Tuesday, August 24, 2010

Hospital Checklist

Ok kawan2. jika sebelum ni kita ada checklist brg2 baby, harini kita tgk checklist brg2 mama and baby utk dibawak ke hospital. hmm, bulan ke7 menjelang tiba, maka aku kena prepare la semua ni dlm kete kan? incase baby nak keluar cpt. baby, baby, xpayah la kuar cepat ye. baby kuar bila da 9 bln 10 hari ye :) hehe

* Untuk Ibu *
Kad Lawatan Hospital/Kad Merah
Kad Pengenalan
Telefon Bimbit
Baju/Blouses 5
Stokin 2
Kain Batik 3
Baju/Seluar Dalam 5
Skaf Kepala/Ki 2 (motifff? tudung jela senang)
Peralatan Mandi (Pencuci Muka, Berus Gigi, Ubat Gigi)
Majalah/Buku (ade mood ke nak baca2 ni? huhu)
Tuala Mandi
Maternity Pad/Pad Biasa 1 pek
Tuala Muka 1
Selipar 1
Kamera
Air/Minyak Selusuh (aku masih blur2 ni benda apa sbnrnya)
Minyak Angin
Air Zam Zam
Makanan/Minuman (Air Masak/Susu/Milo/Horlicks, Buah Kurma, Biskut, Roti)
Termos Air Panas
Bag Plastik
Baju Sejuk (Sweater) 1
Sikat 1
Breast Pad 4
Nursing Bra 4
Tambahan: makeup (ni aku cipta sendiri. HAKHAK)

* Untuk Bayi *
Baby Diapers 6
Baju 3 psg
Minyak Telon 1
Baby Wipes/Wet Tissue
Tuala Mandi 1
Stokin/Sarung Tangan Bayi 4
Peralatan Mandi
Selimut/Bedung 3
Barut 5
Topi 1

brg baby mcm senang, tp brg2 mak tu mcm nak pergi bercuti ke mana je. haha. anyway, brg2 mak tu detail sgt. basic je cukup la :) apepon brg2 baby semua dah ada kecuali diapers je. oh ya! bag baby tak beli lg. letak dlm bag plastik je aci x? rimas la tgk bakul2 mcm nak pegi picnic tu. huhu

9 comments:

  1. samalah..bag baby tak beli lg..tgh dok pk nak beli besar mne..hehe..kang bukan brg2 baby yg di sumbat..brg mak yg lebih2 dlm tu..hehe

    ReplyDelete
  2. air/minyak selusuh tu org biasa minum utk memudahkan bersalin sayang..biasa kalu x salah sebulan sblm due tu dh blh start minum..cuba tanya mak MK, mesti dia buat nanti ;)

    ReplyDelete
  3. heheh banyak nye barang mak baby.. tapi memang semua akan guna tu.. especially majalah..bila kena buat CTG (yang mesen letak kat perut nak tgk graf contraction ngan nadi jantung anak) nanti memang boring sebab kena tunggu sejam.. so kena baca majalah..

    wahh! mekap..tu penting tu.. lepas beranak, bila dah mandi takpun basahkan badan..mesti nak calit lipstik sikit hehehe.. vogue betul..

    makanan pun memang bawak terus stok biskut dgn milo 3 in 1 tu sebab lepas beranak lapar lepastu makanan hospital selalunye tak sesuai untuk orang dalam pantang.. huhu

    ReplyDelete
  4. ciare ko bawak shinchan sudeeeehhh..

    ReplyDelete
  5. byknyer brg

    brg baby yg penting dn digunakan ofkos baju 2 psg pun dh cukup,lampin atau selimut bby, sarung tgn kaki sepasang pun dh ok, diapers 2/3 keping (ada hospital yg bg free baby gift yg ada diapers, bedak, losyen)

    yg lain2 tu bwk bleh tp wat berat jer..sbb x pakai pun biasa kalu bby mandi nurse yg mandikan n guna brg2 diorg..ni kalau hospital kerajaan la..swasta pun sama gak

    byk sgt brg mcm nk duduk lama jer kt hospital tu..hehhe

    ReplyDelete
  6. i pun x beli lagi bag baby..hahhaha..bawak luggage besar tu jer laa senang..sekali harung untuk mak ngn anak.ok x??huhu

    ReplyDelete
  7. ini menyebabkan i pun nak kemas beg hospital lah :) nice :)

    ReplyDelete
  8. ahaha minyak/air selasih tu tanye la org ur mum or MIL..byk jual pon..kat homopati pon ade jual..untuk memudahkan lagi kite bersalin(tapi sume tu kuasa allah jugak)

    ReplyDelete
  9. marziey: eh xwat lg ke?cpt2 laa..u kan da tggu hari je tu kan :)

    kakmarina: oh yeke? mak kite ckp kalo akar fatimah tu dia tau le.huhu

    efa: ooo mknn, mag tu penting eh.ok ok noted.thanks :D

    lisa: whuaaaa tak mauuu.nti anak i kenan sinchan.serammm T_T

    ummi: tu la psl.list tu mcm nak pegi vacation aje kan.hikhik.ok thanks UMMI :)

    deena: adakah luggage beroda tu? ;)

    mrsnageb: mari kita kemas beg sama2 :)

    Yani: ek? ok ok nti akan ditanya :')

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha