Monday, August 10, 2009

The Exam

Alhamdulillah ari sabtu aritu selamat pegi exam PTD. pengalaman 1st time pegi exam sgt penting ni. hehe. tp seriously, soalannye tak sesusah yg aku sangka. aku rasa kalo bg budak tingkatan 5 jawab konfem dorg buleh score. tp aku ni...dah bape taun tinggalkan bidang itu kan. hoho. okay lah meh aku letak tips kalo sape nak pegi exam PTD pasni. sharing is caring :)

bahagian a: pengetahuan am
erm soalan kat bahagian ni memang straight to the point dan tak berbelit2 sgt. dia byk psl pengetahuan am la. tak kesah la psl politik, kesenian, kebudayaan, ekonomi ade kot :p tp soalannya mmg simple. cuma ingat atau tak ingat jek. hoho. rasanya tak payah study malaysia kita pon tak ape kot. dia ada tanya pasal dewan rakyat, dewan besar, dewan kecik..hehe itu perumpamaan lah. maksudnye dia cume tanya basic aje pasal politik. tapi kalo basic politik pon tak tau (aku ler maksudnye tu) konfem lah aku tembak pakai senapang kan T_____T

bahagian b: analisis & matematik
huh! soalan matematik dia aku rasa jauh lebih senang dari KPLI. kalo soalan KPLI rasa nak campak jer ketas soalan, tp soalan math PTD not bad lah jugak. tp terlalu seronok buat calculation sampai tak cukup masa T_____T. owh nampak sgt time management aku fail! :(

bahagian c: kefahaman
yg ni senang je kot. dia bagi petikan pastu ko pahamkan dan jawab. 2 artikel BM 2 artikel BI.

bahagian d: esei BM
hehe. tang esei ni paling syoknye. memang selamat ah aku buat karangankan. kahkah. tak sia2 usaha aku mengarang dlm blog. jadi tak kekok sgt. aku konfem ah pilih tajuk karangan psl wabak penyakit berjangkit.

bahagian e: esei BI
esei BI pon aku pilih tajuk yg senang jek. suggest 3 ways to educate public about recycling. hehe. macam2 ah aku goreng. sampai unsur2 blog pon aku masukkan sekali. kahkahkah ^___-

erm sekian aje. kesimpulannye, aku tak tau nk menaruh harapan ke tidak dgn exam ni. sbb soalannye senang, tp aku byk tak tau. i mean senang utk org yg study @ alert dgn isu semasa. ape2 pon, aku dah berusaha. skrg ni mari berdoa 5x sehari lepas solat :)

Xoxo;
Ciare =)

8 comments:

  1. wah ini dah mcm yakin sgt ni...kamu ni mest suke mengarang kan??bagos2

    baca entry ni pon dgn saya yakin kamu dpt..huhu

    ReplyDelete
  2. ^^Yani^^ err tp bhgn A dan B mengecewakan..T____T...erm tak yakin sgt.tp kalo dpt sgttttt bhagia rsnye :P hehe....moga2 dptlah...amin..tp kalo xdpt nti leh cube lagi :)

    ReplyDelete
  3. aku penah g dulu tp fail.. haha aku rase part A tu la penyebab utama. kiki.

    ReplyDelete
  4. ^^kaklong^^ betollah...part A tuu agak hampes utk org yg x alert psl pengetahuan am kan..haishhh T____T

    ReplyDelete
  5. tgu la result 3 bulan lg yek..
    nur pernah gi exam ni thn lps..
    fail hehehe..bantai jer..
    bace ape pn x..dah tu nur bab mengarang ni mmg fail..belasah jer..so xmenaruh harapan pn huhuhu..
    pepn gudluck yek..

    ReplyDelete
  6. akak pn jwb soklan esei yg same ngn awk..hehehe

    ReplyDelete
  7. ^^Nedy^^ Pegawai Tadbir Diplomatik.bleh dikatakan antara jwtn pegawai plg masyuk $___$ dlm sektor govern.tp susah nk dpt T_____T

    ^^nur^^ alaaa kite pon pkai senapang jugak.ngeh3

    ^^Hernee^^ hehe itu je yg selamat dibuat tnpa was2 ;)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha