Wednesday, September 30, 2009

4 bulan

Ya ampun, seperti tak terasa lah udah 4 bulan. ai verrangan baru minggu lepas nikah. teehee :p walopon inai di tangan sudah abes (ikutan habit aku suke mgigit kuku maka inai cepat abes maa) tapi inai kuku kaki masih ade okkay. haha =D


Xoxo;
Ciare =)

Life must go on

Nak tak nak, cuti seminggu telah berakhir. panjang betol perjalanan kami raya ni. berjalan ke macam2 tempat di kampung halaman suami. bagi suami pulak, dia dapat experience beraya kat tempat aku dan 1st time join aktiviti keluarga. biasalah, family aku mmg suke picnic2 ni, BBQ, seafood, main mercun. So mmg pengalaman baru utk dia. haishhh makin teruk laa resdung mu wahai suami :p tak ape nanti kita berubat sama2. haha. tapi yang peliknya, dia takde jerawat eventho ada resdung! jeles ai nyahh T__T

Hari ahad raya ke-8 tak silap aku, kami gerak ke Bukit Jalil dari Ipoh, Perak. Seperti biasa, rancang lah perjalanan anda. so gerak kul 11.30 pagi, kul 1.30tghr da sampai. 2 jam saje. bukan jauh beno pon. itu pon bawak pelan2 aje. takde ape nak di kejor kan yop! hehe. erm masa balek ganu pon kami amik masa 4 jam aje. hehe gile laju. alhamdulillah pegi balek tak jammed :)

sang driver yang bermata setim. aku selalu riso sbb aku ingat dia ngantuk n mata nak katup. padahal mata dia sokmo gitu. mata setim original nyahh :p

ehh sapekah?? hehe opkoss mak ai. as promised, mak ai dtg umah kami utk buat spot-checked. huhu takutt takuttt T__T. itu pon mak dah komplen umah aku byk semut. hihi. haih menakotkan jugak mak aku ni. nasib anak dia seme pempuan. kalo ada anak lelaki and nak terima menantu, abes laaa menantu pempuan dia kena brainwashed baekkk punya. haha =D ai lap u mak ^__^

dalam perjalanan tu, ada yang menarik perhatian. sekumpulan pemuda bermotosikal berkonvoi. dorg bwak dgn kelajuan menten aje. pastu always bagi signal & isyarat tangan kalo nak memotong @ masuk susur. haa camni la pemandu motosikal yg berhemah :)

psttt: tp cam tonggek sgt lak bontot moto tu. hehe. but still the vass :p.

pesanan utk pemilik motosikal: jgn marah yer ai letak gamba u and moto u dlm belog ai. huhu. selamat ari raye :)

seperti biasa aku akan tido. dalam keta selalunya aku akan minum sebotol 100 plus kecik, makan jajan @ kepok @ ape saje :p, singgah RnR utk buang ape patot, pastu snap pictures sana sini pastu aku tido. kahkah. suami aku sampai dah hafal step2 ni. lepas dia ckp, baru aku pasan aku ada habit gini. hehe. tp utk perjalanan pjg, lepas bgn tido aku ulang balek dr step pertama. haha.

last but not least, puan che-ah. hehe che-ah tu ape?? emm sape yg confius nak sebut ciare tu, actually cara nak sebut nama aku bukan ci-a-re...huhu lawak la korg ni. spelling ciare tu version omputeh. tp secara melayunye cara nak sebut nama aku adalah ci'a @ che-ah. yang che-ah tu kampung sket. teehee :p

Maka abes lah perjalanan Raya Aidilfitri 2009. InsyaAllah jika dipanjangkan umur oleh Allah s.w.t kita akan bertemu lagi Aidilfitri tahun hadapan. Aminn.

pssssstttttt: dalam kamu semua berseronok makan2 openhouse, ingat lah jgn membazir. dan ingatlah pd org2 yang susah dan tidak berkemampuan. dari membazir makanan, sedekahkan pada mereka yg memerlukan. insyaAllah

Xoxo;
Ciare =)

Sian tengok budak2 kena ulser.

Oh sedih wooo. bukan ape, raye ke-6 baru dapat jumpe anak2 sedara aku. mak pak dia tak penting yang penting anak2 dia. haha. kecik ati kakak aku baca kang :p

Lebih sedih lagi, time jumpe budak2 ni diorg tak sehat. dua2 tak pon tak sihat. badan panas. semuanya gara2 ulser kat bibir, gusi & lidah. haishh korg bayangkan lah betapa dahsyatnya.

ni kakak @ kyra. tgk tu mulotnye terjuihhh aje. terus tebal bibir ngalahkan angelina jolie tau nyah :p mau resign agelina jolie kalo nengok bibir sexy si kyra ni ^__^. dia ada ulser 4 bijik wo0o0. aku rasa org tua kalo kena sebijik ulser kat gusi (selalu kat gusi la kan) dah tak selera makan sampai 2-3 ari. ni budak2 dorg tau ape, nangis aje lah meraung2 sakan. sampai ke dagu & idung dia punye ulser tu. dahsyat. minum susu pon tidak. haihh konfem la sedih tgk depa meraung kesakitan T__T

ni adik @ kyrin. hari raya ke-6 tu ulser dia baru 1. larat lagi lah minum susu. tapi besoknye, trus bertambah jadi 4-5 bijik dlm mulut. ya Allah kesiannya. dah la kebetulan dorg nak pindah umah hari tu, jenuh laa meragam sakan sbb tak selesa nak pindah. dgn aku pon rasa nak demam. huhu. last skali kami tido hotel je sbb umah dia dah tunggang langgang.

see?? kat idung ada ulser! 1st time aku tgk kat idung sebelah pipi. atas bibir dia tu...dagu lagi...sian kamu. tp skg dorg dah beransur pulih :)

Xoxo;
Ciare =)

Tuesday, September 29, 2009

Jale Jale g Kelate = jalan jalan ke kelantan. huhu :p

Destinasi sebenar kami adalah Pulai Condong dan Pasir Puteh yang terletak di Kelantan. perjalanan yang patotnye hanya 2 jam lebih bertukar jadik 4 jam lebih T__T. eh tapi tetap tak ada kesan kat aku sbb aku tido je dlm keta. hehe.

Niat di hati, nak borong sakan kat KB dan singgah mcm2 lagi tempat menarik di kelantan, malangnya niat tu kena simpan dulu dlm almari. sebab ape? sebab kelantan sgt sesak, diulangi SANGAT SESAK pada cuti hari raya. (raya aji aku tak pasti lah pulak.huhu) Sgt sesak tu tak dapat digambarkan weh. aku rasa KL pon tak sesak mcm tu time raya. aiseh tiada gamba sesak utk ku buktikan. huhu. cuba bygkan, tiap kali ada traffic light (idak le byk sgt pon) kesesakan tuh dah mula terasa 5km dari traffic light. merangkak2 la kaedahnya.

before gerak, posing kat umah dulu :) ehh apesal lain beno rupa MK aku ni? huhu. oh sila abaikan drumstic ai nyah. patotnya aku pose kat blkg dia kat depan. baru stabil T__T

aku rasa ni masjid area Kertih kot. singgah rehat2 dulu. time ni simpang ke Kelantan tu makaihhhh jem nye.

nyamm nyammm ^__-

nur aliya maisara. mcm tajuk lagu pulak :p geram lah kat si gebu ni :)

kami nak ke kanan, pasir puteh :) kalo terus dlm 200 km akan sampai perak. uuuuuu. time pagi raya aku tak nanges, tp bila nmpak signboard nak perak rasa nak nanges pulak. tp nanges dlm ati je :p

canteknyee. aku suke gamba pemandangan. ni rasa nak beli DSLR ni :p

lalu machang pulak. tgk keta bersusun tepi jln sbb xsggup nak harung jem T_T

suami tgh picit jerawat (dia ada jrwt ke??) bini tgh menggewdix :p

xsmpat singgah. lalu je.

capek guwe. muke penat. berpeluh. makeup tah ke mana

ni dah sampai pasir puteh :)

Err yang kelako nye, aku suke tgkap gamba time dlm kereta. pastu bila dah sampai destinasi aku terlupa nak bawak camera n tripod turun keta sbb aku sebuk nak melantak. haha =D

Xoxo;
Ciare =)

Sapa nak tunggang gajah? bisa kok!

Assalamualaikum Satu Malaysia!

Ewah mcm tagline pemberita RTM pulak. teeeheee :p

Okay motif utama entri ni adalah nak gtau uols semua. Sbb aku pon baru tau. hehe. Masa kami on the way balek dari terengganu ke perak, kan lalu jln tasik kenyir. Rupa2nya kat situ ada gajah wei. bukan gajah liar yer, excuse me. tapi gajah jinak.

erm dan yang menariknya gajah ini boleh dinaiki@ditunggang pada jam 4-5ptg :) hoho sape yang ngidam nak naik gajah tu bleh la ke sini. sbb aku rasa kat Zoo mn bleh tggang gajah kan. mau ko kena sepak ngn gajah tu kang. so ini lah peluangnya.

Tu diaaa gajahnye. hehe. tp aku idak le nunggang sbb nak cepat balek perak yg dirindui :)

Okay itu saje, sape nk tunggang gajah mai la tasek kenyir, xyah pegi Thailand dah. hehe. sila support malaysia. oh! free of charge je tau tunggang gajah ni :p

Xoxo;
Ciare =)

Kawen dalam mood raya: Ardina & Saiful

Congratulations Ardina & Saiful !!!

hah sape yang penah singgah blog awek cun bernama ardina ni? :) ehh aku bukan kenal dia melalui blog la. dia ex-schoolmate masa kat semetrik dulu. dah hampir 10 tahun la kenal.

frontpage wedding invitation card :) skrg ni org letak gambo ms childhood. aku dulu nak buat camni, tapi ko tau jelah suami ai tu lahir tahun bape. gambo ntah kemana :p

Kami gerak dari Ipoh terus ke teluk intan. umah dia terletak di jalan bidor. aku mmg dah biasa la jalan tu sbb tu jalan alternatif aku balek kmpg.

jelapang padi terbentang luas ^__^

teng! sampai dah. teehee :p konfem ah mkn dulu. ai dah kebulur nyah. lgpon pengantin tgh sebuk bersanding time tu.

ops! aku pakai baju raya. kahkah. see?? cantek kan dna? sama padan dgn abangnya :)

fuhhh~~ mcm patong. geram nengok. kena tgk selalu muke org lawa2 ni. baru nanti anak akan lawa jugak. hehe. petua dr mana tah :p

last but not least, pengantin baru dan pengantin masih baru jgk :p

Xoxo;
Ciare =)

Monday, September 28, 2009

itulah nikmatnye di kampung nelayan :)

Okay sape yang nak meroyan sila mintak diri awal2. kang ada yang ngidam makan ketam fresh ni kang ai tak bertanggungjawab okkek :p

Aritu masa bulan pose aku ada berbuka kat Muara area Port Klang, dan hasilnya mengecewakan kami. tak de lah tak sedap langsung, tp bedal jugak la bg abes sbb lapo. cume rasa dgn harga tu tak berbaloi. kalo mahal rasa sedap i dont mind at all. tapi rasanyaaaa tak sefresh yang ku sangka. so balek raya aritu kami nak balas balek!! :p lagi 1000000x lebih fresh dari tmpat lain yg kononnya menjanjikan fresh! huh ~~

hah! hambek ko!! ketam ni baru tak sampai 2 jam naik dari laut udah masuk perot aku. haha. kukus fresh2...owh nikmatttt ~~~~ sila jgn jeles okekk. hehe. sape nak sila dtg kmpung aku. tu lah masa aku kawen aritu tak mboh dtg. kehkeh :p

siakap 3 rasa. fuhhhhhh sedapnyeee makngah masak ^__^...

fuhh~~~ rendang ayam perak yang kuidam idamkan. menjadi idaman kalbu sampai ke tulang rusuk sedapnye weiiiiiiii. masyaAllah nikmatnye rezeki Allah.

team BBQ. hehe. aku team photographer (konon la :p)

kami berkelah di bawah bot beso. teehee :p

dan di depannya opkos laut yg indah. tapi masa ni air agak2 surut dah. patotnye kalo air pasang air naik sampai pondok ni. dlm gamba ni adalah abdul rahim. si beach boy. ala2 baywatch gitu. kahkah. baru berumur 15tahun dan sudah pandai bawak bot laju. fuhh~~

aih ni suami sape yg comel bergaya tu. auuuuwww :p

bot milik cu ila. bot ni la yg pak sedara aku pakai utk pakai ketam yg aku makan tu. hehe. berjasa byk bot ni.

owh time ni aku atas bot. sempat la capture few pictures :)

dari atas bot: nampak x famly aku tgh berkelah tu? :p

pulau tiada penghuni

jeti kebanggaan kampung. kalo korg perasan byk drama RTM berlakon kat jeti ni. banyak artis aku penah jumpe kat sini. kalo korg perasan jugak, ada chalet2 kat blkg jeti tu. berminat?? ^__^

hah ade pon gambo aku! haha. time ni baru turun bot. si baju merah my bodyguard. kahkahkah

haish pas turn aku, kak rubi plak naik. hehe. almaklum le xbleh naik ramai2. max 3 org dewasa. kang karam lak. haish :p

Xoxo;
Ciare =)

Kami gangster kampung nak main mercun. ade beran???

Seperti yang dijanjikan, inilah permainan bunga api yang bisa membunuh jika tidak berhati2. huhu. erm tp dlm video ni tak power sgt bunyi nyer.padahal sgt kuat babe bunyinye, sampai ada suara sumbang org kampung "oiii ko nak bako umah aku ke??"...eleh!! meh i nak tell you nyahh. we all main yg simple2 aje. cuma ni satu je kuat dia dah bising. tahun lepas dorg main meriam buloh ngn meriam ape tah kuat giler bunyi berdas-das sampai tengah malam. time tu malam raya, sedara mara pon ramai balek. yg baby2 kecik tu meragam sepanjang malam sbb bising sgt. time tu we all sabooooooo aje tau. ni baru kena sedas udah bising.

"ye memang aku nak bako umah ko. so what???" :p

video

hehe ingat dorg je gangster kampung, kami pon gangster jugak ;) huhu ~~

pssssttttt: sori lah sebab gambonye senget2 sket.
aku salah teknik pulak tangkap video. haha

Xoxo;
Ciare =)

Manisnya di kampung halaman

:)

speechless bila sampai kampung halaman sendiri. dia punye feel tuu lain wooh. hehe. bak kata org "Hujan emas di negeri org, hujan batu ni negeri sendiri"...tapi hujan batu pon batu lah, i dont care at all sbb kampung i ada byk seafood :p acececeh ^__-

seperti biasa bunga api dan mercun2 yg halal ni menjadi kemeriahan berganda kat kmpg kami. oleh kerana raya ke-4 baru sampai kmpg, ada lah sikit saki baki mercun n bunga api nye...kalo mlm raya dah ada kat kg, heaven i tell you! meriahhh bangat dgn panjutnye (pelita ni org perak pggil panjut), bunga api nye dan kemeriahan malam raya tu 4-5x lebih meriah dari negeri suami (ceh ceh saje taknak sebut negeri mana sbb akan mengundang ketidakpuasan hati pd org2 senegeri dia. kan aku dah ckp, ada je org xpuas ati ngn entri aku. kalo tak puas ati jgn ah baca. aku tak paksa ko baca pon T__T). Bukan saje nak kate, tp kat negeri dia takde kemeriahan malam raya mcm main bunga api, pelita sebijik pon takdok (bkn umah dia je, tp dlm 1 kmpung tu ssh sgt nak cari yg ada pelita. ade 2 umah je tak silap aku. kalo kat tmpat aku tiap umah ade. siap ada pertandingan buat panjut) dan jgk takde kemeriahan riuh rendah msk2 rendang ketupat lemang tu. Yang aku tau, pagi2 raya tu rendang dah ade atas meja. tah bila laa MIL aku buat. huhu. Maybe sbb tu org kata, negeri itu meriah time raye aji lebih dr aidilfitri kot. malangnye raye aji kat perak so tak dapek tgk kemeriahannye di aidiladha. taun depan la kot :)

pelita tetap dipasang walo dah raya ke-4 ^__^

gemukkan? aritu aku kecoh berat menten, skali pas raya gedebak gedebuk berat naik 5 kilo!!! haha. tak ape i dont mind at all T___T

baby dania syifa udah beso sket. tangisan dia nyaring babe :p

blkg: abg ed, kakrubi, me & suami.
depan: makngah, mak, aishah, rahim.

Dah masuk raya ke berapa tu aku dah tak matching dah baju ngn suami. almaklum ler, baju aku pink sokmo, tak tercatch-up lah dia asik nk matching aje. hehe. sekali sekala biar dia bebas dgn warna pilihan dia. i kan isteri mithali ^__^


psstttt: korang, aku akan upload gamba mercun baekkk punya pasni.
tungguuuuuu :)

Xoxo;
Ciare =)

12 Jam

Fuhh~~perjalanan yg patotnye hanya max 5 jam lebih sudah jadik 12 jam..huhu T___T. ni bukan 12 jam dalam dewan bersalen yg adik2 kakak2 abg2 sekalian. teehee :p tapi ni 12 jam perjalanan balek dari terengganu ke perak. woohoo. kematu punggung i tell you. kena pegi spa nih. kehkeh ;n

Perjalanan kami bermula dari ajil - kuala berang. ikot jalan dalam la konon. terlalu DALAM kot haha. kami bertolak jam 12.30 pm hari Rabu. budget petang kol 6 udah sampai perak. so dgn yakin dan saksamanye kami decide nak ikot jln tasik kenyir. aku penah lalu jalan tu sekali mlm2. yang ngerinya, byk kali mr driver aku suh aku pejam mata. aku suspect dia ada nampak something tp dia taknak bagi bini dia yg penakot amat ni tgk. so aku pejam jelah mata pastu baca ayat kursi byk2. sbb tu kali ni kami amek inisiatif balek siang2. takde takot sgt, bleh tgk panorama indah :)

See?? tasek kenyir ni sgttt indah ^__^

lepas lebih kurang ~~ 100km kat tasek kenyir kami pon masuk lah jalan felda aring kot namanya. Nauzubillah ~~ sepanjang 80km kot, jalannye berbatu mcm gambo kat atas ni. konfem lah mr driver yg amat sygkan keta dia tu bawak 10km/j. korg bayangkan la sendiri bape lama abes masa kat situ T__T. aku tido je. heehe

Sebelum nak senja tu berjaya jgk lah sampai ke Gua Musang. sbb kalo nak balek ikot jalan ni kena lalu Gua Musang before sampai cameron. aku jaga 5 menet aje pastu tido balek. sedar2 dah smpai cameron. teehee :p

suke gambo ni sbb langit tu mcm terpisah 2. gelap & cerah :)

teng! strawberry!! :P erm malangnye strawberry yg ingin ku petik tak berjaya sbbnye tiba2 ujan lebat turun menggila!! kami pon seram sejuk lah. seram sbb bahaya jln situ kan membahayakan, tambah lak jln licin kang. pastu konfem ah sejuk. ish ai rasa nak check-in hotel je bg panaskan badan. wakakakakaka =D

oleh kerana ujan lebat bangatttt kami kena pause perjalanan dulu. kang nak check-in hotel takot mak tertunggu-tunggu. nak xnak kena teruskan perjalanan. lepak2 3 jam kat kedai makan melantak sampai kenyang br teruskan perjalanan. hehe.

hasilnya, kami sampai 12.30 malam hari kamis di ayer tawar, kampung halamanku tercinta. tepat 12 jam.

Xoxo;
Ciare =)

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha