Tuesday, November 3, 2009

Tutorial: Add your FB badge to your blog

Hye hye. mari rapat2 puan ciare nak jadi cikgu cikgi kejap. hehe. baik lah untuk membantu sahabatku Cik Yani, maka terhasil lah sebuah tutorial. so harap bleh membantu bloggers yg lain jugak :) Erm FB profile badge tu mende?? HAHA. okey lawak sbb dulu aku pon butaaaa mataaa xtau apokobondo nye. tetambah pulak kat workplace ni segala mak nenek website dorg pegi blocked. now, thanks to maxis broadband :)

So profile badge utk Facebook ni adalah semacam ala2 twitter lah. tp bedanya, kalo letak badge kat blog, org bleh nampak ko punye profile ngn status latest ko. haa cggih bukan? hihi. okay mari mulakan kelas :)
haa ini lah facebook profile badge :)

1) login ke facebook akaun anda. erm arini aku model kan FB suami i. kahkahkah. kantoi FB dia. kehkeh =p lepas login masuk ke ruang profile.

2) dah masuk profile? em pastu cube ko scroll ke bawah profile ko belah kiri. mcm dalam gamba kat bawah ni. pastu nampak x ade link "create a profile badge"?? okay tekan yg tu.

3) pastu ko akan masuk ke profile badge. then, pilih la blogger kalo blog kamu under blogspot. kalo wordpress idakkk le aku tau. KAHKAH.

4) hah lepas tu add widget sama mcm gamba di bawah dan otomatik dia akan redirecting ke LAYOUT blog kamu. hmm. lepas tu save lah :)
Gampang aja bukan?? haha mcm kurg ajar je ckp gampang huhu tp maksudnye senang bukan menyumpah. huhu. okay so ada soalan ape2 lg dok?? hihi. sekian time kasih.

Xoxo;
Ciare =)

7 comments:

  1. ciare...ciare....
    sile la wat review psl foundation kryolan.... =)

    best tak? best tak?? heeee....
    memuaskan hati tak hasil nyerr... ;D

    ReplyDelete
  2. thanx ye ciare..sgt terharu la...ehehe nampak nau budus..yani dah buat mcm ni smlm..tp part save tu y xlepas..mayb ade prob sket kot smlm..xpe i'll try again=)

    thanx u sooooo much ciare

    ReplyDelete
  3. ^^Anneweeza^^ oh tau tau..mmg nak buat product review psl tu..hihi malangnye tade mase lg nak conteng2 muke..sabo yer...btw, product tersebut sgt mebelessssssssss..i like it...worth it la utk RM75 :)

    ^^yani^^ oh no problemo no problemo :) smoga jadi lah ye

    ReplyDelete
  4. wahh.sangat membantu..dah wat pon kat blog he he .. tq..

    btw, foundation kryolan tu dah pernah try dulu tp it's too thick for my liking he he..maybe sebab xsuka sangat pakai foundation kot walaupun muka tak flawless..hu hu hu

    ReplyDelete
  5. ^^cherry Ana^^ bagus bagus...kan sng org nak add FB kang dah letak kat belog :) aiyark..penah pakai kryolan? majunye.hehe.kite br terkedek2 nak pakai. anyway, mmg agak thick jgk. kite pon pakai ala2 kedekut sbb sayang maaa..haha. pakai light2 gitu je.dan plg penting pemilihan warna :)

    ^^z@ck^^ erk? cikgu FB?? hihi malu i :">

    ReplyDelete
  6. salam. thanks sis:) baru terjun dlm bidang blog mblog ni, mharapkan tunjuk ajar dr senior semua ;3

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha