Monday, May 31, 2010

Resepi: Kebab Ayam Roti Pita 1st Anniversary

Hehe bapak panjangnye nama menu aku tu. wakakaka. well, mesti laaa nak hebat. kebab bukan sebarang kebab okek. ini kebab pertama dalam hidup aku dan telah dibuat pada our 1st anniversary. i love you MK. eh iklan jap. hiks

Ok ok aku bukan nak ulas pasal our 1st anniversary. yg special tu simpan dalam hati dgn dalam external hard disk saje. dalam belog tak payah cerita okek, excuse me. hihi. jommm layann Kebab Ayam Roti Pita 1st Anniversary by Puan Ciare. mari ke dapur!


Ini diaaa, tadaaaa. nampak sedap tak?? Tak ko ckp? meh aku zoom bg ko terliur. lalala ~~


Ok sila lap air liur masing2. jgn nak mintak2 sbb dah abes semua masuk perot pon. hihi. kalo teringin sila buat sendiri, lebih best dan jimat. jom masak!

Bahan2:
Roti Pita - 2 pieces. bleh hasilkan 4 kebab
Daging burger ayam - 2 pieces.
Bwg besar - sebijik
Sos cili
Sos tiram
Blackpepper - secubit jadi laa
Mayonis
Marjerin
Tomato - sebijik, dipotong dadu
Timun - 1/3 bijik, dipotong dadu
* tomato dan timun xyah amek bhgn bijik

Cara2 Masak Inti:
1. Tumis bwg sampai kuning.
2. Masukkan daging burger ayam yg dah dicarik2kan. Goreng sampai agak2 masak
3. Masukkan sos cili dan sos tiram dan sikit black pepper. kacau sampai agak sebati. angkat
4. Gaulkan 2 sudu mayonis dan 2 sudu sos cili sampai sebati. ketepikan.

Cara2 Menyediakan Kebab:
1. Potong roti pita yg bulat tu jadi separa bulat. belah tengah dia. sapu marjerin di sekeliling roti pita bahagian dalam tu. sapu mayonis pulak.
2. Masukkan inti yg dah disediakan tadi dalam tengah roti pita.
3. Balut dgn kertas aluminium.
4. Bakar selama 10 minit dalam oven dgn suhu 150 darjah celcius.
5. Ting! makan semasa masih panas. nyumm nyummm :)

Amacam? senang dan sedap bukan? hikhik. selamat mencuba :)

Xoxo;
Ciare =)

9 comments:

  1. esok kak ina pulak update makanan ni ye.....best tu. Esok bawa bekal

    ReplyDelete
  2. adeyh!terliur ni..hehe..umah sewa x de oven la pulak..aiseh man..klu x dh lma buat ni..simple jerk tgok resipi dia..^__^

    ReplyDelete
  3. ciare buat sendiri. terenyeeeeeeeee nakkkkk, nati buat eh klu aku dtg umah hehe


    ciare, kamu di tag oleh sy ;p

    ReplyDelete
  4. meleleh air liur ngok kebab ni....wahhh laparnya...mm

    ReplyDelete
  5. deena: ape lg? try la :)

    dd: tgk tu, aku bg resepi suh wat sendiri.hahahaha.sempat lg nak request.ok ok nti mn tau bleh wat ms open house raya InsyaAllah :)

    qaseh: terbaekkk.cubalah.hihi

    N: try la buat for ur husband to be.konfem dia suke.hehe

    cikparo: cubalah buat ;)

    ReplyDelete
  6. kak ina: nti bawak bekal byk sket g opis.baby saya mau rasa =p

    juera: alaa try la balut2 n bakar dlm kuali tnpa minyak.mana tau jadi :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

Kalau saya TAK balas komen anda, jangan marah ek. I'll try to reply your comments asap!

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha