Thursday, August 5, 2010

detail ultrasound, korg buat ke?

note: selagi tak beranak cerita psl pregnant jelah ek. huhu.

Maafkan la soalan momtobe ni yek?ateee teman xde experience kotttt :p lain le kome yg dah penah melaluinya. hmm, actually aku nak tanya. time korg checkup tak kisah la kat KK ke panel ke private ke, doc yg wat ultrasound tu dia wat yg basic atau detail?

Hmm, sbb kan aku mcm penah terbaca la kt blog2 lain (tp da lupa lak apa blog tu) yg dia mcm ada buat detail scan masa dah 7 bulan camtu. so adakah ia berbeza dgn scan biasa atau sama je? aku ni, checkup kat panel MK. eventho private (laa konon) tp dia basic je. ada la urine test, blood best, cucuk kancing gigi and of kos scan. tp time dia scan tu sungguh simple. errr bleh dikatakan mesin dia tak berapa cggih. huhu.

Sbb aku penah tgk scan yg lebih cggih. mcm kakak aku checkup dan bersalin kat private di Al ridzuan ipoh. aku ade tgk masa dia scan tu masyaAllah....sgt clear okaaaay.mesin dia canggih bangat eventho bkn 3D 4D ni.scan biasa tp very the details.tp time aku checkup, xde lak sedetail itu.

detail tu means mcm dia tnjuk la semua2 yg ada dan terangkan semuanya. tapi maybe kakak aku detail sbb itu betol2 private kot.kos scan dgn 1 ubat pon seratus lebih.huhu.maybe la sebab tu kot.but, masa aku checkup doc just amek ukuran kepala, kaki, tnjuk jantung tp semua mcm tak seclear akak aku tu..nak dgr heartbeat pon pakai mesin lain.huhu.em bkn nak kondem panel MK lak. aku just wondering jelah.

If ini la situationnye, perluke aku wat detail scan kat private yg lain utk mengetahui apa sebenarnya situasi dlm perot aku ni.cukup ke air ketuban nye, bleh ke aku beranak normal bla bla bla.that is my concern la.atau pon tempat aku checkup tu akan buat yg detail in the future....emm bleh dipahami x soalan aku ni? ke pelik? haha

Xoxo;
Ciare =)

6 comments:

  1. sy skrg dh 7bln.. every month cek kat PPUM.. las month, time 6month's check up, doc buat detailed scan.. even 2D, tp mesin die mmg canggih kot.. hehe. die cek jari2 bb cukup ke x, injap jantung bb cukup ke x, ada prob jantung ke, kaki tempang ke x, ada sumbing ke x, otak die membesar dgn ok ke x, buah pinggang bb, ginjal bb, berat bb, air ketuban, position tali pusat, mcm2 la.. yg paling best, it just cost me rm20.. hehe. rasenye penting kot detailed scan. klau buat kat private, make sure doc die pakar OnG..

    ReplyDelete
  2. ada member dna tu dia buat detail scan masa 7 bulan..tp tak sure la ciare..

    ReplyDelete
  3. its up to you la kot..hehe..
    biasa la first mom to be mmg bnyk persoalannya..mcm2 yang kite takutkan..kalau cam ade masalah msti doc panel MK tu dah soh wat detail scan kat memana ek..ade pro n con wat detail scan ni..ape2 pun kalau rase nak buat buat je tanpa berlengah..hehe..ade member pernah bgtau 3d/4d scan better wat b4 32 weeks..
    org aritu skali je wat tuk tau jantina baby..then selebihnya berserah pada-Nya..semoga anak yang bakal lahir sihat sempurna dan menjadi anak yang soleh/solehah..;)

    ReplyDelete
  4. i pun x pasti sama ada scan yang i buat tu detail ke hape..tp doctor cerita agak detail gak la..tali pusat, air ketuban etc..and quite clear gak nampak baby punyer physical..eyes, hand, jari2 sumer..jantung dia berdegup2 pun nampak..

    ReplyDelete
  5. ciare..kak dee masa pregnant yg first..x buat detailed scan..masa 2nd pregnancy..ada specialist dari PPUM buat detailed scan..mcm nurul huda ckp..dia kira bilangan jari..injap jantung..suma tulah..sebijik mcm nurul huda tulah..walau mesin dia bukan 3d/4d..tapi canggihlah..buatlah sis..

    ReplyDelete
  6. Nurulhuda: wuahh mmg detail sgt2 laaaa :D eh wat detail scan tu kat PPUM jgk ke?itu pvt ke gomen ek?huhu.hmm, tula..ingat nak buat jgk :) TQ for the advice :)

    rdna: tu la, slalu dgr org wat pas da 7 bulan.nak buat jgk detail scan ni.ni lg penting dr scan 3D/4D tu.huhu

    yanti: erm yg 3D 4D tu xtau lg la nak wat ke x.tgk le kot ada pakej detail scan plus 3D 4D ke :p

    deena: oh yeke.hmm, tu scan cggih tu ;)

    kakdee: tu la, nak merasa jgk tgk baby pakai alat cggih sket.hehe :p

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha