Tuesday, June 15, 2010

Dreams during pregnancy

Assalamualaikum semua :) hihi arini kita penuhkan dada dgn ilmu2 baru yer. Actually, aku telah mengalami simptoms mimpi pelik about my baby. my sis told me not to worry la sbb ini normal. seorg ibu mmg akan mimpi pelik2 psl anak dia. mana kan tidak, sbg ibu mesti sentiasa risau dgn keadaan bayi dalam rahim ni. iyelah, kita tak nampak apa dia buat, sihat ke dia. kalo nak nampak pon, cuma masa scan baby je. itupon aku rasa tak puas. rasa nak curi scan doktor tu angkot balek umah. teehee =p

Mujurlah ada byk website utk buat rujukan. aku paling suke babycenter.com. sbb dia terangkan apa dia kemungkinan2 yg bakal terjadi dalam minggu tu. mcm minggu ni, dia kata baby dah mula buat kick. hihi. mula2 seram jgk pikir, camne laaa rasa kena kick. sakit ke? seram =p tp rupanya rasa dia sgt mild dan lembutttt aje. yelah, tulang baby pon lembut lg kan. tp kang dia dah besar siap ah ko ciare ~.~ aku slalu rasa pergerakan dia masa mlm2. sbb time tu baring2. bila aku mengiring pastu nak telentang balek, haa mula la dia buat gimnastik. agaknya dia tgh betulkan posisi dia kot. maybe :)

Dreams during pregnancy . . .
Many women report that their dream life shifts into high gear during pregnancy. Interestingly, during the second and third trimesters, you spend less sleep time in rapid eye movement (REM) sleep, the cycle in which most dreams occur. Why, then, all those frequent and vivid dream memories?

It's probably at least in part because you may be interrupting a dream-filled cycle when you wake up to pee, cope with heartburn, leg cramps, restless legs, or a backache, or to shift to a more comfortable position. Waking up during REM sleep makes you more likely to remember your dreams.

It may also be in part that dreams seem so vivid during pregnancy because for most women pregnancy is a time of such heightened emotions — from joy to apprehension and everything in between — but no one really knows for sure.

source: www.babycenter.com

Dan benar sekali. aku dah start mimpi pelik2. erm xde la pelik2 sgt. ada org lain mimpi lg pelik dari aku. tp mcm kelakar n sweet sbb this was my first weird dream about my baby ~,~

Cerita dalam mimpi ekk......

Situasi dalam mimpi tu, aku tgh tido. MK lak tgh tido jgk kat sebelah. tiba2 aku dgr suara baby nangis yg sangatttt kuat. siap tersedu2 sbb nangis. pastu aku gerak MK.

C: dgr tak bunyi baby nangis? kuat lak tu (sambil aku tercari2 baby tu kt mana)
MK: Tuu, baby tu tgh nangis dalam perot awak tu laaa (slumber je dia jwb)

aku pon dgn pantas tgk perot sendiri. Ya Allah, mmg aku mcm nampak baby aku tgh nangis dlm perot. siannn dia. pastu aku siap pujuk2 dia. mcm lawak sbb aku bleh pujuk baby yg tgh nangis tp dia masih dlm perot aku :')

tapi bila pikir2 mcm ngeri pon adooo. hoho




Sekian saje mimpi pelik pertama saya. tapi kan, kalo dgr cite mimpi pelik kakak aku masa ngandungkan kyra lg lawak. kahkahkah =D

Xoxo;
Ciare =)

3 comments:

  1. salam ci are.. congrats da peknen.. hope ko jaga diri bebaik yek.. btw, td aku tgk blog sue anna joe.. ada citer pasal ami (salmi shahirah).our ex kmpp (f4p3). aku rasa dia dak UKM la.. tapi camne leh aku lost contact ngan dia ntah lepas study.. ada sapa2 yg still contact ngan ami.. katanya ami tgh sakit leukimea skang neh.. warded.. hurmmm~

    ReplyDelete
  2. citelaaa pasal mimpi kakak ko ehheheeh

    ReplyDelete
  3. Suhairah: InsyaAllah. mmg sdg menjaga kandungan sebaik mungkin ni :) Yup, aku tau pasal ami. aritu nak visit tp dia gtau doc xgalakkan visit. kita doa2 jelah she will be as healthy as before ye. amin

    dd: alaa lawak pd aku la. pd korg xtau lawak ke tidak. hihi.

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha