Wednesday, July 1, 2009

Resepi Ketam Masak Lemak Cili Api ~~~ :)

Ketam Masak Lomak Cili Api
Okay 1st of all, kalo resepi aku salah sila jgn ban aku okkayyy. haha. aku masih amatur lagi bab2 di dapur ni. acecece. tapi bab siang ketam aku expert. cewah =P Demi utk membantu bakal2 pengantin @ yg sudah kawen memenuhi permintaan suami yg ngidam (ehh laki pulak ngidam ;n) ketam masak lomak cili api, maka aku kongsi lah pengalaman aku memasak menu tersebut. well done okay. sumpah sedap. sbb tu verrani nk letak resepi kat sini. kalo tak sedap (err dgn kata lain xde org puji) mmg tobat xde publish pon entri pasal menu tu. confirm aku bertapa kat gua tempurung nak menuntut ilmu kat chef wan sbb malu pd suami menu tak jadik. kahkahkah =D

Okay tanpa buang masa, (err padahal dah membuang masa & tenaga menaip 1 perenggan di atas yg tak ada point penting pon. hihi) mari kita lihat bahan2nya:

- ketam
(dlm 5 ekor, sila cuci bersih. kalo xtau nk cuci ketam nti aku wat tutorial. wakakakaka :P)
- santan
(setengah bijik kelapa. kalo ko pkai sntan segera guna setengah paket/kotak pon xpe. aku pkai santan segera cap M&S)
- cili padi yg kecik tuh dlm 15btg blend lumat2. meletops nyah :P cili pnjg2 @ beso2 maen arr okay. tak pedas langsunggg yg tuh.
- serai 2 btg ketuk2kan aje
- kunyit hidup besar ibu jari utk menguningkan kuah ;)
- daun kunyit potong kecik2 ala2 bunga rampai gitu.
- sayur2 mcm putik jagung ni optional
- garam :)

Cara2nya:
~~ masukkan santan, air dlm periuk dan kacau2.
~~ baru letak atas dapo dan kacau. masak santan ni kena always kacau kalo x nti xsodap
~~ masukkanlah sume cili yg dah blend bersama kunyit hidup. pastu masukkan serai.
~~ bila kuah dah mendidih sbb kena make sure santan masak, masukkan garam.
~~ agak2 dah elok masinnya, letak ketam. ketam ni cepat aje masaknya. bila sume permukaan badan & sepit2 dah merah, kira masak lah tu. tp jgn arr cepat sgt, biar kemanisan ketam tuuu bergaul dgn santan yg lemak & garam tadiii. wallah =D
~~ kacauuuu aje. bila dah mendidih lagi skali dan agak2 nak angkat, letak lah daun kunyit yg dah dicincang tadi.
~~ tutup api. siap! =D

~~ utk optional: letak sayur tu, bergantung la sayur jenis ape. kalo sayur keras letak awal2 kang patah gigi ko. kalo sayur lembik masuk last2 kalo tak kang cairrr plak sayur tu :)

itu saja dari Chef Ciare ^__-

Xoxo;
Ciare =)

4 comments:

  1. mesti besh kan!!!!tak amik gambor ker??klu letak gambor lagi gadebommm....

    ReplyDelete
  2. wah siap ade resepi tu..bagos2 cia ni...byk2 kn lagi resepi ye..huhuhu

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

Kalau saya TAK balas komen anda, jangan marah ek. I'll try to reply your comments asap!

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha