Friday, March 19, 2010

Thalassemia. The symptoms and how to treat it.

Nak join contest anjuran puan ciare tak? Meh join ramai2.
The Perfect Vacation Giveaway by Ciare :)

Assalamualaikum. saya doktor ciare. akan menerangkan kpd anda apakah thalassemia (padahal aku pon baru belajar. bisa kan kita kongsi bersama? ;p)

So lepas aku study sket2. ini lah penemuan aku tentang Thalassemia dalam bahasa yang aku pahami. kang kalo aku copy paste dari internet kang mcm tidak bermoral sgt. konfem aku sendiri tak paham apa maksud dia ;p Maka, bila dipaham2kan, ini lah penemuanku :)

1 - thalassemia adalah penyakit yang berpunca dari keturunan atau dlm bahasa inggerisnya genetic blood disorder.
2 - anda berkata, 'eh parents aku okay je, makcik pakcik aku sume elok je, opah atok aku okay je. nape tiba2 anak aku kena? impossible!!' - ini contoh je k. anda salah. anda bernasib baik kerana ahli keluarga anda yg dekat2 tidak mendapat thalassemia ini. tapi anda tidak sedar, moyang anda mcm mana? saudara2 jauh anda mcm mana?? anda kenal mereka semua? adik beradik moyang anda, adik beradik opah atok anda, anda kenal? mereka semua tak mendapat thalassemia mungkin kerana anda adalah pembawa SAJE. dan kebetulan mereka kawen dgn org yang bukan pembawa dan bukan pesakit. jadi keturunan mereka berpeluang cerah utk sihat.
3 - thalassemia sebenarnya adalah kandungan sel darah putih melebihi sel darah merah. jadi bila sel darah merah sikit, oxigen dalam darah akan berkurang dan menyebabkan anda lemah2, organ dan tisu tidak berfungsi seperti org yang sihat.

Symptoms:
- lemah, kulit pucat, air kencing warna gelap, heartbeat laju, poor growth dan mcm2 lagi.
- symptoms ini boleh dikesan pd bayi seawal 13-18 bulan.

How to treat?
1 - blood transfusion - perlukan darah merah yg baru utk memperbaharui sel
2 - iron chelation therapy - The treatment involves administering a medication under the skin to get rid of excess iron in the body.
3 - so, pesakit2 thalassemia (juga anemia) kena menjauhi mkanan2 seperti bayam, daging, babi, kambing, jantung dan kacang parang. ini semua kaya zat besi so jgn kecoh2 nak makan.

AKHIR KATA. Thalassemia ni walaopon melalui genetic, ia bukan wajib kena pada anak kalo salah sorg mak bapak carrier atau pesakit. ia adalah RANDOM. maka, berdoa lah pada ALLAH semoga penyakit ini tidak lekat pada keturunan kita. jika DAH TERKENA, berdoa pada Allah, mintak perlindungan dan ikut lah saranan doktor. Dah sampai stage ini, stress perlu dijauhkan. hubungan suami isteri pula makin rapat. demi masa depan anak2.

hmmm sedap je aku cakap kan? berat mata memandang, berat lagi bahu yang memikul. TO MY FRIEND, semoga dia tabah. semoga anakanda beliau yg baru berusia 13 bulan tidak suffer dgn penyakit ini. mari kita berdoa bayi bernama Darwisy bukan major thalassemia dan segera sembuh. Semoga Allah makbulkan doa saya, di pagi Jumaat yg indah ini. Dan semoga bakal anak2 ku dan saudara2 ku dijauhkan dari penyakit ini. Amin ya rabbal alamin.

Xoxo;
Ciare =)

6 comments:

  1. mbr N ayah die ade talesimia..but adik bradik die alhadulillah x de..

    ReplyDelete
  2. Ciare terima kasih tulis info ni..

    ReplyDelete
  3. thanks ciare bg info nih..
    sy ada penyakit nih...bila pregnen ni ada prob ckit ngan HB ar...sob3x!!

    ReplyDelete
  4. Amin.......semoga tabahla kawan Ciare tu..

    ReplyDelete
  5. betul tu...
    thalessemia merupakan penyakit keturunan..
    biasanya pembawa adalah lelaki..
    kalo xsilap saya lah..

    ReplyDelete
  6. ^^mari kita berdoa sama2 agar ahli keluarga kita tidak kena penyakit ini.aaaamiiinnn^^

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha