Monday, March 8, 2010

Resepi: Green Curry Chicken

Assalamualaikum. haa arini nak ckp psl green curry chicken :) anyway aku tetiba berusaha nak masak mende ni sbb aku slalu makan menu ni kan mango chilli. perrghhh sedap gile green curry kat situ. MK pon suka bangat la menu ni. jadi aku pon berusaha la masak (walopon tak tahu menatang ape green curry ni. tak penah mak aku msk.huhu). so lepas google2 aku jumpe la resepi. aku main blasah jgk lah. green curry aku ni adalah gabungan bbrp resepi yg aku jumpe time google2 tu. so dia ni resepinya :)

tada!!! ;p

bahan2 utk pes green curry:
~ bawang merah 5-6 ulas
~ bawang putih 3 ulas
~ halia
~ lengkuas
~ serai
~ cili ijau yg besar tu 7-8 btg (nak bg hijau)
~ cili ijau kecik segenggam baru berapiiii ;p
~ belacan sket
~ kunyit hidup
~ sayur (terung bulat atau terung pipit atau bendi)

bahan2 lain:
~ ayam sukati la byk mn
~ santan 2/3 kotak (kotak kecik tau)
~ garam gula
~ asam keping
~ bleh letak cili merah sbg hiasan
~ sukati la nak letak ape lg. hehe.

cara2nya:
~ blend kesemua bahan2 utk pes tu.
~ panaskan minyak, tumis pes yg diblend sampai garing n kuning sket
~ letak santan. lepas letak santan make sure always kacau. api tak pyh kuat sgt.
~ bila santan nampak mcm dah pecah minyak, masuk ayam
~ kalo nampak mcm pekat sgt, masuk air sikit demi sikit.
~ bila ayam dah lembut sket, bleh masukkan sayur.
~ letak garam gula secukup rasa. aku letak asam keping sket
~ tunggu sayur masak, and bleh angkat dan melantak :p

lepas tu makan pns2 bersama nasik. ummphh~~ sedap i tell you. mmg sedap la utk kategori kali pertama masak. lenkali bleh enhance sket ikut anak tekak. ni ape kes mkn hadap laptop ni?? ateee hari sabtu MK kan keje. aku masak n mkn sorg2. huhu T__T. yg pastinya MK puji sedap. love u darling ^___^

p/s: selamat mencuba yer uols.

Xoxo;
Ciare =)

4 comments:

  1. cm sdp jek..bak skit..hehe^0^

    ReplyDelete
  2. Tak tahan.....makan depan laptop..nasib tak tertumpah ke hape.

    ReplyDelete
  3. ^^N^^ cuba la.tak kenal maka x cinta.hehe ;p

    ^^juera^^ sedapppp (syok sendiri ;p) tp pedas la sket

    ^^kak ili^^ ate dok sensorg time hubby keje.gini la kaedahnye.hukhuk

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha