Tuesday, June 22, 2010

saya tak boleh minum susu

Ish tak tahu lah mcm mana. suatu masa dahulu aku ni penggemar tegar susu tauuuuuuuuu. i waaaannnntttt to drink milk!!! rinduuuu sangat sama dia. tapi bila telan aje . . . . . perot rasa bergolak2. anti susu ke budak kt dalam ni? haru dibuatnya!

maka, oleh kerana tak bleh telan segala jenis susu aku ala2 fenin apa laaa yg aku kena telan utk gantikan susu ek. maksud aku ape kategory DAIRY selain cheese ek? oh ya! aku bleh mkn cheese dgn jayanya!! kahkah. cheese, here i come! ;p
oh ya lupa nak ckp, actually aku bleh minum susu perisa strawberry SAJE. itupon kalo beli sekotak kecik, aku abes half aje. kalo aku beli kotak besor, encik MK lah yg menonggang tiap2 kali bukak peti ais. hahaha.

Jadi, selain makan ubat, makan sayur, buah2 . . . . aku mampu berdoa aje agar bayi aku membesar dgn jayanya walopon maknye kureng minum susu. soya? not a good idea. bleh la telan 2,3 teguk aje kot. tapi aku takot la sbb org kata, kalo tak minum susu, tulang aku akan menghakis sbb baby dah amek kalsium aku ek? uuu abes la gigi dgn tulang2 aku :'(

ape2pon harap semuanya ok :) insyaAllah. amin.

p/s: gambar2 dicilok dari google image

Xoxo;
Ciare =)

8 comments:

  1. we are having the same problem..i pun early preggy dulu, mmg sangat x bley ngan susu, soya, cheese etc.even amek calcium pills pun, i muntah..tapi alhamdulillah sejak masuk 5 months, sume probs tu dah fade out..=)

    ReplyDelete
  2. ciare..gi mtk kt doc pil susu..boleh je..kak dee pun dulu x suka minum susu..tp still amik pil kalsium..leh menampung keperluan kalsium ketika mengandung..

    ReplyDelete
  3. Dun wory...sy dulu start minum susu time dh 8mths preggy....b4 tu tawakkal je la ngan kalsium yg ade kt ikn bilis...kuikuikuikui

    ReplyDelete
  4. Deena: tu lar psl.hrp2 nanti boleh la.siann baby x minum susu kan.anyway u bape bulan dah? :)

    KakDee: owh ade ek pil sebegitu?bleh la mtk nti.pil kalsium tu la dok telan ari2.tp ttp rasa xcukup...

    ayangNabang: kalsium dari ikan bilis?comelnya :D tu lar, dah xbleh mcm mana kan.berdoalah moga Allah melindungi kita dan baby :)

    ReplyDelete
  5. betul tu ciare, klu xleh minum susu boleh try ambik pil kalsium, agak2 dah start boleh minum balik, nanti boleh la sambung minum susu.

    ikan bilis is also a good source untuk kalsium.. :)

    seronok dengar pengalaman org preggie. boleh jd iktibar bile sendiri merasa nanti.

    doakan sue ek, moga boleh jadi mommy to be soon.. amin. mintak2 lekat aura ciare kat sue..

    ReplyDelete
  6. puan suraya: oh yeke? mekasih atas nasihat tu :) ikan bilis mmg sedap..tambah2 goreng dgn cili and bwg..hehe

    insyaAllah rezeki sue akan sampai tu nanti. teruskan berusaha berdoa dan bertawakal =)

    ReplyDelete
  7. sama ngan sy ler...
    da 7 bln ni susu masih tidak boley diterima tekak...
    soya pon x boley telan...
    skang ni rs tulang temulang suma berkeriut smcm...tmbh2 time nk rukuk & sujud...hahaha!!

    ReplyDelete
  8. Eyza: hahaha. tulaaa agaknye baby da mengikis kalsium kite kot.hukhuk.ade mtk ubat kat doc x utk gantikan susu?

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha