Wednesday, March 17, 2010

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Assalamualaikum.
Bagi anda yang sudah mempunyai azam tahun baru 2010, ataupun azam maal hijrah, tahniah la ye. bagi saya, agak lewat kerana lambat dari anda2 sekalian.

rasa2nya azam aku dibiarkan berlalu mcm angin berbisik jelah. tiap hujung tahun cuma ucapkan 'bye bye' pada azam yg dibuat pada tahun. teruknya!

kalo org lain berapi2 ceritakan azam dia sudah jadi kenyataan tapi saya pulak berapi2 menceritakan kegagalan azam. dgn harapan org yg mendengar akan berkata "takpa, cuba lagi tahun akan dtg ni". ish ish. dasarrrrr T__T

Jadi azam saya sekarang apa dia? tak perlu lah diperhebahkan. nanti org kata menunjuk2. tak pon org kata "emm tunjuk baik lah tu". well, saya ni mmg suka berprasangka buruk pd org. hahaha. maka ini salah satu sifat yang saya kena campak jauh2. kena mula berprasangka baik pd semua org tak kisahlah apa niat sebenar org itu. hmm, secara kesimpulannya saya mcm dah byk sgt dpt petunjuk dlm hidup. dah tiba masa utk melangsaikan apa yg patot demi diri sendiri, rumahtangga, keluarga, kerjaya dan paling penting kpd akar tunjang seorg muslimah :)

well, otak sendiri kena lah dibetulkan dulu. kena brainwash dulu diri sendiri dan betulkan kedudukan diri di jalan yg lurus. jika diri sendiri berada di jalan bengkok, manakan terdaya nak membetulkan org lain. maka, luruskan jln diri dulu.

Aritu saya ada join seminar yg company buat. tajuknya "positive work attitude". mmg benarlah POSITIVE attitude tu sgt2 merubah hidup seseorg. walaupon penyampai seminar adalah chinese dan indian, tp aku rasa meresap sgt2 ilmu tu. dan aku pandang ilmu tu dr sudut islam. mmg benar, positif tu penting. sentiasa fikir positif tentang 1 perkata. insyaAllah akan tenang hidup. walaupon pencapaian kita biasa2 je, tak kaya, tak dpt jwtn manager, tp hidup kita tenang dan gembira. nape? kerana kita redha.

POSITIVE juga dpt menghilangkan stress. ya! aku mmg stress. psl apa? harus la pasal keje. dan terbawak2 bila balek umah. So, jika berjaya positive di tempat kerja, insyaAllah takdak terbawak2 balek ke rumah stress itu. jadi sampai umah karang senyummmm aje. suami pon nti balas balek senyum kita. bkn kah indah :)

Frankly speaking, I was negative person. dan masih tercari2 jln pulang kpd positive. kenapa aku kata aku negative? sbb aku suke pikir benda2 remeh sampai penin. i was a negative thinker. bila org ckp A, msti aku pikir dia begitu sbb dia .... dan aku pikir lg, ntah2 sbb dia .... see? aku sgt suke mengadili org lain. padahal siapa aku kan?? apa hak aku nak judge org?

dlm seminar aritu mcm2 aku belajar. bila ada aktiviti dlm group br kita perasan apa sebenarnya kita. mula2 kita ngaku kita tidak begitu, tp bila buat aktiviti berkumpulan baru tersedar "oh aku begini rupanya" bila dah terhantuk dr nak tersedar.

Em em emm...bila pikir2 semula, dan tgk entry2 lama. aku mmg suke membuat judgement terhadap seseorg atau pd 1 situasi padahal aku tak patot menjudge apa2 pon. bak kata Rihanna "shut up and drive" hehe ;p So, please la ciare, bawak2 lah insaf. jgn asik judge org padahal diri sendiri terkontang kanting. mulai skrg judge diri sendiri kemudian jgn la buat lg silap tu. improve okay :)

InsyaAllah.

Eh mcm terpanjang plak entry ni. ateee saje nak kongsi perasaan aku skrg. bkn luahan perasaan tp sekadar mengupas cetusan minda kamu semua.

Xoxo;
Ciare =)

No comments:

Post a Comment

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha