Thursday, April 15, 2010

Sila jaga tepi kain orang

Haaaaa dasyat kan tajuk entri aku ni? sgt lah bukan kerja aku jaga2 tepi kain org ni. kain sendiri tak terjaga sibuk2 nak jaga tepi kain org. tapi kan kawan2, skrg ni kita semua perlu sgt2 jaga tepi kain orang tau. demi masa depan yg gemilang. aiseh ayat tak tahan ;p

jaga tepi kain 'orang'. orang di sini bermaksud cukup lah sekadar family atau teman2 rapat anda. sbb kalo semua org berjaya menjaga tepi kain org yg dia rapat, insyaAllah akan terkuranglah sikit gejala sosiol utama sekarang ini iaitu membunuh BAYI. macam tak cukup kejam tulis buang bayi. dorg bukan saja buang bayi, malah menyebabkan bayi tersebut terbunuh T__T

jadi, saya sarankan supaya anda semua jaga lah tepi kain insan2 kesayangan anda. terutamanya adik pempuan ke, sedara mara pempuan ke, sape2 je lah yg rapat dgn anda. tau mereka pegi mana. siapa kawan mereka. kenal boyfriend mereka. dan buatlah apa2 yg patot.

no heart feeling k. aku pon bukan le baik sgt zaman bujang dulu. takat sosiol2 pegi dating2 tu biasa. walopon takda 'ter'buat anak, aku tetap rasa bersalah sbb agak bersosial jgk dulu. sosial aku adalah seperti pegang2 tangan ni. huhu. tak palah, tangan MK yg pertama dan terakhir aku pegang InsyaAllah :) kami dah kawen pon. alhamdulillah. kawen itu seronok tahu??

jika anda ada terpikir utk 'ter'buat anak dgn teman lelaki anda, lupakan la hasrat ko tu. ko protect la dgn kon*** macam mana pon kalo Allah kata 'jadi' maka jadi lah anak ko nanti. diingatkan sekali lagi, aku bukan baik sgt. i know i know. tapi sila la amek perhatian. kalo rasa dah gatal sgt, pegi lah suara kan hasrat uols yg merenyam tu kat parents uols. kawen koboi aje lah. janji HALAL. lepas tu ko nak beranak, beranak la banyak. ingat aku heran!

aku rasa ada beberapa sbb jugak kenapa wanita2 tergamak nak bunuh bayi sendiri. (aku taknak ckp buang anak. nak ckp jugak bunuh anak) antara yg aku terpikir, bayi itu adalah hasil di atas ketidakrelaan wanita tersebut. mungkin kena rogol atau apa2 lah kan. so, jika u dah amek masa mengandung 9 bulan (dalam keadaan tidak rela diri mengandung) tak salah jika terus kan perjuangan lepas bersalen tu, dgn serahkan bayi pada pihak2 yg bleh membantu. dan jika bayi tersebut hasil dgn boyfriend anda yg tidak btanggungjawab, saya cadangkan anda report saja polis yg lelaki tu taknak bertanggungjawab. lepas baby lahir, kan bleh buat ujian DNA dan sbgnya. So, u takkan tanggung sorg diri.

Ingatlah, membuang bayi bukan lah cara paling cerdik utk melepaskan diri anda dari malu. mungkin anda berjaya sorok dari semua org di sekeliling anda. tapi dari Allah???

wallahulam.

Xoxo;
Ciare =)

5 comments:

  1. sangat setuju dengan pn.ciare.kalau dah teringin sangat nak bunuh baby tu, baik ko tanam je dalam tanah daripada pi buang lam tong sampah..kan??

    haishhhhh...nauzubillah..

    ReplyDelete
  2. jaga tepi kain saudara terdekat tu boleh..tp jgn melampau sgt..smpai terselak kain abis nmpk sume yg dlm2 tu..agak2 yer..huhu

    ReplyDelete
  3. Setuju sgt dgn ciare..ktia kena JAGA TEPI KIAN sekarang ni demi kebaik kan....

    ReplyDelete
  4. betul2..setuju..sekarang ni orang open sangat..malas nak amik pusing hal sekeliling. benda yang tak patut amik tahu rajen la pulak kita kan=)

    ReplyDelete
  5. betoi....
    saya nih tak ngandung2...org yg takmau dpt sgt anak..isk isk...Allah Maha Mengetahui

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha