Tuesday, October 13, 2009

Ape kamu kena buat kalo kereta kena langgo??

Baeklah, harini puan ciare yang baik hati nak kongsi tip2 JIKA berlaku kejadian kereta kamu gedeganggg kena langgo dgn keta lain dari arah belakang. tapi doa2 la kat Allah byk2 agar idak kena langgo. hehe. sesungguhnya prosedurnya sgt byk i tell you. tgk mcm aku. tak abes2 lagi urusannya. besok insyaAllah setle. amin.

Baik cara2nya adalah:

1. bila tersedar kereta dilanggar org tu, pandai2 la amek nombor kereta org tu. kalo susah sgt nak hafal, ko snap aje pictures di tempat kejadian. make sure snap ngn nomo plat keta org tu skali.

2. jika kamu berada di depan, maksudnye kamu kena langgar ya! kamu kena langgar! so no matter what excuses keta belakang bagi, ko wat bodo aje. sbb org tu bersalah! (ini applied utk kes berada di jalan lurus dan dia betol2 blkg kamu. kalo kes masuk simpang keluar simpang lain pulak law nye.)

3. kamu ada 2 option. pertama mintak driver dia bayar cash utk semua damaged expenses @ kedua claim pakai insuran kereta org yg langgar tu. cara pertama org panggil kira selesai luar la. kalo cara kedua selesai dalam. dalam apa? dalam balai lah. haha.

4. keburukan cara pertama adalah selalunya cash amount yang dia bagi kurang dari kerosakan keta kamu. sbb maybe nampak bumper belakang aje kemek, padahal ko xtau segala mak nenek internal nya rosak ke tidak. so dont judge luarannya. kalo bleh ko contact kawan2 ko yg arif pasal keta agar dia bleh checkkan.

5. cara kedua iaitu claim insuran kereta yg langgo keta kamu ni mmg ideal lah. sbb konfem dia akan baiki ape sahaja kerosakan akibat accident tu. cuma keburukannya, terlalu banyak prosedur. antara prosedur2nya:

a) pegi buat laporan polis. kalo KL bleh refer ke balai polis jalan bandar. dekat dgn pasar seni. ko jgn pegi balai polis pulak! kalo accident kena pegi balai polis trafik ye adik adik. jgn lupa mention no plat kereta yg langgo kamu sbb nanti kang nak claim insuran dia.
b) kena request keputusan kes, gambarajah, bla bla...kena bayar ni. dan akan siap dalam masa 10 hari bekerja.
c) kena pegi JPJ utk request insuran statement kereta yg langgo kamu.
d) pergi ke mana2 workshop panel dan bawak semua item a, b, c. pung pang pung pang tambah tolak 2-3 minggu jugak baru siap.

erm itu je kot cara2nya. huhu. so lenkali andai kata keta anda dilanggar dr arah blkg, gini lah caranya. tak perlu takot2 ok. anda x salah :) tapi kalo anda yg langgar keta org abes laah. huhu

Xoxo;
Ciare =)

2 comments:

  1. bagusssss entri kali ini.....entri plg berguna yg aku penah bc kt sini.... :)

    pny la susah ek...igt kan main hantr workshop je trus pas repot...adeh

    ReplyDelete
  2. ^^mawar^^ hehe kadangkala berinformasi nampak cerdik sket. HAHA

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha