Wednesday, November 18, 2009

Tutorial: Kelebaran setiap column layout blog anda

Aku ada buat Pinky Lady Contest. Mari mari join :) Goodluck semua =p

Hai Hai everyone :) harini cikguciare nak mengajar ilmu2 blogging serba sedikit. hehe. saja nak amek pahala bg ilmu. hehe. so nak ajar apa arini? sila baca tajuk di atas. hehe. malas la nak ulang kan =p

Okay sila rujuk gamba di bawah. aku bagi contoh my other blog iaitu CiareAdventureLife sbb blog tu ada 3 column. blog ni 2 column sudah. penin aku byk2 column. HAHA. okay now, start ur engine =D

Okay dalam gamba di atas aku dah highlightkan pada gambar tu ada 3 column kan? sidebar kiri, main blog post dan sidebar kanan. so agak2 camne nak tentukan kelebaran bg tiap sidebar ni?? haaa ni lah cikguciare nak ajar arini :)

mula2 masuk dashboard anda, click layout, click edit HTML dan taraaaa, sila masuk kelas programming skrg. hehe.

1# backup blog anda. camne? camni laa, sila klik download full template mcm gamba di bawah ni haa.

2# dah donlod? kang kalo corrupt blog ko i tak tahu. ayooook =p okay skrg ko search dalam petak coding , tekan CTRL+f dan cari #main-wrapper. dah jumpe? pastu tgk gamba kat bawah ni, dekat text yg aku highlight tu, widht: 500px kan? Haa tang tu la ko kena tukar. tp selalunye kelebaran yg disyorkan adalah 400~500px. kalo tak kang tak muat screen ko. unless ko pakai screen wayang kulit. KAHKAH. okay yg ni utk kelebaran blog post iaitu column yg tengah.

3# Haa lepas tu setkan utk sidebar pulak. sama cam tadi, cari #sidebar-wrapper dalam coding. kalo dah jumpe, tgk float dia. kalo float: right, maksudnye dia sidebar belah kanan lah. maka setkan width sidebar tu. normally not more than 300px lah.

4# Dan last skali sidebar kiri pulak. sama step mcm #3 :)

5# Dah siap? kalo dah sila tekan preview. tgk gamba bawah. haa cube tekan preview dulu. kalo hasilnya cantek baru save template k :)

Selamat Mencuba!!

Xoxo;
Ciare =)

12 comments:

  1. toceiii..kita baru nak tnya camne nak lebarkan collum tu...hohohohoo

    ReplyDelete
  2. ^^ann^^ wuaa yeke? hehe i can read ur mind. HEHE =p

    ReplyDelete
  3. salam kenal ciare

    wawa ngah confuse ni....ada prob psl blog...heheh sy budak baru blaja:)...

    dh post entry baru.....tp blog still mcm xupdate....dh click blog updates...tp xder pe2 pun...

    nape ye.....ciare leh tolong wawa x hal ni...tq:)

    ReplyDelete
  4. ^^wawa^^ salam. er nape kata blog still mcm x update walopon dah ade entri baru? means, entries wawa tak masuk dalam "New update on Blogger Buzz" kat dashboard tu ke?

    ~ xdpt bygkan..hehe...

    ReplyDelete
  5. btol btol :).....entry wawa tak masuk dalam new update blogger kt dashboard tu...nape ye jadi macam tu...

    ReplyDelete
  6. kalau entry tu masuk pun....take time lama sesangat....

    ReplyDelete
  7. ^^wawa^^ erm rasanya mmg takes time kot. kalo ci'a pon amek masa dlm 10~15 minit baru kuar dlm list dashbod tu..HUHU..atau pon sgt2 lambat? mkn masa bape lama?

    ReplyDelete
  8. ada yg 4 jam baru kuar....lagi sadis...3hari baru kuar huhuhuhuhu

    hehe ape kena ngan blog wawa ni xtau la.....

    ReplyDelete
  9. ^^wawa^^ erm gitu ye. sbnrnye tu mmg blogger yg control.xde cara nak betulkan.ikot naseb agaknye.sbb maybe traffic tlalu tggi kot. kwn ciare (yani -- http://oneyani.blogspot.com/) dulu berbulan2 blog dia tak update tp tetiba terupdate sendiri.cuba wawa tanya dia :)

    ReplyDelete
  10. ok....thanks a lot ye ciare.....jgn lupa joint contest wawa....:)

    ReplyDelete
  11. alamak wawa! kite xpenah pakai kebaya..HAHA.tp time kawen aritu ada buat 1 kebaya tp xpenah pkai smpai sekrg..huhu..okay kena posing dulu ni ;)

    ReplyDelete
  12. salam.
    saya guna templates classic yang blog provide.tapi saya tak dapat cari code #main-wrapper tuh..camne ek?harap dapat sangat membantu :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha