Tuesday, December 1, 2009

Tutorial: ilmu photoshop

Okay dah bosan buat tutorial blog. kali ni aku rasa nak buat tutorial adobe photoshop pulak. ngeee =D oleh itu, mari baca bismillahirrahmanirrahim :)

Haaa mesti korg ckp, mcm penah ku lihat gamba di atas???? teeettttt :p tau xpe. berhempas pulas aku mencari gambo2 pink yg alone dan mempunyi ciri2 photography yg mantap. so korek punye korek jumpe gamba di atas. malangnye gambo berdua le pulak. hihi. so nak xnak kena edit maar. HAHAHA.

itu le korg. ramai yg bertanya bleh ke nak post gamba berdua utk contest pinky lady tu?? haha. takk kaaaan semua nak aku bg tips kan?bukan ke senang kalo korg edit gamba tu jadi sorg. campak aje jauh2 org lain yg turut berada dlm gamba yg sama :D tp agak2 laaa kan. jgn larr nampak tipu sgt. teeehee

see? eventho agak cacat kalo perhatikan lama2, but no one even noticed ade makhluk Tuhan sexy yg lain dlm gambo tersebut. heh. so nak tau camne? sonang jeeeeeee. jom lihat cara2nya :)

1) bukan adobe photoshop anda. tak kesah la version brape pon. sume ade function clone tu punye.

2) open image yg mau diedit.


3) pilih menu mcm yg ditanda dlm gamba di bawah. clone stamp namanye kalo x silap. so click icon di bawah ni.


4) so nama pon clone. maka sebelum nak clone kite kena la mengclonekan ape yg kita nak clone. haa paham x paham x?? hmm mudah aje. dlm gamba ni, kite mau clone rumput itu agar menutupi gagis berambut pjg ni kan? so, sambil menekan pd keyboard anda key ALT, click kat bhgn rumput yg berlabel nombor 1 di bawah. haa nampak x?? so tekan ALT pd keyboard anda dan click pada rumput bhgn satu. haaa bila dah wat camtu means, kamu udah clone rmput tersebut.


5) so bile dah clone rumput tu, kamu terus click pd gadis di bawah. sbb kamu nak ilangkan gadis tersebut. dan jadikan dia rumput. hehe :p


Haaa sooo paham x paham x? hihi. lepas tu pandai2 le save. gudluck! =D

Xoxo;
Ciare =)

12 comments:

  1. oo cam gitu upenye..seriously mmg x prasan pn gmbr b4 ni..ingtkn mmg gmbr sorg2..

    ReplyDelete
  2. wah bestnya...rupanya ade teknik..wah bijak2..thanks for the ilmu eeeeeeeee

    ReplyDelete
  3. hehe itu la trick namanye...selamat mencuba eyyy :)

    ReplyDelete
  4. waaaa aku baruu tauuuu ~(^o^)~
    hebattt hebaaattttttt

    ReplyDelete
  5. lorr..gitu alkisahnye yer..photoshop the best adit ur picture..jom gna..

    ReplyDelete
  6. cmtu snang la..ingtkan susah td.hehe.
    dr dulu nk try edit gmbr gne photoshop tp xwt2 gk

    ReplyDelete
  7. hahahahahah
    kalau tau i photoshop je gmbar2 yang konon dah vogue giler
    pastu tukar kaler baju
    nape lah jujur sgt gi tanya aritu..

    takpe2..jujur baru boleh menang ngan bangga.. iye dok??

    ReplyDelete
  8. wahhh..
    senang je upenye!

    len kali watla tutorial lg ek ek =)

    ReplyDelete
  9. ^^ifa^^ insyaAllah. nati akan dikongsi ape ilmu yg ade ;p

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha