Tuesday, November 24, 2009

Tutorial: Disabled right click at your blog =)

Aku ada buat Pinky Lady Contest. Mari mari join :) Goodluck semua =p

Oleh kerana ade permintaan bertanyakan tutorial utk meng-disabled-kan right click pada blog anda, so aku pon buat la satu tutorial ringkas ey. kalo tak paham lg nanti pls drop your comment right here :)

1) masuk dashboard
2) click Layout menu
3) click page element
4) click Add a Gadget
5) pilih HTML/Javascript
6) copy coding kat bawah ni

<script language='JavaScript'>
<!--
var message="Sorry, u're not allowed to right click on any area of ciare's land blog! TQ!";

function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

notes: aku cume copy terus coding dr gadget aku.
x ingat dulu aku jumpe mn coding ni.aku google2 je dulu.
ape2 pon credits to whoeverowner yg aku cilok ni. heh =p


7) paste coding ni dalam pop up HTML/JavaScript tu ek :) Dalam coding tu sila tukar sentence "Sorry, u're not allowed to right click on any area of ciare's land blog! TQ" kpd ayat korg sendiri k. korg bleh la tukar dgn ayat lain. wat la 1 karangan pon ade aku pedulik?? HAHA.
So lepas tu save dan test laa hehe.

Akhir kata, kalo dah berjaya tu drop ah komen kat entri ni. korg ni aku dah bg tutorial dan korg dah bjaya buat senyappppp aje. huhu. kecik ati tau T___T

Xoxo;
Ciare =)

16 comments:

  1. soalan2. hehe. kenapa nak disable right click?

    leh jelaskan tak.. hehe thanxx :)

    ReplyDelete
  2. ^^muni^^ HOHO bile ko btanya br aku berpikir..kahkah =D actually aku saje nak menyusahkan org yg suke suki nak copy gambo.xtau le bkesan ke x T___T.copy text pon xbleh sbnrnye kat blog ni tp aku enable jap sempena cntest.

    em tp kan, ade cara LAIN utk tau link gamba org tu.tp harusss RAHSIA. heh =p

    ReplyDelete
  3. ooo itu tujuannya. baeklah, terima kasih di atas penerangan anda. terima kasih kerana menaiki penerbangan awan dania.

    haha :p

    ReplyDelete
  4. mintak halal ilmu..hehehe.. kena prektis neh..

    ilmu tanpa amal tak jadi ape ape..hehehe

    ReplyDelete
  5. mula2 tgk entry blurr jap apsal nk disable right click plak??ghopenyer br teman tau..emm jap pikior agak2 ada ker org nk copy gambr2 kt blog teman????

    nk praktikkan jgkla ilmu ni..toche laushi...tp tak bleh nk copy code ni pn..dh disable..so???

    ReplyDelete
  6. ^^cikzatil^^ hehe cuba jgn xcuba

    ^^rdna^^ alaa senang aje. select coding lepas tu tekan laa ctrl+C yaang oiiiii

    ReplyDelete
  7. pn.ciare yg cantik, kalau ini cara nk disable kn link..
    cane lak sebenarnye cara nk masukkan link kat kite nyer entry ek???
    huhuhuu..
    hope cikgu ciare ley ajar saya yg baru belajar ni..thanks..=)

    ReplyDelete
  8. ^^deena^^ owh sonang ajeeeee. wat entri mcm biasa. lepas tu highlight@select word yg kita nak letak link.pastu tekan menu LINK yg berada di sebelah color text. hmm pastu letak la link website mana kite nak. okey x? kalo xdpt lg, sila tanya lg yep :)

    ReplyDelete
  9. ciare,boley tk copy pastekan html tu kt commentbox ni??hee..tk bley nk copy;p

    ReplyDelete
  10. slm..cmne ek..nk coding tuh??? really need it la..cz de yg suke suki copy pics without permission..

    ReplyDelete
  11. slm..cm ne ye nk coding ni..really need it la..cz de yg suke suki je copy pics without permission..

    ReplyDelete
  12. slm..how....??cn't copy la... heeee...really need it cz rmai yg ambik pics without permission..tq.. :)

    ReplyDelete
  13. Ya Qilah: tak bleh copy ke? utk copy jgn right click tp you cuba tekan keyboard CTRL+C on the same time. bleh x? gudluck :)

    ReplyDelete
  14. tq...oo..so org still leh copy la ek..kalo yg pics tu..i xbpe tau la..cz de mmber kate "ctrl+f" and type "href"..but xmnjd pn..try ikot ur post...cm cnfius ckit....how ek? i ni slow ckit..huu~

    ReplyDelete
  15. Ya Qilah: Oh, sebenarnya ada 2 benda yg kita kena disabled. 1st, disabled picture clicking. 2nd, disabled right click on page. dua2 tutorial ni saye dah penah buat. u try cari k :) senang je.

    as for web security, mmg xde ape yg secured di alam maya. semua benda org buleh cilok. jgn kata gamba, password akaun bank pon buleh. so susah nak ckp. hihi =p

    ReplyDelete
  16. Hye Ciare, salam kenal..i tanye my fren pasal ni dan dia suruh i ngk blog u..i dah cuba and its work..tq ciare for the tutorial..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha