Wednesday, May 12, 2010

Alahan

secara jujurnya (takkan nak main tipu2 lak.huhu) fasa alahan aku adalah mahakarya cinta a.k.a teruk. aku tak tau nak ckp mcm mana. maybe ada lagi momtobe yg lebih teruk pglaman dia dari aku. jadi, aku bersyukur ajelah. anyway, i've read this one info in Mingguan Wanita and it said "nausea (vomiting symptoms) ni adalah sgt bagus. ia bermaksud baby's development sdg berinteraksi dgn hormon2 wanita. which is good". lepas aku baca ni. tak ada risau2 dah. kalo nak muntah 20x pon, aku rela je. as long as aku tau bayi dlm womb ni sdg membesar dgn baik. Alhamdulillah. tp mak dgn MK yg terlebih risau nengok aku tertonggeng2 muntah. MK selalu cuba nak tepuk2 blkg time aku muntah. tp I really hate it. rasa mcm nak lempang je dia balek. eh eh. tak baik tau. hihi.

Aku jgk penah ngadu dgn doktor.

"Saya muntah byk kali sgt. sampai kuar warna kuning ijau segala"

"its good actually. you're doing fine. muntah means your baby makan banyak"

Oh yaka. aku angguk2 aje kepala. tp kalo baby aku mkn byk dalam masa yg sama aku muntah banyak, errr gimana kok? ok ok xyah pikir teruk2 sgt. sesungguhnya alahan wanita hamil ini sgt2 misteri, ajaib dan indah. semuanya ketentuan Allah. kita redha ajelah dgn perubahan trimester pertama ini :)

Selain muntah, aku jgk alami low digestion atau pon indestion. which is normal too. mula2 aku rasa mcm pelik. tapi 2 doktor aku jumpa said its NORMAL dan last skali aku terbaca dalam babycenter.com also said it's normal. maka sekali lagi, redha. tapi ko tau2 ajelah, aku dah mkn 2 jam pon rasa ada kat tekak lg. sgt slow makanan tu turun ke perot. apekah?? maybe dia singgah kat baby dulu kot. hehe. ok ni fakta ciare. sila percaya kalo nak. aagagagaga :D

Tak lalu makan. ok serius. sgt serius. ko percaya tak ciare yg kuat makan tak lalu makan??? hahaha. magic okay. sgt berkuasa Allah ni :) itu la kot keindahan trimester pertama ni. walopon s e k s a sebenarnya tp aku cuba sampaikan dalam bentuk2 yg indah kat korg. haha. padahal ko jgn tak tau, aku kat umah asik nangisss aje. muntah, nangis. tak mkn, nangis. indigestion, nangis. tak bleh tido, nangis. Okay i dramaqueen skrg. bleh bawak watak gadis kampung teraniaya dan nangis selang 5 minit. ada producer nak amek i berlakon?? air mata 5 tempayan leh dpt tau :D

Tak boleh tido lena. ini sgt lah terseksa jgk.hahahaha (kena gelak supaya nampak bersyukur =P). tiap malam aku la makhluk terkebil2 dalam umah tu. nak toleh2 sana sini tak berani sgt. i kan penakot. haha :D. ateeee, terkebil2 la sampai terlelap. but once dah lelap, aku tak jaga dah. i mean, jaga bila dah subuh la. dan lg satu ujian, bila nak bangun tu. mau aku berguling2 dalam 15 menit dulu. regang2kan otot. pinggang aku akan sakittttttttttttttttt ya amat pagi2. tak tahu lah kenapa. magic, again. dia rasa sakit ngilu pedih kebas dan mcm2 lagi. Terima kasih ya Allah. aku redha.

Hidung sensitip!! bau pertama yg aku tiba2 tak bleh bau adalah deodoran si MK tu. adehhh, nasib bau badan dia bleh ciom lg. kalo tak i nak peluk sapa malam2? ;) tettt gatai jap. hahaha. benda ni berlaku time we all kat bandung. aku rasa mcm hangit semacam bau nya. padahal aku yg pilih perisa deodoran dia sebelum ni. sgt pelik. dan seterusnya hidung aku terus2an sensitip. as i said, kat indon, i didnt eat any local food. bau dia pelik semacammmm kat idung aku. rasa nak baling kat muka sapa yg offer aku. ish ish. moody manjang okek. balek dr bandung tu bertambah2 teruk weh. segala bau kat dapur i dont like. mula2 bleh la nak goreng ikan bilis ke, udang ke, tapi lama2, semua bau tak bleh. hasilnya, dah sebulan lebih perot laki aku diisi mknn kedai. terima kasih syg atas kesabaran mu. walopon muka dia kekadang kerut2 nak tahan menu yg tak sedap, tp dah order mkan aje lah. daaaaaan, semua makanan kedai harus ditapau. jgn sesekali bwk aku mkn kat kedai. kat situuu jgk aku muntah nti. nak??? haha

Eh makin lama makin pjg pulak entry ni. wakaka. okay lah. cukup lah takat ni untuk info mabuk trimester pertama. harap2 trimester kedua dan terakhir dijauhkan laaa aku dari simptoms mabuk ni. Ya Allah, makbulkanlah doaku. aaaamiiinnnnnn.

Ok sebelum beredar mari teka2 jantina bayi. hehe. alaa main2 je berdasarkan petua2 org tua. tak salah utk teka bukan? jgn terlalu mgharap sudah la ;)

Tanda Bayi Lelaki

* Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung. TIDAK
* Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali dalam satu minit TAK TAHU
* Anda rasakan beban berat dan bahagian depan tubuh CAMNE TU
* Perut anda kelihatan bulat sempurna TOO EARLY UTK TGK
* Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap YA
* Bentuk perut condong ke arah bawah TAK RASANYA
* Sukakan makanan yang masam dan masin TIDAK DAN YA. MASAM TAK SUKA. MASIN SUKA
* Suka makan daging dan keju YA
* Tapak kaki selalu berasa sejuk TAK, PANAS MANJANG
* Tangan selalu kekeringan YA. MMG CAMNI DR DULU
* Suka menghadapkan wajah ke utara semasa tidur TAK BAWAK COMPAS
* Bukan hanya anda, tetapi suami juga bertambah berat badannya. SGT TAK, MELIDI ADA
* Anda kelihatan lebih berseri semasa hamil SELEBET TP MANISNYA ADA. HAHA
* Hidung tampak lebih mekar JAMBU AS ALWAYS
* Selalu sakit kepala YA

TANDA BAYI PEREMPUAN

* Mengalami morning sickness di awal kehamilan YA
* Merasakan beban berat pada bahagian pinggul dan punggung YA
* Payudara kiri lebih besar berbanding kanan TAK PASTI
* Rambut anda berwarna agak kemerahan daripada sebelumnya TAK PASTI
* Bentuk perut condong ke arah atas TAK TAHU
* Perut tampak agak lonjong ENTAH
* Mengidam makanan yang manis YA
* Sukakan buah-buahan YA
* Suka minum air atau jus yang bersifat masam TIDAK
* Anda lebih cerewet semasa hamil YA
* Mudah moody berbanding sebelumnya YA
* Kulit wajah bermasalah berbanding sebelum hamil SAMA JE
* Tidak suka makan roti bersama kulitnya NEVER LIKE ROTI
* Payudara kelihatan mengembang YA KOT
* Suka menghadapkan wajah ke selatan semasa tidur TAK BAWAK COMPAS

lelaki = 5 YA
perempuan = 7 YA

YEAYYY dapat baby girl. hahaha. suke suke. semuanya pasti PINK. lalalalala~ tp kalo lelaki pon nak PINK jgk. lalalalalaa ~ sila salahkan PINK sbb i suka PINK ;)

p/s: haaa mesti ada yg start boring baca kisah pregger ni. haha. ok ok sampai sini saja. nanti aku update lg bila dah 3rd checkup. until then, bye!

Xoxo;
Ciare =)

12 comments:

  1. wahh..ade ketwa dlm seksa..hehe
    tahhiah..moga cekal yer..

    ReplyDelete
  2. aku tak boring, hahaha

    harap2 morning sickness ko cepat la abis yeeeeeeee...

    ReplyDelete
  3. lama x jenguk kat sini..sangat gembira mendengar berita ni..chayokkk pn.ciare..i dah lalui what u've gone through ni.tp alhamdulillah sekarang dah getting better..kuatkan semangat yek..

    i pun drama queen gak time early pregnancy dulu.asyek nak nanges jek..hehehe..tapi orang kata x elok nanges or sedih time pregnant sebab nanti baby pun asyek melalak jek nanti.hehhehe..

    kirim salam kt MK dengan ucapan: selamat menjaga hati pn.ciare..=)congrats to both of u all

    ReplyDelete
  4. huhu... klu part nangis2 kita same la ciare.... hukhukhuk... hari2 pun rase nak nangis mase 1st trimester tu...

    Makan pun sama.. makan sesuap pastu baring, pastu husben pakse mkn lagi, nangis...

    Kalau part muntah lagi la... rase cam nak baring dlm toilet tu punye lama muntah samp sakit2 pinggang, pas muntah mesti rase cam ade batu sangkut kat tekak huhuhu... sgt xlarat time tu...

    Kalau jalan2.. jgn harap la org nak g jln2... duk umah adalah perkara paling indah sekali...

    Tp skrg dah okei syik nak bejalan je kejanye, syik nak mask je kejanye... eh komen org cam nak buat entry la plak.. huhuhuu...

    ReplyDelete
  5. noli dlm belog ketawa la, kat umahhhh muka asik bekerut2 aje. tu belom adegan drama air mata lagik. haha. anyway hrp baby x ikot prangai mak dia yg ske nangis ni.haha. TQ noli :)

    ceera hehe jgn boring tau :P TQ doakan. mmg tak sabo nak merasai nikmat sebenar mkn especially.hihi

    deena TQ deena. tu lar, hrp baby x asik nangis je pas kuar nanti.huhu, biar dia cool mcm bapak dia:)

    zam bestnyaaa zam da lepas adegan drama tu :P tp betol la, xsabar nak masak2, nk jln2..huhu

    ReplyDelete
  6. wah, best nye dh pregnant... tahniah... bile la me time nk preggy... ^_^

    ReplyDelete
  7. tanda2 tu xleh nk ckplah ciare..akak mengandung..dua2 kali xde morning sickness..dua2 baby girl..huhuhu..

    ReplyDelete
  8. yeaayyy..PINK..PINK...x saba nk tgk gender baby ciare...

    ReplyDelete
  9. erm..

    anak aku yg pertama lelaki tapi xder pun sama dgn tanda2 yg dipaparkan tu...

    yg kedua ni khbaranya perempuan..pun tak ada atnda2 macam tu..

    hehe..dh nama pun ramalan kan...

    dua2 pregnent aku muntah2 sampai perut masuk 4 bulan pastu otomatik hilang dan sgt berselera mkn...tp badan tak kembang..perut je memboyot ke depan..semua zat2 anak aku mkn

    take care!!!

    minum air masak mau bykkk aaa...

    ReplyDelete
  10. farra TQ :) ur time will come soon. insyaAllah

    dee haha tu la pasal. sronok2 je. MIL kite lak ckp kalo morning sickness teruk baby boy.penin penin :P

    N hehe.kite lg xsbr nak tau gender baby ;)

    ummi tu la psl, nama pon ramalan.tp xtau le bdasarkan fakta apa dorg wat ramalan ni =p ish apa sekali gender baby doesnt matter kan.yg penting doakan baby sihat,cergas,cerdas dan yg baik2 belaka :)

    ReplyDelete
  11. hehehehe...cian akk eyh,,,,sabar la eyh,,,memang r kiter x der pengalaman,,,tp tu jer leh kiter aid akk,,hehehehehe

    ReplyDelete
  12. suke je..info y sgt berguna...

    tp kan kawan yani langsung xlahan..tapi die dpt baby pempuan=)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha