Friday, August 13, 2010

Macam mana nak tahu saya tahan ke tak?

ok soalan straight forward gitu nyah. ada antara anda yg mau beri pendapat? hmm, actually begini, ramai yg bertanya 'ciare puasa ke? larat ke? xyah la pose tiap ari, nanti baby tak tahan'. hmm rata2 gitu la lebih kurang ayatnya. huhu. tapi saya rasa confuse la jugak (eh rasa seronok pulak bersaya2 ni. nampak sopannn aje. PANGGGG sedas ~~ pengsan! HAHA). confuse kenapa?

haaa sebabnya, byk website2 keagamaan ni menyatakan bahawa puasa tidak menganggu-gugat kesejahteraan baby dalam perot. insyaAllah, Allah itu Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. dan pada tika ini pon saya masih mampu berpuasa. lapa tu lapa la. standard la kan. tapi takat ini lapar masih bleh dibendung. takdak rasa nak mati ke apa. nauzubillah.

cuma adalah rasa letihnya. termengah2. opis lak bertangga. mujur 1st floor aje. maka, sedikit penat di situ. tp penat2 pon saya larat lagi nak main masak2 bila sampai rumah (psttt, petang ni cdg nak masak kari telur hihi, eh out of topic plak.ngehngeeh :p). smalam sampai rumah jam 5pm. saya sempat tidoq 40 minit tau. pastu baru masak2 (smalam saya buat ikan msk lemak cili api n mix vege). tp buat keje harus la terhegeh2 sikit. periuk kuali belanga dan yg berat2 mtk MK tlg basuhkan. kalo tak mmg patah pinggang ini huhu

jadi saya membuat keputusan yg saya akan berpuasa SELAGI TERDAYA. masalahnya kan, mcm mana saya nak tau saya betol2 tak larat???contohnya:
- kena tunggu sampai sakit perut ke?
- bila pengsan ke baru namanya tak larat?
- bila baby diam? ntah2 dia syok tido. mak yg over riso
- bila baby aktif bangat? bese la dia kdg2 nak ngeliat tu bgoncang perot mak :p
- kena sampai muntah ke? tp muntah x sngaja tak batal pose kan?
- atau apakah sebab yg sebenarnya???

jadi, sila lah terangkan mcm mana saya nak tahu saya tak larat berpuasa. sekian terima kasih :)

p/s: baby tgh aktif skrg. sabar ye sayang. bbuka nti mama nak masak kari telur. baby suke x? kalo suke nti mkn byk2 ye. we love you baby =)

9 comments:

  1. saya pun nak tahu..ewahh :)
    saya harap kita semua mampu puasa penuh :)

    ReplyDelete
  2. ahaha saya pon xtao..tp betol la kate awak(wah bersaya awak gitu)..allah dah tu maha kuasa kan

    masa kawan yani puasa tahun lepas anak die baru 3-4 bulan mcm tu..die fully bf..tapi setiap kali pump die akan dapat 90z!lagi byk dari xpuasa

    sampai skrg anak die dah 14 bulan die still full bf

    byk kan minum air zam-zam sebab air tu memberi tenaga dan mengenyangkan

    ReplyDelete
  3. urm... kalau zam xlarat... rase perut cam angin, pastu menggeletar, nak muntah n pening.... jadi zam akan amik langkah berbuka kot... Jgn sampai pensan plak...

    for baby plak... zam rase baby ok kot insyaAllah baby tak lapar... tp nnt dah berbuka kena kasi puji sket kat baby... ckp baby pandai, baby baik... sayannng baby... hihihiii... Kalau dr ape yg zam baca dan dengar..Baby amik nutrisi kite jerrr... so yang lemah badan kite la...

    tp kalau dokter ckp kalau awk puasa boleh memudaratkan kandungan... so jgn puasa...

    pada pendapat zam camtu la... :)

    ReplyDelete
  4. i pernah buat entry pasal ni..
    jemput laa jenguk sini..
    http://arvanees.blogspot.com/2010/08/selamat-ke-berpuasa-semasa-mengandung.html

    ReplyDelete
  5. ciare..
    aku skrg dh 34weeks..lagi 2 mggu aku dh 9bln.tp alhamdulillah stakat ni masih puasa lg.rasa lapar tu mmg la ade even kalo x pregnant pn kn?yg mencabarnye bila baby tendang2..sakit la jg.x tau la die lapar or mmg aktif.tp slagi aku xde sakit perut yg t'amat sgt,xde muntah2 or rs nak pitam..aku akn teruskan b'puasa.lagipun aku ade juga baca yg b'puasa ni tak memudaratkn baby.kcuali ade doc yg nasihatkn ko utk x b'puasa.masa dah buka nnt,kena la minum air byk2,mkn kurma lbih ckit..baru ade tenaga.
    selamat b'puasa ye mak yong ^_^

    ReplyDelete
  6. tol tu ciare..N pon klo btl2 x larat...gigil2 br ler buka kot..

    ReplyDelete
  7. yela...
    kalo ta lrat harus berbuker taw...
    kalo rsau at bby berbuker la...

    ReplyDelete
  8. mrsnageb: oh nampaknya tak kesampaian sudah :(

    yani: wuahh byknye hasil dia!! bravo sgguh.tp tu la, tiap org lain thp kekuatan dia..

    zam: itu la, cuba je pose.rasa tak larat jgn terus kan.ikut kata hati

    deena: oh ya? TQ :)

    rina: thanks rina :) tu la skg ni ms bbuka n sahur mmg lebih byk mnum dr mkn..dahaga sokmo :D

    N: kan kan :)

    mida: tu la, kalo rasa was was nak terus, bbuka je.tp ttp rasa xbest kalo x pose. hu hu

    lisa: at last, da jumpe doc n da tau la camana :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha