Thursday, October 15, 2009

Resepi Kurma Daging

Arini aku baik hati lah nak bagi resepi Kurma Daging (padahal dah takde idea nak update pasal ape =p hehe). Kan malam tadi aku masak lauk kurma daging utk family tersayang. tak sangka lah pulak jadi dgn jayanya. yahooo! =D makin kembang semangkuk diri ini kena puji i tell you ;)

Okay ini dia resepinya :)

Bahan2:
Daging (err aku masak tak sampai setengah kg sbb takot byk sgt) - potong lebar tapi nipis.
rempah kurma - cap adabi size kecik :)
5 ulas bawang merah - kisar

2 ulas bawang putih - kisar

halia 2cm - kisar

bunga cengkih - 3 btg yg kecik tu ckup la

bunga lawang - 1 bunga cukup lah

kulit kayu manis - 1 batang, patah2 kan sket
santan - aku pakai segera je. tapi tak abes 1 kotak. i xminat lemak2 ni

garam - secukup rasa
kentang - 2 biji
cili - ikot la nk letak cili kecik ke beso ke. tp ko belah je cili tu pnjang2.

bawang besar - 1 labu, potong 4


Cara2 nak masak:
- prepare la daging tu, basuh bersih2. tau potong daging gane x? =p
- panaskan kuali @ periuk, masukkan minyak masak. agak2 la minyak byk mana.
- tumiskan bawang merah, bawang putih, halia

- rempah kurma tu bancuh sket dgn air supaya xberketul2. pastu masukkan ia ke dlm tumisan bawang tadi.

- biar lama sket sampai rempah kurma tu panas & pecah minyak. tau kan pecah minyak gane?
- masukkan segala bunga lawang, cengkih & kulit kayu manis

- time ni tambah la air kot2 melekat kat kuali kang. make sure dah pecah minyak betol, so bleh masukkan daging.

- haa time ni kalo da kering, tambah la air dlm secawan.

- bila dah menggelegak, ko bubuh la santan ikot la nak lemak camne.

- dah menggelegak lg ko taruk lah kentang pulak. tambah air kalo perlu.

- last but not least masukkan cili dgn bawang besar.

- tak lama lepas tu masak lah =D


hehe senang x resepi ai? hehe. selamat mencuba ya~~~

Xoxo;
Ciare =)

1 comment:

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha