Monday, August 9, 2010

Ramadhan datang lagi

Erm apa yg mengembalikan nostalgia di bulan Ramadhan ye? I mean selain solat sunat terawih dan jugak makanan yg tiada sempadan itu :p aku rasa bulan Ramadhan ni ada satu perasaan dan aroma yg best tau. bukan aroma coklat ke apa. maksud aku, kalo sebelum hari nak hujan, kan ada bau yg mcm hari nak hujan kan? haa ni kalo Ramadahan, dia mcm ada aroma tersendiri yg sgt best perasaannya tu :)

hmm, taun ni aku nak jugaaaak paksa MK psg lampu kelip2 yg corak ketupat tu. kalo bleh nak yg ala2 pelita tu skali. tp versi letrik la kot. kang versi api terbako lak umah sewa aku kang! naya!! haha XD eh teringat zaman dulu2, bila dah separuh bulan pose, aku pon mula la masuk hutan. kenapa??? sbb nak mcari buluh. eh bkn buluh nak wat lemang laaa. tp buluh sbb nak buat batang pelita. punyalah nostalgia :D almaklum le, aku ni mmg sokmo dpt tugasan yg mcm lelaki.hihi.dr kena sapu umah, aku rela masuk hutan. haha. lahaii blkg umah je pon :p tambah2 lg bila kakak2 masuk asrama, mmg aku jela yg buat keje2 ni. hehe. pas bbuka cpt2 aku psg lampu pelita. hihi. pastu berdua dgn mak, naik basikal pegi terawih kt surau tdokat. pastu tgk umah2 lain pon psg pelita, woahh bestnyaaa :D kt kg aku siap ada pertandingan pelita berhias lg tau :p

selain tu, aku tlg mak jait baju kurung. hmm, mak aku jait utk anak beranak je. xde la pulak sampai amek upah ke apa. pas sahurrr je tak tido. terus tggu subuh dan pastu tlg mak jait baju. aku tlg apa?? aku bese la suka kacau mak. nak tlg potong kain jelah. hihi. pastu kacau2 wat benda tak paedah yg lain. bila mak bentang kain nak potong aku pegi la senget2kan kain tu. sampai mjerit2 mak marah aku kaco dia. hihi :p kdg2 tu bukan aku je, kucing2 aku pon kacau mak skali. mana la tak tensen dia. hahahaha

bila nak dekat abes pose tu, pas sahur ada aktiviti lain pulak. iaitu aktiviti buat kuih rayaaaaa :D huh time ni la godaan paling mencabar. dan sbb buat kuih raya ni lah aku dah bukak pose seawal 9 pg. kahkahkah. well, nasib ah belom akil baligh kan, so tak berdosa. wakakakaka. aku rasa hari yg mak aku buat kuih raya kompom aku akan bukak pose. dan akan buat gaya mcm nak mati depan mak kalo xdpt berbuka. hahaha. nasib ah jd anak bongsu yg disayangi. so monteng2 laaa. kihkih. tapi time berbuka apa lagi?????????????? org yg tak puasa kena duduk jauh2 yaaaaaa. tak bleh makan skali. bila org berpuasa dah makan separuh jalan baru duduk join. so sambil dorg makan aku pegi tgk doraemon dulu. kihkih.

hish nakal jgk aku dulu. belajo puasa punya la liat. moga2 baby dlm perot ni tak ikot laaaa perangai liat pose mcm mak nya. biar ikot si bapak yeee. hihi. papa mu kecik2 dah pose. nti baby ikot papa tau baby ;)

azam aku taun ni, harus laaa nak mperbanyakkan terawih. walopon kdg2 aku solat duduk sbb susah nak duduk bangun, isnyaAllah akan aku gigihkan jugak. ate, next year baby dah kuar lg payah nak g terawih. lain la ade bibik ke hape. huuu. so sempena Ramadhan terakhir sebelum baby keluar, kena la amek peluang sebyk mungkin. hrp2 laa kaki aku tak membengkak. kalo x susah gak tu. haih

p/s: paling tak sabar nak anyam ketupat b4 raya nti. eh tgk tu, pose belom nak raya pulak!! PANNNNGGGGG ~~~~ ada sesapa nak aku upload video tutorial buat ketupat pakai daun klapa tu x? :p

p/s lagik: i want to do this as TAG ek. sape baca sila jujur dan kena buat entry ala2 nostalgia bulan Ramadhan korg ekk ;) kah kah padan muke :p

Xoxo;
Ciare =)

4 comments:

  1. pn ciare:I pun rasa mcm tuh..bulan ramadhan ni ada nostalgia dan feeling tersendiri..bila time ramadhan je..bila raya lain plak..tapi 2 bulan yang mulia ni memang lah sangat nostalgia kan..huhu

    u sangat nakal lah masa kecik..kecik..huhu :)

    ReplyDelete
  2. owh tak bace-xbace..hihi best la kenangan ciare...yani xde kenangan pon..(bole gitu??) ahahaha alasan nak ngelak

    ReplyDelete
  3. mrsnageb: harus laaa nakal.anak bgsu yg kuat merajuk dan suke ngamuk.uuuu hrp anakku tidak begitu.whoaaa

    yani: hep hep.sila buat :p

    ReplyDelete
  4. betul2..rebut peluang berterawikh bnyk2 tahun ni.thn dpn dah ada ank kecik susah sikit..dna pn dah pasang azam nak puasa penuh and terawikh penuh bln puasa ni..insyaAllah.kalau kesihatan mengizinkan..
    tp malam td sembhyang terawikh buat 20 rakaat pun dah semput2..:)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha