Friday, May 14, 2010

miscommunication atau misunderstood?

Alkisahnye, kisah ni bukan kisah aku. tapi ia terjadi pada opismate aku yg turut mempunyai status mak buyong sama mcm aku. begini, dia demam selsema batuk. biasa la 3 serangkai ni konfem dpt kalo demam kan. so aku nasehat le dia g klinik. at least dpt mc rehat2 kat umah. tambah2 skg gelombang kedua H1N1 berleluasa. baik selamatkan diri dulu.

Dia pon pegi la turun klinik kat bawah ni dgn harapan dpt mc. so bila masuk dalam klinik tu, gtau le doktor sakit itu ini itu ini. dan doktor pon bg la mcm2 ubat kat minah ni. eventho dia gtau doktor dia sdg pregnant 13 minggu. Maka dpt la panadol, ubat selsema, ubat batuk, ubat sakit tekak. jgn dilupa, ubat antibiotik pon doktor bg jgk. kawan aku ni tanya doktor lg, betul ke org pregnant bleh mkn ubat2 camni?? doktor ckp YA. fine.

So lepas je dia naik opis, kami masing2 kompius le. mcm2 ubat lak tu dia dpt. aku mcm tak puas hati le. so google sana sini. hasilnya pon ada beberapa version.

1. ada yg cakap boleh. tp depend on jenis ubat le. maybe ada ubat2 yg dos dia sikit n sesuai utk pregnant woman kot.

2. ada yg cakap pregnant woman bleh makan ubat panadol semata2. tak kisah le sakit apa sekalipon, ko bleh telan panadol je (i mean selain acid folic, obimin etc ler). itu pon bila perlu aja.

3. ada info kesihatan menyatakan bahawa mengambilan ubat bleh menyebabkan effect pada bayi especially pada 3 bulan pertama di mana organ2 baby sdg membentuk (nauzubillah)

So pendapat korg camne? walopon benda ni tak terjadi kat aku, tp aku tetap nak tau jgk. penting ni utk kita tau. biasalah, kita always nak yg terbaik. tapi takat ni alhamdulillah, aku tak demam since pregnant. padahal dulu tiap2 bulan aku demam. dan aku pon takde amek apa2 ubat @ panadol. kalo tak bleh tido sekali pon aku tetap xnak mkn apa2 ubat yg aku tak pasti apa effectnya.

Ok lah, so mari komen ramai2 isu ni. especially kaum2 ibu dan yg sewaktu dgnnya :)

Xoxo;
Ciare =)

11 comments:

  1. eh...lg satu dia ckp..kalo suma jawapan leh tau dlm internet..klinik hospital suma tutuplah..tp x salah go to other clinick n just check..selamat ke x ubat2 tu..

    ReplyDelete
  2. doktor akan bg ubat yg kurang dosnya..biasanya doc lebih tahu..kalo k dee nyer doc dia tya k dee balik..sy doc ke kwn2 awk doc..hahaha...

    ReplyDelete
  3. mcm fit ari tu, 3 klinik pegi..mmg die kasi ubat batok, sesema, antibiotik..even p jumpe gynea pon die kasi ubat tu gak..tp ubat yg kat gynea tu berkesan.2 hari makan je da baik.makan takde la ikot dose yg die kasi tu..kalau die soh 2 sudu, rase cam bnyk sgt kurangkan 1 sudu..pastu elok dah baik je tros stop makan..hehehe..takot punye pasalll..

    ReplyDelete
  4. na dlu ms preggy, demam teruk,
    risau gak nkg klinik, sbb org ckp klu preggy jgn telan ubat bagai2,
    tp g klinik pakar la tuk refer yg trbaek,
    tp dpt ubat bagai2 gak..
    huhuhu so tanya la doc tu, bley ke mkn ubat awal2 ngndung ni?
    die ckp blh..
    so?
    telan je la..
    huhu

    tp klu rase was2,
    xyah mkn la..

    ReplyDelete
  5. kalau aku, tak berani wey makan ubat batuk and selsema tu... telan ajer panadol..

    Sebab dia baru 13weeks..

    Aku dulu masuk spital pun, doc belash kasik panadol jerk...

    ReplyDelete
  6. aku sejak pregnant ni asyik sakil kpala memanjang..masa g scan baby,tanya la doc skali kot2 die nk bagi ubat ke pe.skali hampeh..die cuma cakap tu biase.pastu aku tanya la boleh ke kalo nk makan panadol.doc cakap boleh je sbb dh lebih 3 bln.so dalam tempoh 3 bln pertama pregnant mmg aku xde sentuh pe2 pil kcuali vitamin yg doc bagi.sakit kpala or demam ke,tahankn je la..

    ReplyDelete
  7. first preggy dulu ms tgh sarat penah demam panas (teruk jugak panasnya. tak makan ubat apa pun selain prescribe dr doktor di klinik. bagusnya jgn makan ubat sembarangan, g jumpa doktor, better g tempat kita slalu wat check up sbb dia ada rekod ttg perkembangan kandungan kita. so leh kita dptkan ubat yg sesuai ngan demam dan keadaan kandungan kita...

    ReplyDelete
  8. ciare, aku dulu pun mase pregnant mmg mengalami masalah kesihatan di awal kehamilan, jd biasala mmg kena mkn ubat, tp sblm amik ubat bg tau yg kiter nie pregnant, dia akan bg ubat untuk org pregnant, ubat dia tak sama mcm org biasa....(org tak peknen la)..kang lain plak jdnyer, tp kalu ble tak payah amik ape2 ubat pun tahan...cikit jer tuh...itu simptom org pregnant nie..

    ReplyDelete
  9. huk2..kisahku masuk blog ciare..ubat itu semangnya tidak disentuh langsung...cuma panadol itu telah ku upgrade kepada panadol soluble..huhuhu...tp smpai ari ni still batuk2...

    Sesungguhnya sgt tidak berpuas ati nga doc tuh...:(

    ReplyDelete
  10. Thanks semua coz bg pendapat ikot pengalaman masing2 :) kesimpulannye jgn makan ubat kalo tak yakin. kalo yakin atau sakit sgt, telankan aje. tawakal. hehe

    ReplyDelete
  11. baru bace ni..doc ckp antibiotik mmg xley utk preggers..blg effect baby development..even i dh final tri pun doc bg antibio yg mild sgt2..yg blh hanyalah pcm.tu pun xley byk..careful ye..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha