Monday, June 7, 2010

Resepi: Laksa Cinta Sejati

Hambek ko nama resepi i =p xpe laaa amek mood jiwang2 lagi...skrg kan musim mengawan, ramei beno org kawen (9 bulan lg penuh laaa labour room =p). tapi, aku masih taknak amek risiko utk pegi sbb morning sickness dan loya2 masih ada. morning sickness aku pon ala2 afternoon sickness, so susah sket. plus, aku takde costume laaa nak pakai pegi majlis org kawennnn. hukhuk. baju kurung dah out of tune. xkan nak pakai blaus cikai2 yg aku pegi opis lak kan. sgt takde kelasss. kahkahkah =D nanti ah beli costume baru dulu.

Sempena cravy wavy nak makan LAKSA tapi rasa taknak amek risiko makan laksa kedai sbb mostly tak ikot citarasa anak tekak aku, so buat la sendiri. dgn pertolongan encik MK. tlg ape? tlg tgk. hahaha. ok jom, layannn :)



Bahan2 (penyediaan utk sebungkus laksa):

7 ekor Ikan kembung atau ikan ape2 je anda suka (size medium :p)
* 3 bijik bawang beso
* 10 tangkai cili kering
* Belacan - 1 inci
Daun kesum
Bunga kantan
4 Asam keping

Cara2nya:
~ Rebus ikan sampai masak. air dalam 3/4 periuk. bila ikan masak, tuskan ikan. air rebusan jgn buang plak. ikan tu dipilih isi nya. asingkan tulang. bila siap, blend isi2 ikan tu dan campurkan ke dalam air rebusan ikan td. pasang la api dapur tu. kena habaq jgak ke? =p
~ Blend bhn2 bertanda * dan masukkan dalam periuk jgk. tunggu la sampai mendidih
~ masukkan asam keping
~ masukkan daun kesum dan bunga kantan. bunga kantan tu tak kesah le nak potong cemana pon. tunggu sampai agak2 naik bau tu siap la. jgn lupa taruk garam.
~ sementara tu rebus la laksa. tp laksa tu jgn lupa rendam 2-3 jam b4 rebus. bg lembut sket

Bahan2 tambahan:
~ telur rebus
~ timun, salad
~ cili
~ limau

Haaa udah siap. senang bukan?? ni lah resepi simple aku. versi simple. maybe ada lagi yg versi complicated, tapi mcm ni pon dah betul2 holiauuuuuu. hihi. selamat mencuba!

my 1st maternity blouse =p auuwwwww ~~ erm da lama x mekap. sudah 2 bulan lebih rasanya. rasa kekok nak mekap ;n

Xoxo;
Ciare =)

3 comments:

  1. usihhh laksa...sedap nyer..kuah nyer pekat...

    ReplyDelete
  2. fevret i ni..bleh la blaja msk dgn pn.ciare..ekeke..

    ReplyDelete
  3. kak ina: alaa xde la pekat sgt.sedang2 ajeee..hihi

    juera: sile silekann :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha