Thursday, June 11, 2009

Tok Kadi Lewat 6 jam masa pernikahan T____T kali pertama terjadi sepanjang idup aku.

Hah ambek ko tajuk 3 depa aku taruk. hohoh. aku rasa sepanjang kehidupan aku menghirup oksigen atas muka bumi ni, inilah pestime dengar cerita tok kadi lambat utk menikahkan pengantin. i mean TERLALU LAMBAT SAMPAI MENYUSAHKAN SEMUA ORG. apa2pon kisah ini sudah setle dan tok kadi yg lambat tersebut sudah pon mengakadnikahkan aku dan suami aku. cuma aku mau cerita utk ikhtibar semua pihak. sayang i miss you. tetiba =P

30 Mei, 7:30 am
Aku ditemani oleh Kakak aku sbg driver & sepupu aku ATI sbg pengapit plg berkaliber abad ini ke butik pengantin. sessi makeup di jalankan di butik Citra Ruby, Bota Kanan. Iaitu selama 20-30min dari kg aku bergantung pd keadaan trafik. Aku sanggup okay meredah perjalanan yg pnjg sbb aku yakin aku puas hati dgn hasil sentuhan kakakandam Ruby. mmg tiptop dia makeup. korg jgn kompius ngn kakak aku plak. kakak aku nama Rubi gak. hiks. kul 8 smpai butik. pas makeup2 dan andam2 sume, kul 9.30am siap. Then gerak blk ke kmpg & smpai lebih kurg 10 am.
owh aku sgt2 puas ati ngn makeup dia. malangnya......T_______T masa nikah makeup ini sudah tiada T_________T. napa? baca smpai abes.

30 Mei, 10:30 am
Keluarga aku berkumpul dan masuk dlm keta sbyk 7@8 bijik utk menuju ke masjid yg jauhnya lebih kurg 20-25min dari umah. Err ada masjid yg lg dekat tp mls arr cite camne bleh nikah kat masjid situ plak. Then btemu ngn rombongan lelaki kat persimpangan Kg Telaga Nenas sbb dorg tido kat chalet situ tepi laot. Dorg dlm 9 bijik keta.

30 Mei, 11:05 am
Sampai di masjid. Err nama tempat sume tidak akan diceritakan di sini. Kami lewat 5 minit sbb janji dgn tok kadi kul 11 am. Sesampai kat masjid kami diberitahu oleh pembantu tok kadi, tok kadi keluar pergi minum kejap sbb dia abes kelas ngaji kul 10 lebih. Okay fine. kami tggu.

tunggu punya tunggu. call punya call. sms demi sms. SENYAP SUNYI SEPI.

30 Mei, 12:00 pm
Dua2 belah famili dah panas lapar pengantin yg nak diakadnikah pon dah kejung2. yg si pengantin lelaki kejung perut sbb gelabah nak nikah. yg si pengantin pempuan kejung perut sbb pkai corset =P

30 Mei, 12:30 pm
Pak sedara aku, abg aku, sume dah ngamuk. Tok kadi tak dapat dihubungi. Tak tau nk kontek dia pakai apa dah. nak pegi umah xtau umah. nak call umah xtau nombor umah. Tok ketua kampung yakni pak sedara aku pon dah ngamuk abes dah. cerita demi cerita dah dikeluarkan kononnya Tok Kadi terbabit adalah berekod buruk. Slalu buat hal masa nak menikahkan org. ada pernah terjadi pasangan diakadnikahkan pd jam 1 pagi. YA JAM 1 AM. atas kelewatan beliau.

Korg agak2 aku ngn MK masa tu mcm mana??? dgn family MK yg penat dtg dari jauh. kemudian tak sempat mkn apa2 pagi tu. family aku dah penat. capek sgguh.

Dlm masa yg sama, pak sedara aku telah mengkontek Tok Kadi Daerah dan mengadu ketiadaan jurunikah! kompem lah Tok kadi tersebut salah. Tok kadi Daerah berjanji utk menikahkan kami pada waktu magrib 30 Mei KALAU tok kadi tersebut tak muncul2. Waktu tu aku dah terdiam. mmg speechless. tak nak nangis tak nak nangis.

30 Mei, 1:00 pm
Kami di arahkan pulang sbb semua ahli keluarga dah penat, lapar, marah. jadi kami pulang dan makan kenduri dulu. AKU?? YA ALLAH Tuhan aja yg tahu apa perasaan aku masa tu. masuk aja dlm kereta terus aku menangis tak henti2. nangis tanpa bunyi. SAD no. sampai je kt umah apa lagi. nangis arr dlm bilik. org lain dok mkn2 kat luar tp aku kunci diri dlm bilik. MAKEUP?? erm jgn kata lah betapa hancurnya makeup aku masa tu. Dlm hati mmg aku mensumpah2 tok kadi tersebut. sgt merisaukan sbb dia off telefon. at least kalo dia on phone sekejaps dan ckp kejap pon jadi lah. sbb kami semua tak tahu lgsg dia kat mana.

30 Mei, 3:00 pm
Tok kadi tersebut call phone kak rubi aku. sbb kak rubi ada sms tok kadi tuh. kiranya lepas dia on phone dia terbaca sms kak ruby dan terus call la. pas ckp ngn ustaz tuh bleh tak dia kata DIA TERLUPA NAK MENIKAHKAN AKU??? kalo ikotkan hati nurani aku yg sememangnya kejam dan penuh hasat dengki ni, memang aku nak failkan surat saman pada dia. tanpa ragu2 dia mmg bersalah sbb mengeluarkan statement TERLUPA UTK MENIKAHKAN KAMI.

SETELAH DI BRAINWASH NGN PAK SEDARA AKU, DAN JUGAK DI MAKI SAMPAI PAK SEDARA AKU YG PLG PENDIAM BLEH MENCARUT, cukuplah menggambarkan keadaan di hari nikah tu. TOK KADI DAERAH PON DAH MENWARNING TOK KADI TERSEBUT dan disuruh utk mendahulukan pernikahan aku pada sebelah ptg yakni selepas asar.

For your information, ada 3 sessi pernikahan.
1) 11 pg - aku & MK
2) zohor - 2 psgn lain
3) asar - 1 psgn lagi

TOK KADI TUH BUKAN SAJA TERLUPA UTK MENIKAHKAN AKU & MK MALAH DIA JUGAK TERLUPA UTK MENIKAHKAN 2 LG PASANGAN PD WAKTU ZOHOR.

Aku tak tau lah mcm mana seorg Tok Kadi yg kuat pengetahuan agamanya boleh memberi alasan TERLUPA. dia tak tahu ke tanggungjawab menikahkan psngan pengantin tuh udah diberikan pd dia oleh pejabat agama daerah (ini style perak, kalo negeri lain tok kadi dia adalah imam kg tersebut rsnya) adalah amat besar dan perlu dijalankan sebaiknya. perkara nikah kahwin ni bukan perkara main2. ini antara hidup dan mati. aku mmg speechless sgt. masa aku tgk muka tok kadi tuh, aku rasa mcm nk bertukar menjadi The Hulk dan menumbuk2 dia sekuat hati. Ya Allah. sabar ciare sabar ciare. apa nak buat, nak taknak senyum ajalah.

Fuhhh kalo flashback balek apa yg pak2sedara aku brainwash dia, mmg BAEK PUNYAAAA. kalo dia tak insaff jugak mmg siap lah dia kena lucut jawatan nti.
MK dok tgh. diapit oleh 2 pngantin yg lain. aku plak kat blkg tgh bergosip. hehe. sayang i miss you :)

30 Mei, 5:49 pm
Aku selamat bernikah dgn MK ku sayang. Sayang u're the man. Tok kadi tu pon kalah dgn u sampai kena ulang akad 3 kali. percaya tak?? TOK KADI plak terlebih neves mcm dia plak nak kawen dgn aku =P erm aku rasa tok kadi tuh msti dah cuak giler sbb sume org dok sound2 dia. err tp masa ni rupa aku sedikit mengewakan. makeup dah cair. so aku touchup sket2 jer ptg tu T______T

"hah dulukan pengantin kg. telok dorg dah tggu dr 11 pg" - mksdnye nikahkan aku & MK dulu sebelum dia nikahkan 2 lg pengantin lain.

Erm mmg baek punya perli.
"Tak payah nk kutbah2 pnjg2. buat yg wajib aje" - hah amek lagi sebijik pakcik aku sound dia.

Akad kali pertama:
"Aku nikahkan dikau dgn nor....." - dia terlupa nama aku. pastu dia sebut nama aku bbrp kali then tulih nama aku beso2 kat ketas bg sng nk ingat kot.

Akad kali kedua:
Dia baru salam tgn MK pastu dok diam jek.
"Kita istighfar dulu" - hah! sampai terdiam xbleh ckp apa2 dah tok kadi tu. time ni aku rs dia dah benak ati dah. mana taknya?? 3 keluarga pengantin dok mengejar dia. 3 keluarga pengantin dok menyumpah dia atas kesalahan yg 100% dia buat. Moga dia dpt petunjuk Allah dan smoga dia ingat tgjwb dia tu bukannya boleh buat main.

Akad kali ketiga:
Barulah selesai. MK pon sekali lafaz jer tau. I love you sayang ^____^

Kesimpulannya di sini, hari pernikahan aku sgt2 lah mencabar. tak pernah aku menghadiri majlis akad nikah camne. slalunnya pengantin atau saksi atau wali buat hal. kali ni?? TOK KADI BUAT HAL?? mmg dlm sejarah. smpai famly MK pon hangin dah tahap nk report ke media sume. pak sdara2 dia bkn calang2 jgk orgnya. tp alhamdulillah tenang semula :)

pesanan wat tok kadi: Lu pikir laa sendiri!! nti anak ko kawen kena lagi dasyat ko tau lah. hoho. tp aku tak mrh dah. moga dia insap aja. sbb ramai lg spupu2 pempuan aku yg belom kawen kt kg tuh. nti jgn dia ulang tayang lagi kesalahan yg sama udahlah. mari kita berdoa tok kadi ini menginsafi kesalahannya.

Xoxo;
Ciare =)

19 comments:

  1. ya allah..berat nye dugaan kamu ciare

    tp sume tu dugaan allah nk bg..kamu dah berjaya tempuhi nya..tahniah!

    ape2 pon skrg sume da selamat=)

    ReplyDelete
  2. ya allah
    dugaan maha besar ni namanya
    kitaorg yg kena tggu 5 min ni pun dah gelabah ayam
    korang kena tggu 5 jam
    kalu i pun meraung nangis bagai

    ReplyDelete
  3. ciare,
    tulis je surat buat aduan
    antar kat pejabat agama
    c.c gak ke pejabat agama negeri, kementerian
    kalau nak lagi dasat
    nak bagi tok kadi tu mengelupur ayam
    bagi kat KSU satu salinan

    ReplyDelete
  4. uihhhh!! sampai gitu sekali...
    tak yah lar jadi tok kadi klu gitu dah...nyusahkan org 100%...
    vudusnyer...sian lar kat pengantin...siap ade 2 3 pasang lagi nk kena nikah...

    apa2 pun dah selesai dah...alhamdulillah ciare.!!

    ReplyDelete
  5. oh sis ciare..
    tok kadi tuh harus dilucutkan jawatan! kesian kat sis lambat nikah,....neway,lmbt2 pun janji sah suami isteri!!CONGRATE!

    ReplyDelete
  6. laaa cian nyerr ciare....lucut jer jawatan tok kadi tu...tp apa2 pun dah selamat jadi suami isteri...tak sabor la nak tunggu next entry citer kat trg lak...

    ReplyDelete
  7. janji kak ciare ng MK dah selamat dinikahkan. ehe. =)

    selamat pengantin baru, again. ehe

    ReplyDelete
  8. elok gugup tapi dah sampai ilang gugup kalau 6 jam nungguh...

    ReplyDelete
  9. wahhhh..
    entri kali ni wlupun pnjng tp ifa nak sgt2 bc smpi abes tau..
    ciannya kat akak n famliy..
    nsb bek selamat nikah hari yg same gak kan...
    klu dibuatnya die soh nikah hari len..
    akak g cari tok kadi len tau..
    hehehehe...

    xpe2..makeup cair pn..
    akak ttp sweet di hati suami..
    hehehehe...

    ReplyDelete
  10. sian ciare..
    baru aku tau ceritanyeee

    xpe2, semua itu akan jadi memori bile korang da tua kan ;P

    -dd dudu-

    ReplyDelete
  11. apsal teruk sangat tok kadi tu sampai boleh lupa????sangat xpatut tau melambat2kan mende baik, uhuh, sabar la k ciare, cam dudu cakap, jadi kenangan nanti, btway, aku suka la mekap ko tu, chantekkk

    ReplyDelete
  12. ciare..iskkkk..banyaknye dugaan ek.nak nikah pon susah.kalau kite dh nanges guling2 kot.iskkk..cmne la leh terlupa.kalo terlupa satu pasangan je takpe.ni ade 2 lagi pon leh lupe.tak pernah ade orang complaint ke ek pasal dia.takpelah ciare.skang dh selamat pon kan.berkat kesabaran.huuu

    ReplyDelete
  13. owh..jgn riso.pak sedara aku yg keje penah bkeje di pejabat agama dah failkan aduan dah. infact dah ngadu scra verbal dgn tok kadi daerah kat pjbt agama tu. so skg tpulang pd pjbt agama utk amek tindakan.

    yg penting selamat jugak bernikah dgn MK =D owh MK ku cyg. i love you makin kuat. hehe

    haishh pengantin dah xgugup dah masa nikah, tp tok kadi yg gugup smpai 3 kali akad. sian. Allah nk tnjuk kan dia lah tu jgn wat keje smbil lewa.

    ehh ini bukan kenangan smpai tua, tp kenangan smpai 7 keturunan ni. hakhak

    owh sesungguhnya makeup itu sgt best PADA AWALNYA. tp ptg tuh dah hancus sbb nangis 3 baldi siap bleh pkai utk rebus telor air mata tuh. kahkah

    ReplyDelete
  14. siannyer ko..tp itu dugaan pertama menempuh alam perkahwinan..ciare lulus nmpknya..tp kalo akak jd ciare pun meraung gak!!

    ReplyDelete
  15. wahh...anul baca nie...tiba2 nak mengalir air mata..nape ntah...tapi dasat la dugaan itu ...adui..tok kadi tu memang la..memang kat perak cam nie ke..dulu kakak anul pun tunggu satu jam..isk isk..apapun tahniah dear.selamat sudah kamu...amin..new life begin with u husband..

    ReplyDelete
  16. tok kadi skrg nak kan jawatan aja tp tugas tunggang langgang.

    ReplyDelete
  17. seb baik semuanya dipermudahkan.. aku tatau la nape tok kadi tuh bole ckp terlupa.. coz dia lata turun jap g minum.. kejam btul.. tp seb baik ko da slamat kawen.. syukur la.. neh dugaan ko yg plg hebat..

    btw, kesah neh mmg akan dikenang smp anak cucu.. hikhikhik..
    Selamat Pengantin Baru ci Are & MK..

    ReplyDelete
  18. salam ciare..
    ya allah ..kalo kty pun jadik ciare..mmg hangin..mmg rasa nak lempang2.pijak2 tok kadi tuh..

    lepas ni rasanya elok tok kadi tu lucut jawatan je..banned terus..tak leh pakai ini tokkadi..

    ReplyDelete
  19. ^^Atty^^ hmmm xpe lah. udah setle pon semuanya. hrp pjbt agama akan ambil tindakan.

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha