Tuesday, August 17, 2010

checklist barang baby. sgt detail okkkk

Yang ni checklist utk baby je tauuuu. aku rasa rm5000 pon tak cukup kot kalo nak beli semua dlm checklist ni. HAHA. xpe lah, at least bleh dijadikan panduan. yg rasa tak cukup penting tu xyah beli pon xpe. ikot la kemampuan dan keinginan masing2. yg penting, berpada2 dgn jgn ikot org dan jgn membazir. aku letak list ni sbg panduan bakal2 ibu. doesnt mean yg aku nak beli semua ni. huhu.

Baby
1 Baju- Lengan Pendek 8 (baru ada 2)
2 Baju- Lengan Panjang 6 (baru ada 3)
3 Romper 2 (baru ada 3)
4 Seluar- Pendek 5 (baru ada 2)
5 Seluar- Panjang 8 (baru ada 2)
6 Sarung Tangan 10 psg (baru ada 2)
7 Sarung kaki 10 psg (baru ada 2)
8 Baby Bip 2 baby kena pakai ke benda ni?
9 Sapu Tangan 3 (done)
10 Barut 10 (baru ada 1)
11 Topi 2

Diapering
1 Napkin 1 pek (done. 12 pieces)
2 Lampin Pakai Buang 2 pek jenama apa elok?
3 Diaper Wipes 2 pek (done)
4 Safety Pin pin beso tu ke?
5 Changing Mat (done)
6 Nappy Liner apejadahnye benda ni?
7 Berus Lampin hah? berus lampin??
8 Baldi Untuk Napkin pakai jela baldi sedia ada :p
9 Beg Untuk Diapers
10 Detergent Khas Untuk Mencuci Pakaian Bayi em perlu ke?

Baby Care & Grooming
1 Bedak Bayi jenama apa elok?
2 Losyen Bayi jenama apa elok?
3 Minyak Bayi (Baby Oil) jenama apa elok?
4 Tisu
5 Sikat org tua kata tak elok sikat rambut baby nti gigi jarang. hehe
6 Putik Kapas (Cotton Bud)
7 Pengepit Kuku (Nail Clipper)
8 Nasal Aspirator (untuk selsema) kat mana mau cari?
9 Methylated Spirit – alcohol 70% - cuci pusat sebelum luruh (biasa dibekal oleh pihak hospital) baik takyah letak kalo hospital bg. hehe
10 Gripe Water / Colic Water (untuk kembung perut bayi) cemana ghupenya??
11 Termometer
12 Vicks
13 Minyak Telon
14 Syringe for Medicine whatt???
15 Cotton Balls

Nursering
1 Selimut (dah ada 1)
2 Bedding set (done! imported from perak. pakai kekabu punya)
3 Play Pen / Katil Bayi
4 Mainan untuk Play Pen / Katil
5 Kelambu
6 Bakul Baju Kotor
7 Bakul Baby (Simpan Baby Gear) baby GEAR??? mcm kereta pulak!!
8 Bakul Baby (Simpan Baby Care)

Feeding
1 Botol saiz S 2 (baru ada 1)
2 Puting Botol Susu 2
3 Bottle Sterilizer ape jadahnye ni??
4 Berus Pembersih Botol (done)
5 Penyepit Botol
6 Sterilising Tablet ni benda apa lak ni? HUHUUU
7 Nipple Cream utk mak atau utk niple botol?
8 Nursing Pad Washable 2
9 Nursing Pad Disposal 1 kotak
10 Breast Pump
11 Nursing Pillow
12 Nursing Bra
13 Termos

Travel
1 Beg Bayi
2 Baby Warmer for Bottle (Tak perlu jika BreastFeed)
3 MILK Casing tingkat2 (Tak perlu jika BreastFeed)
4 Infant Carrier

Bathing
1 Tuala (baru ada 2)
2 Besen Mandi
3 Syampu (done)
4 Sabun Mandi (done)
5 Span
6 Gayung

Extra
1 Penyangkut Baju Berklip
2 Permainan Bermuzik
3 Bumbo Seat
4 Baby Gym
5 Stroller / Jogger
6 Penyangkut Kecil (untuk sarung tangan + kaki)
7 Car seat
8 Album
9 Beg Bayi
10 Baby Sling
11 Nursing Cover
12 Nursing Clothes / Wear

wuaaahhh banyaknyee persoalan dlm paha hotak aku ni!! sape yg rajen nak jawab yg FONT PURPLE tu dipersilakan ehh. i byk tak tau dr tau :'(

p/s: alhamdulillah. at least brg2 utk emergency dah ada :)

18 comments:

  1. selamat bersopping bagai....tunggu baby jaya start sale 21hb nih :)

    ReplyDelete
  2. hehehe... kalau tgk list tu mmg byk ciare.. tp ada benda yg xperlu pun.. rugi jer beli nnti xpakai... kalau ikut list tu, ada byk gak yg xperlu lg beli.. nak tulis kat sini cam byk jer.. ciare ym ngn akak jer la.. nnti akak bgtau.. hehehehe

    ReplyDelete
  3. baju newborn x perlu byk..sbb nanti baby cepat besar..xleh pakai dah..cukup utk seminggu pun ok..nanti cuci hari2..jgn rendam..baby cepat kembung..

    baby bip tu belilah satu..sbb kalo baby minum susu..kdg2 meleleh kena baju..

    barut kena byk sis..suruh mak jahit..jahit pun 3 size tau..beli kain kapas yg x panas tu..jgn beli yg kt kedai..yg tu x elok..baby mudah kembung..xpun pinjam je kt kakak ciare..

    lampin pakai buang..drypers newborn pun ok..

    safety pin tu yg besor buat pin lampin kain..kalo x pakai lampin..xyah beli..

    nappy liner ni kalo baby pakai kain lampin..cara org dulu2...kalo pakai pampers x perlu beli..

    berus lampin? x penah dgr pun..hahaha..

    detergent tu belilah..brand pureen pun ada..dia sesuai utk baju baby n also sayur n buah..sbb chemical dia x strong mcm sabun biasa..nti kulit baby gatal2 pulak..

    bedak bayi, losyen, minyak..up to you..kak dee pakai pureen je..

    sikat..x perlu..

    nasal aspirator..oh..akak rasa yg sedut hingus tu..kt jusco ada..dia mcm belon kecik..picit utk sedut hingus baby..

    methylated spirit..xyah beli..hospital bagi..

    gripe water..kt jusco or guardian tu ada..utk baby kembung..belilah...spare kt umah..sbb baby mudah kembung..

    syringe for medicine tu..alah..mcm bekas injection tu..utk sedut ubat cecair..klinik selalu ada n bagi kalo pesakit tu budak2..

    ok x? cukup ke membantu nih..hehehe..

    ReplyDelete
  4. eh..tertinggal..bakul baby..xyah byk2..guna je apa yg boleh..

    bottle sterilizer tu..utk steamkan botol susu..utk sterilizekan..kalo tradisional..rebus je botol susu n puting2 tu..hehehe..

    sterilsing tablet..x perlu..

    nipple cream..utk awak..

    ReplyDelete
  5. good2...checklist ni N ley pkai for da next 7months..

    ReplyDelete
  6. comella mom to be ni..ha tu dee dah jawap tu..
    yang aku xtahan tu nipple cream tu, apsal lak nak letak kat puting bottle...cream tu guna kalau nipple kering @ pecah2...

    sabun untuk basuh baju baby tu macam perlu,sebab kulit baby sensitif, macam husna dl ruam2..bila guna sabun baby baru ok..

    diapers beli yang murah2 n okay je dl, sebab baby kuat poopoo...kadang2 tercirit...bearka sikit2...nak kene tukar slalu. saya suggest pampers HEY BABY..murah n okay...drypers pun ok.

    yang bedak, losyen tu sume.guna je johnson&johnson...fashya guna J&J and Anakku. Bau dia best.

    sikat xpayahla..nasal aspirator ade je jual kat kedai2 baby.
    okeh....settle eh.. :)

    seronokkan nak jadik mak

    ReplyDelete
  7. mak aiii banyaknyer nak kena beli..semua kena beli ker ciare???ke cr yg basic jer?

    ReplyDelete
  8. kalau nak beli smua mmg habis la duit gaji. beli mana yg perlu.

    bib- tak payah,smpai skrg tak beli pun. lap2 pakai tuala kecik tu sudah

    sabun basuh baju baby -perlu kot, walaupun dulu mak kita basuh guna sabun fab je.. tp sbb aii2 skrg ni kan bukan bersih sgt, kena la ada sabun khas

    untuk baby care(bedak, lotion, sabun mandi smua) beli yg travel pack je. sbb nanti mesti dpt byk hamper. eisya smpai skrg tak habis2 lg. smpai dia 5 bulan tak abis ni rasanya

    picagari pun tak yah,kalau anak demam bawak gi klinik confirm dpt skali

    steriliser tak yah beli pun takpe. guna kaedah konvensional sudah. rendam dlm air panas. jimat!!!

    kalau nak tips pape bgtau lah.nk bgtau smua takut tercicir. selamat bershopping ye!! sgt seronok waktu ini

    ReplyDelete
  9. Betul..bju New Born jgn beli byk2..dan bju tak perlu beli byk sbnryer..coz da tentu ramai yg akan bg present bju..

    ReplyDelete
  10. biasa laa..first timer cam kita ni mmg banyak persoalannya..=) setahu i,methylated spirit untuk cuci pusat baby tu, hospital bagi..

    ReplyDelete
  11. a'ah ciare... baju newborn jgn bli byk2...baby cepat membesar... bli baju kena campur ciare newborn dengan 0-3 month... newborn bli 2 pasang 0-3month bli 3pasang pun cam dah okei.. kalau tak cukup baru bli lagi...

    baby bid bli la 1.. agak2 kalau baby minum susu suke tumpah kat baju... takut nnt kena kat leher ke... nnt senang dapat ruam kotnye la... :)

    lampin pakai buang zam bli drypers newborn, tp baby kecik2 mmg byk pakai lampin...

    pin beso tu kalau pakai lampin pakai buang tak yah bli... tp kalau nak selang2 pakai napkin bli la... sebab kdg2 baby tak tahan pakai drypers... kena selang ngn napkin...

    nappy liner kalau pakai napkin bli pun xpe xbli pun xpe... dia just nak lapik napkin tu... bg baby tak basah sgt bontot dia rasenye...

    berus lampin zam pun xtau...

    detergent tu nak bli pun bleh xbli pun xpe.. kalau pakai sabun cecair tu buh sket jer.. takut baby ellergic ke kan... tp kalau pakai detergent tu pun zam basuh baju baby tak buh banyak... buh sket jer..

    **bedak baby pakai J&J pun okei.. tp bli yang kecik jer... sebab takut tak serasi plak...

    **minyak baby ni bli yang besar or yg sedang sbb kadang2 kepala baby berkerak so pakai minyak baby ni okei gak...J&J pun ok...

    **losyen baby ni cam xpenting sgt sbb dah pakai bedak kan... mak zam ckp baby kulit dia mmg dah ok... jd kalu pakai losyen2 ni takut kulit baby jadi sensitif plak... tp kalau pakai sket2 tak pe kot... try yang kecik dlu...

    **bli yang pack kecik dlu... minyak tu bleh bli extra kot...

    sikat xpayah kot... nnt gigi jarang hihiii :)

    nasal aspirator tu zam tak bli pon... huhuhuu..

    gripe water/ colic water??? zam pun tak tau... xbli pun hihiii...

    Syringe for Medicine- a'ah picagari ni xyah kot... sbb slalu klinit bagi :)

    Bottle Sterilizer- zam rebus je botol2 tu :)

    Nipple Cream- xbli pun... tp org ckp kalau nipple merekah mmg sakit nak bagi baby... huhuhuu...

    selamat soping ciare...

    ReplyDelete
  12. waa...byk nyer..selamat bershopping..bestnyer...nnt nur kasi baby feeding set yek...my design tau..

    ReplyDelete
  13. MASYAALLAH. korg betol2 sgt membantu. apepon saye sudah mengcopy maklumat2 anda. nti nak compilekan semua tips2 ni.thank you so much ye :')

    ReplyDelete
  14. peh.. tgk list ni memang boleh pengsan ni nak membeli semuanya ehe.. saya copy dan paste di blog saya ye :D

    ReplyDelete
  15. thanks for the list..berguna sangt.sy copy eyyh

    ReplyDelete
  16. thanx for d info..copy yer..follow u ^_^

    ReplyDelete
  17. untuk bakal ibu yg akan menimang cahaya mata pertama spt sy info ni sgt2 berguna..copy ye..thanks

    ReplyDelete
  18. Wife saya pun sibuk cari list persiapan baby walaupun lama lagi 7.5 bulan lagi baru dapat ahli baru dlm fmly kami. 1st baby tu yang kena be prepare jugak takut kelam kabut kalau last minute.

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha