Tuesday, July 13, 2010

resepi: peanut pancake @ dorayaki

Ahad pagi aku beriya2 nak masak pancake. huhu. jenuh menggoogle sehari sebelumnya dan berjumpa dgn resepi dorayaki puanhana :) bg aku pancake dgn dorayaki tu lebih kurang sama je kot. maybe dorayaki sebutan jepun, pancake pulak sebutan org mat saleh. cewah :p

Jadi bangun la pagi2 nak buat bfast time MK masih bergolek tido. tp oleh kerana kempunan buat le jugak kan. hihi.

Tadaaa!! hihi adalah sedikit hodoh (bukan sikit sebenarnya tp banyak hodoh. kahkah :p malunyeee kalo puan hana nampak entry ni T_T) rupa pancake ku. tidak menawan lgsung. tapi nasib ah bau harum dan keenakannya membuat MK terbangun. eceh :P budget sedap lar tu. errr tp mmg sedap nyah :))

zoom sket :p huhu senget benget tepi2 pancake tu. ateee nak wat camne. aku xde sudip yg sesuai utk non stick pan tu. aku belasah la dgn garpu. tu pasal jadi senget tepi2nya. hukhuk. oklah, jom layan resepi dr puan hana :)

Bahan-bahan
  • 100gm tepung kek atau tepung gandum (aku pakai tepung bluekey tu)
  • ½ sudu kecil baking soda (aku pakai baking powder aci x?? hihi. adakah baking soda dan baking powder benda yg sama?)
  • 60gm gula halus (aku pakai 50g gula kasar then blend kan)
  • 2 sudu besar madu
  • 2 biji telur
  • ½ sudu besar minyak masak
  • ½ sudu kecil esen vanilla
  • Inti:1½ cawan kacang merah yg manis (i pakai peanut butter choc)
Cara-cara
  • Dalam mangkuk besar, pukul telur bersama gula sehingga kembang.
  • Masukkan madu, minyak dan esen vanilla. Kacau sehingga sebati.
  • Masukkan tepung dan baking soda yg telah diayak ke dalam campuran telur. Kacau adunan secara kaup balik. Boleh tambah sedikit susu segar/cair jika adunan terlalu pekat. (i tambah 3-4 sudu susu full cream)
  • Panaskan kuali yg tidak melekat (non-stick pan supaya tak melokat) dengan api kecil, masukkan 1/4 cawan adunan buat bulatan bersaiz 4".
  • Masakkan sebelah bawah sehingga berwarna perang, masak sebelah atas pula sehingga adunan nampak masak. Ulang sampai habis (puan hana kata bleh dpt 20 keping tp oleh kerana i tak reti nak budget size so dapat dlm 12 pieces jer).
  • Letak 1 sudu besar kacang merah ditengah sekeping pan-cake, tutup dgn satu keping pan-cake. Tekan dgn tangan pelahan-lahan untuk meratakan kacang merah. (gantikan inti kacang merah dgn apa2 perisa korg nak. in my case, peanut butter cause it good for preggy moms hehe)
Haa amacam? senang bukan? sila la cubaaa. jgn segan2. aku segan jugak sebenarnya sbb rupa pancake ku tak menjadi mcm yg puan hana buat. malu seh. tp oleh kerana ia sedap jadi terus tak malu. korg cuba la ye. buat cantek2 sket ;p

Xoxo;
Ciare =)

5 comments:

  1. Tak apa ciare....janji sedap tu yg penting...tak apa lepas ni buat lg bawa office pulak ye.

    ReplyDelete
  2. wuiyyooo..interesting!!boleh cuba ni..

    ReplyDelete
  3. Kak Ina: bwk ke opis?kena bgn kul 4 pg la nampaknye. kihkih

    Deena: try la! ;)

    Fashya: mmg sedap tp kena abaikan rupa senget dia tu :p

    ReplyDelete
  4. mn resepinyer???
    itam jer....:D

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha