Wednesday, August 25, 2010

Laksa Mee

Aku ade mengidam satu makanan ni. erm xtau la nak ckp ni mengidam sgt2 ke atau sekadar teringin. tapi telah ku khabarkan kpd my cousin yg berada di serawak yg aku kepingin bangat nak makan benda tu. tp menu ni xde kena mengena dgn serawak pon. hihi

nanti raya mujur laaaa dia balik sini. so dia bleh buat kan. syukurrrr. sbb aku nak yg dia masakkan. xnak yg org lain buat. gedik kan? oh, benda yg aku nak tu namanya LAKSA MEE. mesti korg ingat biasa2 je kan? tapi AWAS! ia bukan sejenis LAKSA. MEE pon tak berapa MEE sgt. hihi.

secara tepatnya ia adalah ala2 mee spaghetti bersama sup ketam :D haaaa sila lah bygkan. jgn meleleh air lioq sudaaaa. hikhik. tp mee tu bkn spaghetti betul2 tau. dia ala2 aje. honestly menu ni bleh didapati di area kampung aku aje. iaitu di kawasan pantai remis/damai laut/pangkor. lumut n manjung i tak pasti.

sbb mee yg ala2 spaghetti ni mmg spesel tau. belom di komersial kan lg mee ni. hanya terdapat di kedai2 runcit kat kg2 kami. buatan org kampung 100%. mee dia mcm spaghetti tapi spaghetti tu kering dan kena rebus kan? haaa mee ni dia basah mcm mee kuning tp dia tak kuning mcm mee kuning dan tak rasa mcm mee kuning. dia basah tapi rasa dia ala2 spaghetti. so just celur je. rasa dia maybe lari sket la dr rasa spaghetti tu. sipi2 je kot. hihi

kuah dia pulak adalah sup ketam. bleh jgk pakai seafood yg lain tp sup ketam yg fresh dari laut paling sedap dan manissss aje sup nya. of kos la pakai ketam yg pak sdara i takngkap ;) lepas tu bahan2 sampingannya adalah sambal tumis udang kecik (make sure fresh dr laut jugak) yg pedas, kacang pnjg celur potong kecik2, lobak masin, n ape2 je lah ko nak. hihi.

Haa so korg bleh bayangkan tak??? sila la bayangkan sbb LAKSA MEE ini sgt sedap holiowww. but make sure semua bhn fresh dari laut.kalo tak fresh, rasanya pon ke laut jugak la jawabnya :'D nanti aku akan cuba usahakan tgkap gambo LAKSA MEE tu camana ek. hihi. tp kalo da teringin sgt maybe xsempat snap picture kot. lalalalala ~~~

p/s: scheduled entry ni

7 comments:

  1. adeh..dh terliur dah dengar ciare citer ni...jgn lupa ambil gambar ye

    ReplyDelete
  2. mengidam le tuh pn ciare oiii..... :D
    siyes this is 1st time i dengar pasal makanan ni...hehe

    ReplyDelete
  3. ketam my favarite tuuu..mmg buat apa pun sedap lah...mcm teringin la pulak.

    ReplyDelete
  4. Mak aii..macam sedap je bunyinya. pasrt paling tak tahan tu, kuah ketam lah. sah sah la sedap..

    ReplyDelete
  5. wooo..x tengok pun i macam dapat bayangkan kesedapannya..hihi

    ReplyDelete
  6. kak ina: ish mmg tak sabar nak mkn ni.nti kite tgkp gambo ek :)

    mrsnageb: tu la,belom dikomersialkan lg menu ni.sedap holiowww tauuu :D

    qaseh: ketam jugak my favvy :)

    teja: nak meleleh ayaq lioq ni =p

    N: akan diusahakan menangkap gambonye :D

    deena: hehe jenuh explain betapa sedapnye benda ni.tp mmg sedap pon! :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha