Sunday, December 6, 2009

Tutorial: Ilmu Nuffnang

Ramai bertanya, tapi semua ala2 segan segan. tanya pon ikot email. huhu. TQ TQ sebab menjenguk ke blog ini. dorg tanya apa? pasal nuffnang lah. dan aku, cume menjawab ape yg aku mampu. dapat pahala tau berkongsi info :)

dari blog, kita boleh menjana pendapatan. ada org dia buat online business. bg aku pulak, belom ada rezeki nk beronline bisnes. tapi, insyaAllah dgn sokongan yg MK bg, akan wujud sebuah online~blog~shop di bawah naungan puanciare & mrMK soon. i mean, very soon. wait aaaar ^___~. harap2 takde aral melintang laa. menegak xpo. haha ;p

selain tu, kalo taknak buat blog~shop pon, anda still buleh menjana wang sampingan dgn menjadi ahli nuffnang. yg penting register dulu dekat sini http://www.nuffnang.com.my/blogger tau. yup! its that easy. mula2 harus la buat blog. then register nuffnang :) kalo takde blog takde maknanye ko daftar nuffnang. tu ngabeskan boras namanye. huhu.

Actually masa aku buat blog pada september 2007 dulu, tak terpikir langsung dapat menjana pendapatan sampingan. hoho. bile org sibuk2 psl nuffnang, aku pon wat deeeek aje. wth kan nuffnang nuffnang bagai. i dont know and i dont care. haha. itu bodoh sombong namanye ;p

tapi tah bile dan camana aku bleh TERregister nuffnang. ingat ingat lupa. aku rasa mcm b4 atau lepas btunang la kot. sebelum tu blog hanya sekadar melepaskan batuk di tangga je kot. update pon maybe 2x sebulan. hehe;p


hehe saje letak gamba yg sama 2x ;p ok now mari belajar camne nak mengendalikan akaun nuffnang anda:
  • Analytical ~ tempat di mana anda dapat melihat statistic visitors blog anda. bleh tau berapa pengunjung, dari negara mana readers blog anda, etc.
  • Earnings ~ hah yg ni of kos ah rambang mata bila nuff dah membuahkan hasil bukan? ;p kat sini dia akan display pendapatan anda itu.
  • Add ads ~ plg penting. tanpa menu ni tak dapat lah letak iklan nuffnang pd blog anda. so cume copy paste cody iklan nuffnang dan ikot tutorial camne nak letakkan iklan tu kat blog anda. senang je. semua arahan telah disediakan.
  • Blog Manager ~ Menurut nuffnang, lagi banyak blog anda ada, lagi byk peluang utk dpt pendapatan lebih. so, buat la blog byk2 ey ;)
  • Edit Survey ~ survey ni harus dibuat sbb iklan yg nuffnang paparkan pd blog anda, mostly berdasarkan kpd jawapan survey anda.
  • Polls ~ jika anda mau paparkan polls pd blog, buat la soalan menarik sket agar org rajen nak click. tp aku tak sure kalo click pd polls dapat duit ke tak.
  • Nuffnang exchange ~ perasaan tak some blogs ada mcm on top menu belah kanan bawah dan paparkan bloggers link? haa itu la bendanye. to do this. just follow the instruction okay.
  • Happy 0 meter ~ dan terakhir skali, kat sini mcm ala2 buat currently mood laa. pastu letak pd gadget HTML/JavaScript anda. mudah saja :)
Erm not sure berguna atau tidak entri ini. maybe ni just tutorial utk beginner lah kot. nti ada masa aku wat part coding2 pulak k. insyaAllah

Xoxo;
Ciare =)

5 comments:

  1. blur jgk psl nuffnang neyh..
    btw, tqs sis.. :)

    ReplyDelete
  2. thanx ciare, pja pon rase nak try nuffnag la pulak,ehe,mengade..

    xoxo
    pja

    ReplyDelete
  3. i pn blur gak mula2 tu..apsl nk add nufnang plak..
    bytheway register nufnang ni free or brbayar yer pn ciare???

    ReplyDelete
  4. ^^yuyu^^ same2 :)

    ^^pja^^ larr..xwat nuff lg ker?

    ^^N^^ tp N msti lg expert kan nuff ni? ;)

    ^^dna^^ free aje puan dna :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha