Friday, May 21, 2010

Renungan hari jumaat: Hukum buat sanggol tinggi2 tu.

Pagi tadi time breakfast dgn arip, dia baru cerita pasal ni. dia kata ada terdengar ustaz ckap kat radio hukum memakai tudung tapi buat sanggol tinggi2 mcm bonggol unta tu adalah HARAM. nauzubillah. dan ini jgk adalah tanda2 akhir zaman a.k.a kiamat sudah dekat. hukhuk. seram mak.

Aku sendiri mcm tertarik utk buat sanggol tinggi2 ni especially kalo pakai shawl. tak sangka ianya HARAM T___T. but since pregnant aku semacam benci memakai shawl. haha. pelik. so da lama la aku tak buat bonggol2 tinggi tu. mujurrr ~~

But since rambut aku seciput sbb nipis, so tak da beza sgt pon kalo aku wat bonggol2 tu. tetap tak jadi noks. huhu. 5 menet pastu sanggol i dah leper balek. apekah??? =p ops. melalut lak. mari kembali kpd tajuk. Tadi time bloghopping, aku singgah la ke blog2 yg aku suke baca. tetiba ternampak pulak perkara ni. baru je cakap ngn arip pg tadi alih2 terjumpa kat blog YNAA :) siap ada dalil dan mengkonfemkan apa yg arip ckp. dgn laju2 terus aku mtk izin nak copy sket2 ke sini. hehe. TQ ynaa. i mmg ur silent reader. arini tetiba lak terdrop komen. terus x silent dah. wakakakaka ;p
dicopy dari www.ynaaohynaa.com dgn permission :)

oleh itu renung2kan lah. sape dah TERbuat mcm i ni, jgn le buat lg. insaf2 lah. once dah tau HUKUMnya HARAM, berdosa besar jika diulang lagi. lain lah kalo org tak tau kan. skrg ni, mmg dah jd trend la aku tgk. sorry to say, blogshop pon ALMOST semua membuat (aku ckp almost ok almost. i know lar sbb aku rajen tgk blogshop2 jual shawl ni =p) sanggol gini bila membuat demo.

So, pasni turun2 kan lah sanggol uols tu. berdosa weh. abes arr aku kena hantam wat kenyataan pedas gini. hukhuk. well, tugas saya sbg rakan seislam dan menasihatkan sudah ditunaikan. skrg ni terpulang la utk IKOT atau IGNORE. itu hak anda. tapi u know sendiri2 lar. mesti tak sedap hatikan nak teruskan kalo dah tau apa hukumnya.

Renung2kan.

p/s: saya bukan ustazah. cuma nak kongsi ilmu.

Xoxo;
Ciare =)

12 comments:

  1. thanks pn.ciare for the info..baru2 ni ade gak terkeluar isu ni kat opis tapi masing2 xde conclusion from the discussion..almaklumler..sumer kurang bijak soal agama ni..hehhe..

    tapi memang cantik pun tengok orang wat sanggul tinggi tu bile pakai shawl or tudung..seb baik rambut i kontot jer..kalo x, lama dah i buat..huhuu

    ReplyDelete
  2. betul la tu pn ciare, jgn risau, menda yg baik mmg kena disebarkan..kira dakwah la jugak kan..ikut la org nak hentam ke ape..

    mmg tak cantik pun org yg sanggul tinggi2 ni bg mate saye la.. tak paham kenape sampai kene bli sanggul palsu n pakai dlm tudung utk bagi lagi tebal sanggul tu..ishh..

    sori, my 2cents.. ;)

    ReplyDelete
  3. wak... thank u for info.
    tutup idung (sebab terjena batang idung i u...) sambil masuk toilet jatuhkan sanggul... hu3...
    kite nk copy entry ni boley?

    ReplyDelete
  4. bgs info ni..jd pedoman & pegangan...thnx..

    ReplyDelete
  5. mmg bagus..dulu2 pun if kite ikat rambut tgi2 pastu pakai tudung ustaz or ustazah akan tegur..tak inagt lak kenape..pasti bdose..

    alhamdulillah la nur x terikut2 care pemakaian g2..

    ReplyDelete
  6. SY PUN BARU TAU..
    TERIMA KASIH CZ SHARING INFO NIE

    ReplyDelete
  7. bagus..berani kerana benar=)

    ReplyDelete
  8. sib baek ak ni mmg jnis x ske sanggul2 ni wpon rmbut ak panjang..bg ak x lawo pon bt sanggul2 tggi tu..mcm org tua..ops!telebih suda...

    ReplyDelete
  9. Ciare,
    Masa Kak Ili tau sentap sungguhhhh!
    Tapi alhamdulillah nasib tau awal...takde nak bersanggul dh skang.

    ReplyDelete
  10. naseb takde kena hantam wat entry panas gini =p anyway, slamat beramal ye semua. mari jadikan ia tauladan :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha