Wednesday, August 19, 2009

persediaan sebelum......teeeettt..hoho

ewah!! ramai tertipu dgn tajuk? ape korg ingat aku nk ckp persediaan utk ape haaaaa??? hahahaha. (gelang guling guling =D @@@@ ini maksudnye gelak berguling. hahaha) Aku tau, ramai yang ingat persediaan utk kawen kan??? hahaha. tak ada tak ada. musim kawen nak abes dah. bulan puasa mana ada org kawen. ada tu ada tapi jarang jarang kadang kadang :p

So arini aku nk bercakap mengenai bulan puasa la kawan. korg ni dlm otak pikir nak rayaaaaa aje. huhu. iye aku tahu raya itu menyoronokkan dari segi kesedapan perutmu. tapi, bulan ini adalah keseronokan utk rohani mu :) cewah puan ciare dah jadi ustazah ciare arini. huhu. (ehh aku pernah bercita2 jadik ustazah sekolah tadika :p)

Maka, di bawah ini adalah persediaan2 yg perlu dilakukan secara umumnya. err tapi point adalah secara rambang okeh dan juga melalui pandangan peribadi puan ciare.

#1. berlatih niat puasa. jgn nanti jgn nak tergopoh gapah niat puasa sebelum sahur pastu salah niat doa makan ke ape. kan susahh :p ini dia....

nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa

#2. berlatih niat bukak pose. sebab niatnya tak sama dgn doa makan biasa :) eh tapi aku pasti org lebih ingat doa bukak pose dan doa niat pose kan? kantoiiiii :p including me. hahahaha

allahumma laka somtu wa bika aamantu wa ‘alaa rizqika afthartu birahmatika ya arhamarrohimin

okay tapi doa di atas utk bacaan seorg. kalo kamu bukak pose ramai2 kena lah tuka sket ayatnya utk kata ganti nama beramai2. lebih elok :)

allahumma laka somna wa bika aamanna wa ‘alaa rizqika aftharna birahmatika ya arhamarrohimin

#3. sebelum sampai bulan puasa tu, bawak2 lah berlatih puasa dulu. nanti idak le kejung perot puasa kang. hehe. tp insyaAllah selagi kamu bersahur, perut tak akan kejung :p tapi sehari sebelum bulan Ramadhan adalah HARAM berpuasa okeh! sila take note.

#4. selain blatih puasa, make sure kamu kamu dan kamu sudah selamat ganti puasa. sebab kalo tak ganti puasa nti kan susah. kena bayar denda saje tak cukup tau! kena ganti berpuasa jugak. malahan jadi berganda pulak. ish ish ish. tak baik lengah2.

#5. letak reminder siap2 dlm telefon ke ape, letak kat situ, "jangan lupa bayar zakat tauuu!!" hehe. terutama yg lelaki la kan. psttt. tapi tahun lepas i byr zakat utk diri sendiri tauuu. kagumnya dgn diri sendiri :) Sebab mak kata "adik dah besar, dah kerja. kena bayar zakat". tq mak ^__-

#6. make sure kamu berlatih bgn sahur. ish ish ish. rugi tau tak sahur. kalo kamu ada ahli keluarga yg susah bgn sahur, di sini ada tipsnya :)

#7. pasal persediaan raya tu. bawak lah kurangkan. baju raya kuih raya tak payah berlebihan. jgn jadi mcm puan ciare tahun lepas ada 7 baju raya. kahkahkah. taun ni minimize. ada 2 je baju raya. itu pon kain pemberian masa adiah kawen. save budget i :p kuih raya pon takde beli lgsg, bg aje duit ke kmpg suruh keluarga beli apa dorg nak. hehe. bagus jugak style beraya umah mertua ni. kalo beraya umah sendiri, konfem aku da jadi cacing kepanasan sebab kelam kabut nk buat persediaan raya yg byk kosnya itu. hehe

#8. yg penting ingatlah, puasa tu lebih best dari beraya. Zaman nabi dulu, mereka akan menangis tiap kali habisnya ramadhan. dan raya di sambut ala kadar aje. Mungkin aku perlu berubah lebih baik tahun ini. insyaAllah

Xoxo;
Ciare =)

6 comments:

  1. haaaa...baru skrg z leh view ur blog yang. klo tidakkk...asyik blankkkkkk jek blog ko neh weh. yg nampak only wallpaper...hahaha..kesian aku taw.


    :P

    ReplyDelete
  2. ^^Zie^^ lorh yeke.patot ah da lama x jenguk sini :p welcome back ^__-

    ReplyDelete
  3. dan sila penuhkan peti ais ngna barang memasak
    sbb bulan pose nafsu makan dia sikit lain macam
    so nanti kalau en suami request yang bukan2, petik jari je..
    *kononnya...*

    ReplyDelete
  4. org lain posa start sabtu ni..
    sy dah start dh..huhuhu
    padah laz minit gnti

    ReplyDelete
  5. insaf sikit bace entry ci-are ni. hoho

    ReplyDelete
  6. ^^Dayu^^ hehe iye iye itu penting jgk.tp msk on weekends je kot.ari keje xsempat ah :p

    ^^zack^^ smpat abes ganti x?

    ^^faizah^^ hehe.sekali skala buat entri yg tak merapu best jugak :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha