Tuesday, July 27, 2010

Resepi: Donat :)

Resepi ni disalin bulat2 dari blog kawan saye bernama zamdafila :) dia ni tgh sarat mengandung. insyaAllah bulan 8 kang kuar le babynye. hikhik. well, mengandung bukan alasan utk tidak masak kan zam?? bahkan, bertambah2 rajin nak masak itu ini. tapi di hari2 yg tertentu and tak sihat tak koje la aku nak mgagahkan diri masuk dapoq. harus la nak mengada2 sket mintak perhatian dr sang suami. cewah =p

MK penah ckp "You tak ada mengidam apa2 ke? macam tak mengidam pon i tgk". amboiiiii patotnye buat sujud syukur la bini tak mengidam, ini tak. mau nye malam karang aku mengidam nak makan daging unta masak lemak cili api yg dia masak, haaaaa tak cukup tanah ko nak mencari unta =p actually, aku xde mngidam kot. cuma teringin2 aje. dan most of the food yg aku teringin tu aku bleh masak sendiri (kecuali yg ikan tongkol masak lemak buatan mak mertua i tu jelah. tp kalo aku xdpt yg dia masak pon, aku ttp bleh msk sendiri. sap sap soi maaa) and senang didapati. dan, kalo dpt lambat sikit pon tak apa. kdg2 aku teringin 1 benda tp lama2 terlupa pulak. hehe

Syukur aku tak mengidam teruk sampai tahap kritikal. cuma ada skali tu aku nak durian, MK pon beli la 2 bijik. pas dia beli tu aku tak makan terus. esoknya kupas skali udah tak elokkkk. dia jadi lembik. masak sgt kot. terus rasa mcm sayuuu je hati ni. haha. gedik! tp senang aje. aku cpt2 buat roti telur cheese kaw kaw. haaa terus tak sedih dah. hihi. kesimpulannya jgnla berlapar kerna ia bisa membuatkan ibu mengandung hangin dan sedih serta sayu. cewah =p

Dan tetiba last week bila tgk entry donat zam, aku terus kepingin :) tanpa was-was, sila try resepi kt bawah ni. curlassss uols. sedap ^__^

Resepi:
-Yis mauripan 1/3 daripada plastik kecik tu direndam dengan secawan air selama 15 minit
-3 sudu besar butter
-Tepung gandum 3 cawan (tambahan setengah cawan kalo doh tu lembik and melekat)
-Susu pekat 2 sudu besar
-garam secubit
-Gula pasir dikisar nak buat penyalut nanti (dlm setongah cawan)


Cara2:
-Buh tepung, yis yang direndam tadi, 3 sb butter, 2 sb susu pekat, garam secubit
-Uli sampai jadi doh yang boleh dibentuk
-Kalau lembik sangat tambah tepung gandum yg secawan lagi tadi tu sikit2
-Dah uli biar dalam 15 minit sampai tepung cam dah naik
-Pastu uli lagi bagi empuk
-Pastu bentuk bulat2 cam donut tu
-Pastu goreng dengan api yang kecik dan agak lama sket supaya masak jgn sampai hangus plak
-Pastu golek dalam gula kisar tadi...
-Siap!

Xoxo;
Ciare =)

6 comments:

  1. cantiknyeee kuih donut ciare buat nih... pandai ciare uli dia... zam tak reti uli dia, cam nampak tak soft... :)

    ReplyDelete
  2. pernah try wat donat sekali ngan MIL..and the result was quite excellent..tapi x tau ler kalo wat sendiri sorg2, jadik ke x lembut camtu..hihihi

    ReplyDelete
  3. Zam: hehe psl bntuk tu sbb mak pesan buat la acuan pakai gelas. pastu yg bulat tgh tu pon pakai acuan.cari je ape2 objek yg bulat =p

    Deena: ish kompom lembut gebu kalo pakai resepi ni ;) pastu bleh bwk blk tnjuk kt mertua. ngeh3 :D

    ReplyDelete
  4. hehhee pn ciare's...saya memang lah sangat teringing je nak makan donat mcm ni dari arituh...tak jumpa2 org jual sampai takat ni...nak buat sendirik...adoiii takut tak sompek..huhu...nyum..nyumm...

    ReplyDelete
  5. Memang susah nak carik kuih donut... Aritu jenuh dah carik last2 MIL yang buat... :)

    ReplyDelete
  6. MrsNageb: emm donat ramai yg jual kt sini tp tak sedap.ada yg keras.ada yg pelik2.isk.u try la buat.sedappp :)

    Zam: pasni wat sendiri xyah suh MIL dah ;)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha