Sunday, August 1, 2010

lenggang perot after raya

Ko tau apa maksud lenggang perot?aku penah dengar tapi tak penah tau apa definisinya dan tak pernah pulak menyaksikan acara gilang gemilang ni depan mate. hu hu. So aku pon try la google2 sana sini nak tau apajadahnya lenggang perot ni.

Google punye google, rupanya dasyat jugak acara lenggang perot ni. dan setiap negeri mcm berbeza sket dia punya acara. who knows la kan. utk family aku di perak, tak penah pulak aku tgk acara pelik2 masa lenggang perot. usually org buat kenduri doa selamat aje agar si ibu dan bayi selamat menempuh fasa2 terakhir mengandung sampai la beranak nanti.

Aritu masa balik ganu, MIL ada berpesan "Raya nanti ma nak buat makan dgn lenggang perot utk ci'a". huhuu. i was like, haa?? lenggang perot? pastu aku tanya la adik ipar mcm mana lenggang perot tu. dia kata usually mertua mmg akan anjurkan acara lenggang perot utk anak sulong. tambah2 lg MK anak sulong, tu dia excited semacam tu. adik ipar aku ckp lg, masa tu bidan kampung akan check2 perot. tp i dont know la camana lak rupa acara tu nti.

aku harap ia betul2 cuma mak bidan jelah yg check. taknak la yg extreme2 mcm golek2 buah kelapa atas perot la, lenggang2 kain batik atas perot ke..hmm, mcm2 versi la aku dgr. tak syok la kalo mcm tu. sbb aku rasa tu tahyul je, kan?

p/s: ini pon scheduled entry jugak. weeeeheeee =p

Xoxo;
Ciare =)

6 comments:

  1. i xde lenggang2 buah kelapa bagai..wat kenduri kesyukuran & doa selamat jer..

    ReplyDelete
  2. i pun..my both family ckp buat kenduri doa selamat dan kesyukuran aje...baru selesai sume :)

    ReplyDelete
  3. assume kenduri doa slamat je laa yunk..ade org kate lenggang perut tu haram..N pon x sure..

    ReplyDelete
  4. oh ciare, kat trg mmg masih di amalkan acara lenggang perut tu..tapi x buat dah yg lenggang kain batik ke golek buah nyor atas perut ke..biasa skrg org just buat kenduri doa selamat, baca yassin or sembahyang hajat je..

    ReplyDelete
  5. deena: tu lar.hrp2 xde lah.biar la hanya doa selamat je.tp membe org ganu tu kata famili dia masih amalkan yg golek2 kelapa tu.hope my MIL tidak lah.huhu

    mrsnageb: bestnya dah buat.hehe.hrp2 doa selamat jelah :)

    N: betol tu.haram dan jugak tahyul dan sbgnya :'(

    marinahunny: hehe tu la pasal.hrp2 begitulah :)

    ReplyDelete
  6. kenduri doa selamat je tuh..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha