Monday, January 4, 2010

Selamat tak minum ubat ni??

Okay fine. I've gain 6 kilos in 7 months. agak2 laaar kan. almost 1kg per month. ape ke anak badak nye niiiiii????? mesti kalo org yg agak bertapis mulutnya akan ckp "WAAAH bahagianya kamuuuu". Atau yang tak berlapik plus terlalu jujur "GEMUKnye koooooo". okay nak nanges 5 minit jap T_____T. tsk tsk tsk






Okay lepas sentap 5 menet aku rasa I have to do something larr. Well, I do the pushups lar every night. Busuk2 pon 5-10 kali laa time laki i tgh layan FB. haha. wat senam2 sket. nak poco2 dah malas rasanya. lgpon, aku tak pernah berpeluh time wat poco. wat sejam poco2 pon tak peluh jugak. lemak tepu agaknye :(

Anyway, I'm planning to take benda2 mcm set minuman utk kuruskan badan ni.whatever it is, I have to do something lor. or else, I will keep on mengembang lah. seriously, he never complaint a bit lar. cuma aku ni. diri sendiri tak puas hati. Rasa nak nangis bila tiap kali tgk badan dlm cermin. nak berkemban pon rasa tak sanggup dah. HAHA. agak2 nak feeling wat video klip seksi2 ala2 britney pon takmau. KAHKAHKAH.

When I was about 50kg in 2003-2006, masa tu kat UPM lar. aku complaint giler2 about my weight. tak puas hati itu ini membebel itu ini. dan asyik sebukkk nak diet diet diet. sbb rasa mcm gemukkkkk sgt. mana taknya, all my friends berat rata2 40ish kg lar time tu. tp skrg dorg rata2 dah 50ish kg dan aku plak?? adelah 60ish kg??? HAHAHAH. erm maybe jugak masa tu the ex-bf tak suka lar the ex-gf ni gemuk2 chubby2 &%^#$&^Y&^. then kena la kurus kan. Masa tu aku sebuk ah nak kuruskan badan. sbb rasa gemuk sgt.

But now ni, aku rasa bersyukurrrr sgt2 dgn berat aku masa kat UPM dulu. rasa mcm "omaigod, dulu aku mcm tak bsyukur sbb asik ckp diri gemuk. haaa skrg kan dah gemuk betul2". Yes I know, I bukan lar gemuk gedempol sampai 80kg ke ape. tapi dah hampir dah tu. HAHA. Cuma diri sendiri rasa tak selesa. most of my baju dah tak muah weh. semalam aku meng-let-go secara free kpd adik ipar aku yg berumur 31thn ni. WUAAAAHHH adik ipar i pon kecik molek size M jer eventho lebih tua dari i. wuaaaaaaa T____T. aku dgn Mk pon dah ada perbezaan besar dari segi size dan berat ni.

Okay tutup kisah ni. actually aku nak mintak pendapat uols tentang bbrp perkara. Aku bercadang utk minum Jusmate 5 (mcm ni ke eja nye?), tp ada sedikit persoalan yang agak merisaukan lar. Since Mk tak benarkan aku makan benda2 mcm ni, sbb kata dia bahaya dan ADA kesan jangka masa panjang, maka aku nak tau la apa korg rasa especially kpd org yg pernah, akan, sedang minum J5 ni. Haaa kalo ada pengedar nak bg pendapat lagiiiii bagus tau.

Jawab soalan2 di bawah

1) Betulkah ada kesan jangka masa panjang? Tp mcm susah nak rungkai soalan ni. kalo ada doktor jwb lg okey kot.

2) Aku adalah wanita yang sedang menunggu rezeki baby. So selamat ke nak minum benda2 kuruskan badan ni? mana tau kot ada acid yg kuat dan bleh mengganggu sistem peranakan ke??? HOHOOO tulus jer kan soalan i??? ;p

3) Bila dah stop amek ubat ni, akan menten ke atau akan jadi gumuks balek? atau ade follow up consult on dietition kee........byk songeh lak i :)

4) Err kalo bleh nak dgr testimonial produk J5 mengomen kat sini. I just nak tau pengalaman ouls minum benda ni. turun berat x? selamat x? haaa gitu lar lebih kurg :)

So, dont hesitate to drop ur comments okay :) TQ

12 comments:

  1. ko tanya kak nani, b4 dia pregnant, dia minum jusmate ni, berkesan!!

    elok je lepas tu die pregnant tp die stopla minum..gilo kalo tgh preg makan J5 ni...ekekeke...

    so alu rase J5 ni okey kot....

    ReplyDelete
  2. ciare..kak dee penah sign up ngan bizzy body for lose weight..

    serius ckp..diet dia senang je..jgn makan nasi..mmg gerenti leh turun..walau x exercise..
    mee xleh..mihun xleh..dia suruh mkn lauk n sayur je..air suam byk2

    tp kalo x sanggup..makan jelah..tp nasi..no-no..try seminggu..kak dee leh gerenti..sekurang-kurangnya..1kg akan turun..

    tp kalo tambah ngan exercise..badan jd lg firm..x gelebeh..so, kak dee rasa xyahlah try ubat2 tu..jimat duit..sbb x makan nasi je..iman kena kuatlah..pokok pangkalnya..disiplin..

    ReplyDelete
  3. ciare,
    aku mkn jdm5. tapi gile x berdisplin aku ni. dalam x displin still turun 3 kg la. xde naik2 dah. kalo displin for sure byk agi turun. nak try ke?

    ReplyDelete
  4. ciare,pja rase kalau u tgh plan untuk dpt baby, baik jangan dulu...try kurus dgn pemakanan+exercise je,tahuuu..mmg susah,huhu...tapi bimbang juga kalo pregnant..

    ps:kalo diet make sure amik supplements jugak-multivit. etc

    ReplyDelete
  5. ape y N tau..N nk share info..ade sdare aritu amek jusmate 5 ni..mmg bkesan kurus laa..but br ni jmpe balek..die da stop jusmate5...& bdn die pon nek balek...sO..N rs better sis do sumtg y healthy..g gym & kawal mkn...

    ReplyDelete
  6. hai ciare, bagi i kalau dah dia claim dia product menguruskan badan memang ade efect. sebab tu i tak percaya kat semua product ni. sebab tu i berusaha kurus sendiri dulu. but im failed.

    sampai la ade orang reccomend herbalife. herbalife ni makanan. orang pregnant boleh makan. baby pon elok makan.

    so i berani la amik. sebab dia makanan so kalau u stop amik dia pon ok jer. tapi kalau nak maintain lg bagus.

    tapi yang buat dia kurus bila u amik hl ni sebab dia baiki ur metabolisme age, baiki sel badan sebab kita dapat khasiat dr ape yang kita makan tu. kita jugak cut calori kalau kita amik hl sebab kalori die rendah.

    i start amik herblife lepas miscarriaged. and i berjaya turunkan berat badan i 7kg dalam masa 5 minggu. its depends on ur body la cepat ke lambat.

    bagi i berat tak penting. kalau berat turun tapi lemak tak turun tak best jugak. itu la masalah ngan diet biasa. kita tak tahu ape yang turun. kalau u amik hl biasanya coach akan buat body analisis.

    so, kalau u nak try hl contact la i..

    ReplyDelete
  7. my sis amik herbalife..now die da kurus bangat cam before kawen dlu..& lebih kurus dr ku..wooooo my bro in law pon same amik herbalife..mmg nmpak susut..:)

    ReplyDelete
  8. ^^fashya^^ owh yeke.ok nti kite tanya dia :)

    ^^dee^^ TQ akak. kite mmg tgh wat camni la start smlm. berkobar2 nak diet. no no no to nasi :)

    ^^lina^^ what??? ko amej J5 gak ke? :D alaa nape skip2.wat la cara berhemah sementara x kwen lg ni :)

    ^^pja^^ baik puan doktor :)

    ^^N^^ wuaa gitu keee? xmo xmo.takuttt..okay mmg nak diet dgn cara betol ni :)

    ^^farah^^ err actually i dah cuba HL tu.tp rasa mahal la.pastu malas nak minum air.susah nak kurus kalo xminum airkan?

    ^^cila^^ wuaaa bestnya kalo kena taja ;p

    ReplyDelete
  9. a ah..kene minum air banyak2..if u diet biasa kalau nak lagi cepat berkesan pon kene minum banayk air tau..kene rajin-rajin minum air..huhu

    ReplyDelete
  10. huk huk berat aku aritu xgerak2 je. aku dh try mcm2.xmkn nasi la.last2 try jdm sbb product ni diyakini ok. sbb din pun amik tau tapi skrg dia dh stop. ade la dh ilang dekat 10kg.

    tapi utk org nak peknen, better ko consult ngan kak nani. kak nani kan tgh peknen skrg. she knows better.

    ReplyDelete
  11. ^^farah^^ adeh minum air la i paling lemah T___T

    ^^Dayu^^ jdm?? ape tu? adik beradik J5 ke?

    ReplyDelete
  12. Ciare..
    Nak kurus? ... hehehe... before ciare nampak akak kat kenduri muni... akak 66kg... skrg dah 55-54kg...rahsianya? Minum air dengan cukup okey... Kalau ko diet tapi x minum air... x guna jugak.. kalau diet tapi x workout...pun x guna jugak... hehehehhe...sekian...

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha