonya...gelojoh!!haha

    ReplyDelete
  2. wah...best2...hmmmm...terlebih rajin untk kebaikan bersama tak per...tul tak? hehihi..

    uikkss!! tak sabor plak...

    ReplyDelete
  3. hiksss...teringat plak kenangan ahkak masa baru² kawen dulu...hiksss

    ReplyDelete
  4. "Julai - cepat book! hehe. aih xde sape ke nk kawen bulan 7? :P"

    kite book kite book ngehehehe ;)
    31.july, hi caire...saja menyebok...

    anyway TAHNIAH...kite pown xsabow nih...huhuhu (gatai jugak...)

    ReplyDelete
  5. wah so suwit..hehehehe

    best kn masak utk org tersayang...nak2 org tu suke..lg la vangga=p

    ReplyDelete
  6. ^^fashya^^ sabo saboo sabooo..haha =D

    ^^ann^^ hehe sabor yer..xpe ann dah terer masak =P kite baru nk melangkah ke dunia baru :)

    ^^masviona^^ ewah memori daun pisang =D

    ^^mzhany^^ wahh yeke? tahniah =D

    ^^rose^^ hehe :)

    ^^yani^^ sumpah mmg bangga smpai kembang2 idung =D

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha