Wednesday, February 24, 2010

Tutorial: Disabled function to click picture

Dah lama aku tak buat tutorial utk belog kan? so kali ni aku rasa nak buat tutorial. yang simple2 aje. in fact, dah ramai pandai pakai function ni. tapi oleh kerana ada yang bertanya, maka aku letak aje kat sini utk rujukan semua k :)

Mula2 buat entri mcm biasa.

add image mcm biasa. upload la sekeping dua utk testing. hehe

lepas dah upload image ke dalam entry tu, you click la Edit HTML tu utk meng~alter sedikit coding.

haaa kan dah berbaris koding ni :) so nampak tak yang aku petak kan warna merah tu kan? buang semua yg aku petakkan warna merah tu.
yang warna pink tu?? yang ni pon buang jugak tau
cursor: pointer;
hmm yang tu utk menghilangkan gamba tangan yg ala2 menunjuk tu bila cursor mouse ko berada di atas gamba tu. paham x? so buang yg warna pink tu then bila ko letak cursor mouse atas gambar, tak akan ada gamba tgn menunjuk dah. hehe

so bila dah siap buang apa yg patot, sila click COMPOSE semula dan menyambung entry anda :)

sekian terima kasih. harap bleh membantu.

Xoxo;
Ciare =)

6 comments:

  1. tutorial sgt bgus ni..i try...^_^

    ReplyDelete
  2. oooooo;p berguna untuk orang yang buta IT like me;p

    ReplyDelete
  3. wah, xpernah tau pun. thanks for sharing! pernah gak terfikir mcm mana nak buat jd mcm ni, sbb xmau org click pic utk zoom-in (cewah cewah perasan jappp ada org yg mau zoom :p).

    ReplyDelete
  4. SAMA2 :) SELAMAT MENCUBA ILMU BARU NI ^___^

    ReplyDelete
  5. terima kasih..
    dah lame cari tutorial ni..
    tanak org copy gambar yg agak personal..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha