Tuesday, March 9, 2010

Blueberry Cheesecake buatan sendiri & resepi utk anda :)

pssttttt....smalam entri resepi arini pon entri resepi lagik. hewhew ;p

Burp!! alhamdulillah. konyang den makang ciskek blurberry. buatan sendiri i tell you. hakhak :P sesungguhnya ini kali kedua aku buat blueberry ciskek ni. sgt gigih dan bersungguh2 tau. eh tak tak. tak ada bersungguh sgt sbb bleh masak kek ni sambil relax2. hehe. tak perlu terkelam kabut mcm buat biskut raya. dan paling senang, ciskek tak perlu sebarang oven ke periuk kukus ke.....lepas siap adunan, campak saja dlm peti ais. agagaga ^__^ serius ni, i tak tipu tau.

haaa ini dia sebijik bluberry ciskek yg saya dah buat weekend aritu. mengisi masa lapang dan mengisi perot yg kosong. heh ;p ops! tak sempat nak snap gambo time keknya masih bulat sebab kami laki bini dua2 dah lapo. hahak. err, sedikit sememeh base kek di atas sbb tak sempat sejuk lagi aku dah potong. ateee, peti ais buat hal pulak tak mau sejuk2. dia ala2 sejuk manja2 gitu. geram betol. oleh kerana dah lapo sgt, potong aje. kahkah ;p

Dan ini rupa dia apabila dizoom. hehe amacam? menggoda tekak kamu tak?? ateee kalo udah tergoda buat la sendiri kek ni, bukan susah pon. meh aku nak kongsi resepi :)

Bahan2 Base (tapaknya):
200g biskut oreo yg dah dihancurkan. pakai biskut tiger pon okay
80g mentega. lebih kurang 3 sudu je ni aku letak.

Lapisan utama iaitu cheese. hehe:
200 whipping cream
250 cream cheese
130g gula kastor
15g gelatin halal
*edited on 2.13 pm*
2 sudu air perahan lemon. jangan lupaaaa kang kek ko muak leeeee xde lemon.hukhuk

Topping:
Beli aje blueberry punye topping kat kedai kek nun.

Cara2nya:
1) Utk base: cairkan mentega. gaulkan dgn biskut yg dah dihancurkan. bila dah sebati, masukkan dlm bekas kek dan tekan2. letak dlm peti ais 30 min.
2) Pukul whipping cream sampai gebu. sampai betul2 gebu tau. pakai la hand mixer senang sket. tak ada sakit tangan nanti. ketepikan.
3) amek gelatin halal td, ko gaul dgn air panas (lebih krg secawan) sampai dia larut. ketepikan.
4) Pukul cream cheese, gula sampai sebati. lepas tu letak gula. mix lg sampai sebati dan gebu. tp dia pekat sket. Then, masuk la gelatin ko td. gaul gaul gaul dan gaul lg.
5) Campurkan semua item (4) ke dalam bekas (2) yg whipping cream td. tak payah gaul dgn mixer. ko gaul dgn whisk aje tau.
6) amek biskut yg ko simpan dlm peti air tadi, letakkan bancuhan (5) ke dlm bekas tu. then sejukkan sampai 3 jam. bila ko tgk dah keras, bleh la letak topping jem dan sedia utk dimakan. yummyyy~~

Sumpah senang bukan?? selamat mencuba!! :) hehe. oh lupa nak ckp, bancuhan ni utk kek berdiameter 8 inci dan tebal 2 inci je. kecik bangat tau. aku sempat la mkn2 sket ngn MK, bwk sket g opis, bg sket kat umah jiran 2 umah. lepas tu abes. MK siap merajuk sbb kek cepat abes. tehee :p ateee, dpt pahala tau bg sket kat jiran2 kita tu :) nti i buat lg utk u sorg k.hehe.manja betoi ^__^

p/s: haih. ramai pulak yg berjangkit pregnant ni.
moga2 terjangkit kat aku plak pasnih. amiiiiinnn :)

Xoxo;
Ciare =)

23 comments:

  1. nyum nyum..ambik resepi ya. thanx 4 sharing :)

    ReplyDelete
  2. me dh print resipi kamu, puan ciare.. tq...

    ReplyDelete
  3. mcm besh jekk....weekend ni try laa klo rajen....nk kasik future hubby mrase...weee..

    ReplyDelete
  4. oh u guna oreo for base
    i like mcvities biscuit
    so dam gud

    ReplyDelete
  5. nampak sedapnyeeeeee ciare. nyum nyum. oh sungguh lapar. boleh lah tempah nanti kalo ezzan tunang wah gitu! ;p

    ReplyDelete
  6. ^^eis & farra & N^^ sila2.tp jgn lupa tambah airperahan lemon tu tau.td lupa nak letak :) chayok!

    ^^Hazzy^^ mcm2 biskut bleh pakai utk base.next time nak try biskut lain plak :D

    ^^ezzan^^ sila lap air liur~~hihi.em ezzan, dulu ms btunang kite pon nak kek cheese jgk.tp org SR tu x recomend sbb cheesecake cpt cair.kang tak smpat pihak laki nak mkn dah cairrr.kalo saje2 nak wat makan bleh la :)

    ^^farah^^ slamat mencuba :)

    ^^dee@greenapple^^ mmg slurp! ;) (sudahhh...kembang bontot bangga.haha)

    ^^dee^^ akak cuba la nti.senang je tau :D

    ReplyDelete
  7. waaaa nmpak menarik n tertarik kau mmg debooom la..terliur jap..
    dna copy resepi ni yer ciare..
    chop2!! nk tnya mna nk beli gelatin halal tu?ape brand dia??

    ReplyDelete
  8. ^^rdna^^ copy jgn xcopy ;p erm gelatin halal tu bleh didapati di kedai2 membuat kek.dia mcm serbuk2 kecik ala2 yis maripan tu.tak ingat la brand ape, knorr pon ada rasanya.

    ReplyDelete
  9. Salam..nak tnye..yang untuk base 2, biskut oreo ambik semua ke buang yg cream kat tgh2 tu??

    ReplyDelete
  10. to anonymous:

    Utk base tu, I amek je kesemua oreo tu termasuk cream kat tengah tu. ada rasa manis2 sket. ehhe..kalo pakai biskut tiger pon sama je sbb biskut tiger kan manih :)

    ReplyDelete
  11. hi... looks yummy... tp i just nk tny .. kek nih mmg tak perlu kukus or bakar ker? terus jer msk fridge yer?

    ReplyDelete
  12. Blh tnye,perahan lemon tu bile nk letakkan,masa ble eh.

    ReplyDelete
  13. TAK PERLU DIBAKAR YE

    ReplyDelete
  14. kalau xmasukkan gelatin boleh tak?ke ade effect kat kek ni nanti?

    ReplyDelete
  15. kalo x masukkan gelatin xpe ke?

    ReplyDelete
  16. baru je siap.. tp cheese die lembik sikit. lgpon x pakai gelatin.. kai agar2 nye serbuk je tu pon setengah sudu..

    haha, belum rasa lg, sok pagi baru nak bagi orang makan.. takut tak sedap.. huhu..

    ReplyDelete
  17. whipping cream tu guna yg manis @ yg tawar..?

    ReplyDelete
  18. looks yummy......sis..whipping cream tu guna yg manis @ yg tawar ye...?

    ReplyDelete
  19. nampak mcm sedap je ni.. yg penting is mudah sgt..hehe :-)
    tq tau sudi share resepi ni.

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha