Tuesday, August 24, 2010

resepi: ayam kukus/setim :)


resepinya sgt mudah uols. mudah means MUDAH. tak ada yg complicated langsung nak buat menu ni. unless ko xde periuk pengukus tu mmg complicated la jawabnya ;)

Bahan2:
Ayam (sukati la byk mana) dicuci bersih. xyah potong kicik2. wat je segedabak beso tu
* Halia 2 inci 
* Bwg putih 4 ulas
1 sudu garam

Cara2nya:
- tumbuk bahan2 bertanda * dan gaulkan dgn ayam. perap la kejap dlm sejam tp aku perap 15 menet aje.
- panaskan periuk pengukus. bila da panas airnya, kukus la ayam tu lebih kurang 45 min atau sampai masak

Bau dia semerbak uolsss. hehe. pastu hiaskan la dgn timun, tomato dan salad. cadangan: wat la sup tulang ayam and sambal kicap supaya lebih berselera nak mkn. nak lg selera, wat la nasi ayam. tp aku mkn dgn ns putih panas2 sajeee :') sodappppp gak. hikhik

6 comments:

  1. mudahnya nk buat..nk try jgk la nnti..hehe

    ReplyDelete
  2. hamboi..shedapnyer..tapi i xde pengukus laa..

    ReplyDelete
  3. ketuk dan penyet2 ayam tu dulu x? :p

    ReplyDelete
  4. juera: mmg mudah.try la tau :)

    deena: alaaa..g la beli periuk pengukus.nti mcm2 bleh msk =p

    dd: sesungguhnya mmg aku ketuk2 n penyek2 kan dia dulu.maksudnya ni ayam penyet la kan :D

    ReplyDelete
  5. oit mak buyung y rajen..i adore u la bab masak2 utk tok laki ni..hihi

    ReplyDelete
  6. Yani: kamu pon kena start rajen2 tawww. x lama dah tu ;)

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha