Friday, August 14, 2009

Kisah benar: Mak nyaris kehilangan adik

Masa tu, aku baru darjah 4@5. tak ingat the details. tapi, tragedi tu memang sgt terpahat dlm hati. sampai sekarang, mak pon masih ingat tiap detik yg berlaku tu. bagi dia, itu satu saat yg mencemaskan. saat mak hampir kehilangan adik (er excuse me adik itu adalah aku yer :p).

Masa tu, kami dlm perjalanan nak ke Batu Gajah, rumah mertua pakcik. aku tak ingat apa motip utama kami nak ke sana. Pengangkutan kami of course adalah bas. em biasalah zaman gelap tu, jgn kata kereta, moto pon kami tak ada. hanya ada basikal je. miskin kan kami?T___T tapi kami kaya kasih sayang.

Di suatu tengahari tu, dalam perjalanan ke rumah mertua pakcik, kami perlu berjalan kaki dari pekan batu gajah ke perumahan tersebut. nak naik teksi?? tak payah. mahal. masa tu duit sgt berharga. nak makan kat kedai pon berkira2. (ya Allah sedihnya bila teringat zaman dulu T___T. I dont want to go back to that moment)
So bila dah kena jalan kaki, konfem ah mak memilih jalan singkat. iaitu, melalui landasan ketapi yg memisahkan pekan batu gajah dengan perumahan mereka. so mak pon bawak aku ikot landasan ketapi. aku pon ikot jelah, zaman kecik2 everything yg dilakukan adalah FUN (tapi kalo aku lalui balek zaman tu dgn umur skrg, pasti akan bertemankan airmata. mak i salute u sgt tabah). so konfem ah aku rasa macam excited smacam dpt langkah2 landasan ketapi tu. huhu.

Tiba tiba.......
aku : mak, kasut adik sangkut!
masa tu aku dah lepaskan tangan mak aku sebab nak usaha dapatkan kasut aku
mak: adik tinggalkan kasut tu. tinggalkan!!
aku: taknak, adik nak amik kasut.

Dan............
PHONNNNNN PHONNNN PHONNNNN!!!!!!!!
bunyi keretapi!! omaigod! cemas babe masa tu. tapi pada umur aku tu, lagi cemas untuk meninggalkan kasut dari cemas menyelamatkan diri. aku memang berusaha sedaya upaya mendapatkan kasut tu. well, kasut bukan murah. bg aku, baik selamatkan jugak kasut tu. Mak masa tu dah menjerit2 panggil aku, tarik aku...

~~~apa akan berlaku seterusnya??~~~

Xoxo;
Ciare =)

7 comments:

  1. oit oit...x penah pon ko cite ngn aku psl mende nih?
    marah nih...terasa mcm di sisihkan je aku skrg nih... :'(

    ReplyDelete
  2. what happen next?
    isk2..
    bahaya la..
    adoi2..
    takpe..masa tu kecik agy kan..mane tau pape agy kan

    ReplyDelete
  3. seterusnye???hehe..suspen je neh..

    ReplyDelete
  4. cite kat atas ni saspens ade, sedey pon ade. bole jadi drama la ci-are....

    ReplyDelete
  5. cepat sambung
    saja tau buat skit2..sambung segera

    ReplyDelete
  6. SABAR SABAR...kisah akan disambung bila puan ciare kurg busy..skrg ni busy sokmo. uhuhu. sabo yea

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha