Wednesday, October 14, 2009

Tutorial: How to import your blog to facebook?

Adakah ramai yang nak belajar import semua isi blog kamu ke facebook?? ape? tak ada facebook?? gossip girl pon ade facebook tau. teeeheee =p

Okay actually kita bukan saja2 nak import entries blog ke facebook. actually, you bley backup incase blogspot ko corrupt ke ape. huhu. kan byk kes tetiba blog dia ilang dr alam maya entah ke mana. so this is the best alternative takat ni. hihi. erm tp ade jugak alternatives import blogspot ke wordpress. it's up to you lah i tak paksa :)

Berikut adalah cara2nya :

a) Bukak NetworkedBlogs yang berada di facebook. kamu bleh cari ia di golongon applications. (kalo xjumpe jugak bleh masuk ke networkedblogs aku ni. pastu u can create on ur own). Dah masuk tu, secara otomatiknye kamu akan nampak button "Add a New Blog" seperti yg aku tnjuk kat bawah ni. so klik button tu. (Sila klik gamba di bawah utk clearer view)

b) Pastu kamu akan masuk mini form kecik cam gambo bawah ni. isi la ape2 yg patot especially the url link of your blog cthnya: http://ciare.blogspot.com/. Then click NEXT.

c) Tekan next lagi. yang ni sukati nak click ke xnak. aku tak click yg bawah ni.

d) pastu dia tanya kamu ke penulis blog ini? maka jawab lah YES. kalo ko jawab NO xtau la ape jadik. haha

e) Tang ni dia nak verify la betul ke kamu owner blog tu. So sila pilih "Use our widget to verify ownership".

f) haa part ni penting. ko nampak x HTML coding kat anak panah di bawah? ha sila copy HTML codes tersebut.

g) pastu masuk kejap ke dashboard blog kamu dan click layout. mcm gambo bawah ni.

h) pastu click "add gadget"

i) pilih gadget HTML/JS.

j) pastekan HTML code yang kamu copy tadi ke ruangan petak di bawah. lepas tu click SAVE.

k) dah siap kat layout kamu pegi balek ke tempat kamu copy HTML codes tadi lepas tu click button "Verify Widget" mcm yang i tunjuk kat bawah ni.

l) teng! dia akan ckp verification successful =D. then tekan NEXT lagi.

m) so secara otomatik kamu sudah ada networkedblogs. err tapi tak setle lagik sbb kamu baru register blog ke facebook. so now u have to pull all the entries at your blog into facebook. nampak x dlm gamba bawah aku letak arrow dekat "Pull now"? so click dekat Pull now tu. maka dia akan pull sume entries kamu =D

n) okay dah siap pull, tp kena refresh page dulu :)

o) see?? sume entries kamu dah dipull ke facebook!! tahniah =D. tapi yang ni dia baru pull, org lain still can not see the entries. so u have to choose delete @ publish cam yg aku kotakkan kat bawah.

p) lepas dah publish org lain dpt baca entries tu kat ur facebook. tapi dorg tak nampak kat wall kamu jika ada latest entri. maka kena buat setting sikit. so pilih "feed setting" at ur netwokedblogs profile.

q) pastu click lah checkbox mcm yg kat bawah ni ^__^
DONE!! siap pon. hehe. senang aje tak susah. cuma byk step sbb dia integrate 2 platform iaitu blogspot dan facebook. now you know lah kan =D mari berblog on facebook!! ^____^

Xoxo;
Ciare =)

3 comments:

  1. tengku yerkk. menjadi i wat td. heheh.

    ReplyDelete
  2. ^^Dee^^ selamat mencoba ^__-

    ^^Syara^^ yeke? wuahhh taniah :) happy sgt kalo ada org cuba tutorial kat sini =p

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha