Monday, August 9, 2010

Makan besar

Wuahh sgt hepi heppiii bila dpt blk kg. tp ada sedikit kecewa sbb xdpt jumpe kyra kyrin woo woo woo nanges 1 baldi jap T___T. anyhoo hidup perlu diteruskan. hehe. kami sampai perak pd jam 2 am hari sabtu. haih. ponat acik

Yg lawaknye mak and mak sedara aku paksa aku n MK tido umah mak sdara yg lagi satu tu.alasan dorg sbb we all smpai lewat n musti da letih.rupanya aku baru tau cerita yg ada ghost story sdg mengganas on the way nak blk kg aku tu. haih seram lak bulu ketiak i @__@ kononnya ada hantu yg memakai coli and suar dlm akan menahan2 kereta dpn kubur cina sblm nak masuk kg aku. lagi satu, kononnya ada hantu depan kuil indu jugak yg berada di jln masuk kg haku. wallahualam. kalo ikotkan MK dia xsuke sgt nak dgr2 cite ni.tp ko paham2 jela aku ni penakot wehhh. huhu. eh awat cite psl antu ni? hoo hoo

ok actually nak cite pasal kenduri. hari yg ditunggu2 pon tibaaa :) sebelah pg, seawal jam 10 acara bacaan yasin dan jugak doa utk org2 yg telah pergi meninggalkan kami especially arwah opah, atok and bapaku. kemudiannya acara makan2. erm uols tau2 jela kalo family aku ni, tiap kali kenduri mcm nak jamu org kat majlis kawen. tp pengantin je xde. jom MK kita sanding lg skali. cewah :p antara menu2nya adalah:

- ayam goreng berempah
- ikan keli masak sambal (keli fresh dr kolam sebelah umah :p)
- udang masak goreng2 je (udang fresh dr laut okkk)
- rendang lokan (lokan ni mcm kerang cuma size dia 5x ganda kot. lokan ni free je. makngah yg pegi cari kat laut. dulu zmn kecik2 aku slalu g cari lokan. bestnyaaa)
- gulai lemak terung dgn ikan masin
- sayur keladi masak asam. perghh sentap weh makan ni. slurp!!
- kerabu ulam raja+kcg botol, ulam petai+jering (kampung gile menu :p)
- ikan kembung goreng (utk org yg xmkn keli)
- pemanis mulut: kuah durian cicah roti :)

eh aku rasa mcm ada lg 2 menu xsebut. tak ingat sbb aku xmakan kot. hmm, kesimpulannye uol simpul la sendiri ek. hehe. tapi serius uols, aku kena makan sikit demi SIKIT tauuuu. sbb aku mcm ada masalah slow digestion balik la mcm awal2 pregnant dulu. lambat betol mknn hadam. aku hrp morning sickness tu mintak dijauhkan la.takat slow digestion bleh tahan lg kot. insyaAllah

so lepas acara mkn tghri dlm kul 1 mcm tu, kaum lelaki lak dtg lepas balik dr masjid. mereka2 ni nak membacakan doa selamat utk aku ni pulak. kira mcm acara lenggang perot la kot. cumanya xperlu sessi menayang perot di sini. dorg cuma amek nama aku je and baca dlm doa tu. pastu air yg dibaca masa sessi doa selamat tu sebanyak 2 jug aku kena mandi dgn air tu sambil berselawat. itu je. hehe. kesimpulannye inilah sessi lenggang perot aku di perak :p pas raya kang sessi lenggang perot di terengganu plak. hehe. amboiii sampai 2x ekk? hihi. layan jela. MIL sgt berhajat nak buat. so layaaannn. huhu

oh ya!! pasal majlis cukup jambul@lepas pantang@akikah pon aku dah start penin ni. aku dgr2 aritu org ganu yg nak buatkan majlis akikah anak aku nti. makcik2 aku kat perak pulak dah planning pasal majlis naik buai anak aku nanti lepas aku abes pantang! haih, kena buat majlis 2x jawabnye ni. huhu. bankrup la nyahhh. xkan nak harap org je sponsor (walopon aku tau dorg akan ttp sponsor eventho xmintak). tapi i segan la nyahhhh.

baby, baby...demi baby, baby dalam perot lagi org dah berebut2 nak buat mcm2 acara utk baby tauu :).

huhu. xpelah, aku anggap je ni rezeki anak. so maybe acara naik buaian/cukur jambul di perak dan akikah di terengganu. jgn dua2 belah famili lak bcakaran nti sudaaaah. hehe. eh tp xde lah mcm tu skali. hihi :p

note: acara naik buai tu mcm just marhaban and berzanji (ni ke cara nak sebut???) kemudian ayun2 baby kat buai serta potong rambut baby. meanwhile, acara akikah tu acara baca2 doa dan niatkan penyembelihan kambing/lembu atas nama anak ni karang. so korg jgn kompius ek :p dgn erti kata lain kenduri naik buai bkn la akikah sbb xde melibatkan kematian kambing/lembu. hihi. maybe ayam/makhluk2 lain yg akan terbunuh. hihi.

note lg: bg org perak area kg aku, acara naik buai tu kena buat jugak.sbb mcm nak meraikan kehadiran baby tu dan meraikan hari pelepasan utk maknye lepas 44 hari.yg akikah tu pulak akan dibuat jika mampu dan boleh dibuat bila2 masa je. kdg2 buat time raya terus. huhu. ate, almaklum le, kambing/lembu kan mahal :) sbb tu nak wat kt ganu sbb sana stok lembu blkg umah je. wakakaka :p

p/s: sorry no picture. mak buyong sibuk ngunyah time kt kampg. pak buyong lak sibuk jd menantu mithali. hihi ;)

Xoxo;
Ciare =)

5 comments:

  1. rasanya lebih baik dibuat yg sunat muaakad tu..yakni akikah..yg naik2 buai ni adat je kan..eh...kalo salah maaf ye..

    buat dua2 terus..lagi bagus..hehehe..

    ReplyDelete
  2. tu la kak, akikah tu buat tp bukan di perak dan bukan habis je waktu pantang. maybe nak gabung skali akikah dgn anak sedara kat ganu :) so kt perak naik buai+cukur jambul je lah :) insyaAllah masih planning lg.itupon makcik2 yg tlg plan haha.padahal baby tak kuor lg :p

    ReplyDelete
  3. pn ciare:selamat berkenderi lah ye..huhu i dah selamat dah both side :).i ada dengar MIL ckp yang akikah ni kalau boleh buat within 7 days lepas baby keluar,ada juga my frens ckp afdal dlm masa sebulan..i rasa boleh je kut mana2..take care :)

    ReplyDelete
  4. meriah betol ciare ni..sulung bertemu yang bongsu..

    makanan tu tersangaaaaaaaaaaaaaaat la banyak..best kan ade kampung mcm tu

    ReplyDelete
  5. mrsnageb: whuah da slmt dah? :) tu la, akikah mmg bleh start dr hari ke-7.tp ttp bleh dilakukan bila2 ms.bila anak da besa pon bleh gak

    yani: mmg best kalo blk kg.tang mknn mmg takde penah kurang :)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha