Thursday, March 4, 2010

Apakah maksud FOREX dalam hidup anda? Yeke dia bleh menjana pendapatan kita?

An overview. sila baca kalau nak ilmu.
  1. Foreign Exchange (FOREX) is the arena where a nation's currency is exchanged for that of another. The foreign exchange market is the largest financial market in the world, with the equivalent of over $1.9 trillion changing hands daily; more than three times the aggregate amount of the US Equity and Treasury markets combined. Unlike other financial markets, the Forex market has no physical location and no central exchange (off-exchange). It operates through a global network of banks, corporations and individuals trading one currency for another. The lack of a physical exchange enables the Forex market to operate on a 24-hour basis, spanning from one zone to another in all the major financial centers. (source is from here)
  2. The foreign exchange market (forex, FX, or currency market) is a worldwide decentralized over-the-counter financial market for the trading of currencies. Financial centers around the world function as anchors of trading between a wide range of different types of buyers and sellers around the clock, with the exception of weekends.

    The purpose of the foreign exchange market 'Forex' is to assist international trade and investment. The foreign exchange market allows businesses to convert one currency to another foreign currency. For example, it permits a U.S. business to import European goods and pay Euros, even though the business's income is in U.S. dollars. Some experts, however, believe that the unchecked speculative movement of currencies by large financial institutions such as hedge funds impedes the markets from correcting global current account imbalances. This carry trade may also lead to loss of competitiveness in some countries. (take from here)
  3. The Forex market is a non-stop cash market where currencies of nations are traded, typically via brokers. Foreign currencies are constantly and simultaneously bought and sold across local and global markets and traders' investments increase or decrease in value based upon currency movements. Foreign exchange market conditions can change at any time in response to real-time events.

    The main enticements of currency dealing to private investors and attractions for short-term Forex trading are:

  • 24-hour trading, 5 days a week with non-stop access to global Forex dealers.
  • An enormous liquid market making it easy to trade most currencies.
  • Volatile markets offering profit opportunities.
  • Standard instruments for controlling risk exposure.
  • The ability to profit in rising or falling markets.
  • Leveraged trading with low margin requirements.
  • Many options for zero commission trading.(copied from here)
So, what say you? kalo berani ke nak mempertaruhkan duit ke dalam forex? apa pulak hukumnya? mari lihat HUKUMnya
  1. FOREX bukan perjudian sekiranya kita mempunyai ilmu semasa menjalankan perniagaan ini di samping tidak lupa untuk berdoa kpd tuhan. Setelah kita mempelajari teknik2, kita berusaha utk memahaminya. setelah kita berasa yakin, boleh lah mencuba menggunakan virtual money semasa trading sbg latihan. jgn gusar dgn keadaan market, bertawakal setelah membuat keputusan. insya Allah kalau rezeki tak ke mana. Jika tiada ilmu, maka jadilah forex seperti taruhan atau perjudian. (dipetik dari sini)
  2. Dalam perspektif hukum Islam, Perdagangan Berjangka Komoditi (PBK) (forex adalah bagian dari PBK) dapat dimasukkan ke dalam kategori almasa’il almu’ashirah atau masalah-masalah hukum Islam kontemporer. Karena itu, status hukumnya dapat dikategorikan kepada masalah ijtihadiyyah. Klasifikasi ijtihadiyyah masuk ke dalam wilayah fi ma la nasha fih, yakni masalah hukum yang tidak mempunyai referensi nash hukum yang pasti. (teruskan membaca di sini)
Dan ada mcm2 lagi olahan ttg hukumnya. google je. kan senang :) So ada tak org2 di sekeliling anda yg sudah memforex? bos aku dah. opismate aku dah. bestfriend mk dah. kitorg ni ketinggalan ke hape? well, nak forex anyone pon bleh. dan cuma ada 3 syarat utk masuk ke dalam dunia forex ni.
  1. cari dulu ilmu forex. forum banyak. buku2 forex banyak. dan rajen kan baca paper bahagian ekonomi dunia. (ini paling penting. extra extra important ni)
  2. JANGAN TAMAAKKKK. ko paham tak jgn tamak??? bila dah untung 10USD ke 100 USD ke, ko jgn la pegi beli 10000 lot pulak. agak2 le babe. kang jahanam forex ko karang.
  3. Ingat Allah dan semua rezeki ini dari Allah. insyaAllah bleh berjaya. kalo dapat 5USD atau 10USD seminggu pon dah okay kot :)
Eh mcm teror la puan ciare ni. dia dah main ke? haha. eh aku dah join forex ke?? belom. aku baru study. ingat senang nak study forex. perlukan pengorbanan masa utk study tau. nak selak2 kamus lagi. ateee ko ingat aku paham ckp org putih tu?? wakakaka. so sape ada ilmu forex atau master in forex, jgn lupa letak komen kat sini ya :)

Xoxo;
Ciare =)

6 comments:

  1. blaja la dulu guna simulator. aku ada byk simulator tp dh x aktif, x smpt. memang kalau xde ilmu dikira berjudi, tapi kalau ada ilmu, boleh. aku dah merujuk banyak pandangan ustaz.

    liteforex ni ok gak
    http://www.liteforex.org/

    ko nk trade forex ke?

    aku bg tips. ko blaja cmne nak tengok candlestick. pastu blaja teknik2 guna indicator yg lain, dan sila fahamkan ape itu pips. pasni aku nak aktif balik ciare.

    ReplyDelete
  2. ^^lisa^^ oh ya betol.lupa nak tulis psl simulator.ada jgk main 2-3 account.takat ni xbankrupt lg.hehe.apepon sume benda2 ni dah paham.cuma nak bersedia la jgk ilmu2 lain kang meroyan lak kalo naseb tak menyebelahi diri.huh

    ReplyDelete
  3. lupe gtau, istilah sebenar adalah trade forex, bukan main forex hahaa. dan 1 lagi ko kene faham istilah short/long. aku ade ebook. nnti kalau jmpe aku fwd.

    ReplyDelete
  4. hmmm.....cuba buka www.zaharuddin.net...tgk pndgn dia ttg forex..

    apa2pun..kena tgk..dlm islam...islam dah menetapkan..setiap urusan ada akad dia..mcm beli brg..ada akad jual beli..
    tp dlm forex apa akad dia dan pada siapa?..
    dlm islam tiada lebih dr 2 akad...cth ; akad jual dan beli (ada 2)


    wallahua'lam...

    ReplyDelete
  5. Sekadar nak berkongsi..Download ebook forex PERCUMA..

    http://afcobiz.com/nota1
    http://afcobiz.com/nota2
    http://afcobiz.com/nota3

    Semoga dapat dijadikan panduan dan pedoman kepada semua terutamanya kepada individu yang masih baru dalam urusniaga forex ini..

    download guna aplikasi internet explorer..firefox kdg2 agak sedikit bermasalah @ error

    ReplyDelete
  6. nasib baik!halal! kalau x aku kena tukar plan lain lah pulak! naktrade menda nie! thank pestisid

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha