Tuesday, October 6, 2009

Kenapa kena alih bahasa?

semalam...

mak: adik, cerita **** (sebuah cerita spanish) tu dia dah tuka aleh bahasa.
aku: yeke? ala tak best la tengok
mak: itu lah. tapi senang tgk kalo tak pakai spek.

Hehee.. mak mak :) Biasalah kami anak beranak kegemaran bangat nengok telenovela nih :) tapi ntah kenapa makin hari makin banyak cerita yang dialihbahasakan!! ai tak sukeeeeeee....

cite telenovela spanish aku paling suke. cara dorg bercakap, gaya dorg...mmg best kalo tengok. tapi bila dialihbahasa kan terus tak feeling ai tell you T___T. penat aje aku amek spanish kat U dulu. skali dia pegi alihbahasa pulak. yg kelako nye bleh tak suara alihbahasa tu mcm suara budak upin ipin tu?? please! excuse me..dah la aku tak bape suke upin ipin tu. lepas tu, perempuan muda bukan main sexy suara dia mcm nenek tua??? wtf.

cite korean pon nak alihbahasa jgk??? aisehhh. please dong! aku suke bangat cite korean ni. tak perlu belajar masuk kelas korean tapi bile selalu sgt tgk sampai dah paham plak. i likeeee! walopon cara korean bcakap agak kasar, tp it's enjoyable!

japanese drama pon! aku paling benci tgk anime mcm bleach yang best bangat tak terkata tu dialehbahasa kan! rasa nak sepak2 je. nape laa dorg susah2 cari keje tuka aleh bahasa? em tapi maybe jugak byk permintaan kot. salah satu sebabnye, malas baca subtitle!! itu lah, lain kali rajen sket membaca. ko tau tak membaca tu melambatkan proses kenyanyukkan. teehee :p

okaylah, kesimpulannye di sini aku bukan benci pulak cerita2 ni dialehbahasakan ke dlm bahasa (kang tak psal2 ade yg ckp aku melayu celup ke ape). cuma aku rasa, lagi feel kot nak tgk. Plus, kite bleh belajar bahasa lain. learning is neverending. .emm aku siap verrangan2 nak pegi mexico@venezuela (tp ada H1N1 la plak), korea ngn japan. so prepare siap2 ckp bhasa dorg, sbb english mereka worst. hu hu

Xoxo;
Ciare =)

3 comments:

  1. Haaa z setuju ngan ciare. nape lah kan nk di alihkan bahasa. kaco feel nah. drpd dorg dok susah² nk alih bahasa baik dorg kasi subtitle jek. nnti lantak penonton la kan nk bc ker x. klo x nk bc, die gak yg x tahu haram jadah kan..hehehe

    bg zie la kan...ape yg plg kelakar bile ade ssetengah sora cam bunyi org berak sembelit jek...cisss. hampeh taw...haha

    ReplyDelete
  2. Haaa z setuju ngan ciare. nape lah kan nk di alihkan bahasa. kaco feel nah. drpd dorg dok susah² nk alih bahasa baik dorg kasi subtitle jek. nnti lantak penonton la kan nk bc ker x. klo x nk bc, die gak yg x tahu haram jadah kan..hehehe

    bg zie la kan...ape yg plg kelakar bile ade ssetengah sora cam bunyi org berak sembelit jek...cisss. hampeh taw...haha

    ReplyDelete
  3. ^^Z^^ HAHAHAHAHA part suara cam sembelit tu ai palingggg setuju! haha. gile kan? nk alehbahasa tp suara bukan main 'sedap' lagik.baik panggil ai je tlg alehsuarakan :p

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha