Monday, February 1, 2010

makeup penting untuk aku. korang tak tahu la mcm mana ;p

Korg tak pernah rasa mcm ni. rasa mcm mana?? rasa down giler. rasa nak nangis tiap hari. rasa nak humban diri dalam lombong. rasa penampilan mcm tenuk. rasa tahap rendah diri merudum sampai malu nak kuar umah berbulan2. kuar utk pegi sekolah/keje je. selebihnya duduk umah diam2.

selain dari isu GEMOK, aku sgt sensitip dgn isi JERAWAT.

"ehh muka ko ni pehal? teruk gile!" ~~ talk to my *** please. ugh
"woi ko tak malu ke ada jerawat mcm ni. do something lar girl. pegi la buat rawatan" ~~ ko nak sponsor??
"eh betul ke ko ni ciare?? lain gile! dulu comei je skrg dah...errr" ~~ okay fine. i got what u meant

err bleh tak aku nak belasah org2 yg ckp mcm di atas?? sebetulnya, ni feedback yg aku dpt time mula2 aku berjerawat secara serius. i mean, really serious girls. dulu ada byk gamba tp bukan digital. nti aku try korek dan scan utk membuktikan fakta ini.

dan oleh kerana pengalaman ini lah, aku nekad utk belajar makeup. makeup utk menutup parut actually. jerawat dah slow down skrg ni. parut tu aku mmg pakai ubat tiap malam. tp it takes times. 10 tahun mungkin baru elok sepenuh.

and i tried a lot. mcm2 produk penah cuba. yg murah2 jgn cakap lah, mcm2 dah cuba. dan yg mahal2 mcm eumora, new york skin solution, cleopatra, sendayu tinggi (sila jgn saman. ini testimonial pengguna okek). resultnya apa?? worse adalah. so i decided to stop everything.

muka2 before makeup. saje ku kecikkan. takot korg meroyan tgk parut2 aku.

lepas makeup pon parut jerawat still kelihatan. so, makeup doesnt work well jugak. hoho. xkan asik nak mekap tebaaaaal jek. so makeup light2 suda utk tutup cela serba serbi tu.

utk korg yg berkulit cun, hargai lah kulit korg. dan jangan sesekali mengutuk dan menghina org yg berkulit buruk mcm aku ni. mungkin org tu akan tersenyum, tapi dalam hati dia koyak rabak hanya dia dan Tuhan yg tahu. beri dia semangat dan cadangan dan jgn sesekali perli atau tgk dgn jijik.

utk org yg seangkatan dgn aku, kalo ada org kutuk kulit korg, ko belasah je dia~~ huhu. tp kalo org tu bg semangat dan kata nasihat terimalah dgn terbuka dan positive :)

Xoxo;
Ciare =)

12 comments:

  1. alaa sedihnya bace huhuhuh. aku pon tengah ade parut jerawat kat dagu ni. lepas tunang je tetiba jerawat naik scr banyak. huhu.

    tp ciare jgn la hilang keyakinan diri. huhuhu. pok pok

    ReplyDelete
  2. alaa yunk..N pon same cm awk..kdg2 snetap gk dbueknyerr...tp kdg2 cm mls da nk layan...

    ReplyDelete
  3. benarkah wujud dialog2 di atas ini? apakahhh? huh

    ciare cantek laaa di mata aku, huhu dun wuri dear, jgn down2

    ReplyDelete
  4. muka ku juga teruk..
    nangis sama2..

    ReplyDelete
  5. salam...aii..nani here.sy ni kiranya seangkatan dgn awk ler,cumanya isu sensitif sy skang kurus n jerwat(yg ni sama).kdg rs mcm dunia x adil tp skang posiitf dah kot..Jangan berani2 weh ngutuk.mana tau hati kami lagi baik dari yg mengutuk tu..huhuhu....

    ReplyDelete
  6. asyek dapat "spotlight" jugak lately..besar n sakit lak tu!!=(

    ReplyDelete
  7. Huhuhu..masalah kter sama..tp kulit muka Mar is too sensitif..salah ckt..mendadak naik bintik merah..jerawat mmg da slow skg..tp segala parut marut tu yg merisaukan diri..skg ni..stick kat product yg doc bg je..pernah try product yg konon yer leh hilangkan parut jerawat..tp hampeh..mkin merana..

    Sis kire ok lg..coz terer make up..leh gak tutup segala parut kat muka..cam sy ni..baru terkedek2 nak belajar..tp still nmpk tak molek..kelakar ade la..waaaa

    ReplyDelete
  8. salam...1st time dtg cni...ehehe~
    yup...sy jgk ade isu yg sama...gemuk & berjerawat...
    ohhh...adakah ini nasib malang T_T
    salam ziarah ^_^

    ReplyDelete
  9. aik? hemo? hihi

    saya tak reti make up tapi saya bangga je bermuka yang macam harmoni dalam gambar tapi sebenarnya tak :P

    nice make up btw. ;)

    ReplyDelete
  10. ^^muni^^ huhu.susah nak buang rasa tidakyakin pd diri sendiri tu. but i will try. TQ :)

    ^^N^^ btol, cara terbaek just ignore la ckp2 org. tp mampu kaaa

    ^^dd^^ sesungguhnya mmg UJUD tau dd. tak semua org berfikiran +ve mcm kamu dan kwn2 kita. dah la tak rapat dgn dia, lama x jumpa, sedap2 nak sound aku :((

    ^^zack^^ wuaaaaa :((

    ^^cinta hati^^ kurus? bestnya! i nak jd kurus jgk.ape rahsianya :)

    ^^deena awanis^^ btol, spotlight itu menyakitkan :(

    ^^marziey^^ alaa u sbb dlm proses kehamilan kot. nak ucap tahniah kat sini. tahniah yep :)

    ^^Nurna^^ trimas sbb sggah sini :) adeh, nak kata malang tidak kot.cuma, ujian Tuhan mungkin :)

    ^^schult^^ hehe.tula, kdg2 redha je la.nak wat cmno ;p TQ :)

    ReplyDelete
  11. tapi nani nak body sedap mcm ciare...mcm2 la...hehhe...

    ReplyDelete
  12. tkpe ciare,pja pun senasib je..mmg mngharapkan mekap je selalu..hihik

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha