Monday, August 30, 2010

Resepi: Kuih Buah Melaka

1st of all, aku tak puas hati napa nama dia buah melaka. huhu. nape tak buat buah perak ke buah terengganu ke. hehe. ok org melaka jgn marah ;p apepon meh sini org perak nak bg resepi kuih buah melaka. tapi made in selangor. cewah :p

erm tak ada lah mengancam sangat rupanya. sbb pati pandan tak cukup pekat. pastu kelapa parut tu mcm ada itam2. bese la, kelapa parut beli kat kedai. sampai ke tengkorak tempurung dia kukur. kalo kukur sendiri kat umah kompom amek yg putih aje. br cantek :)

bahan2nya:
tepung pulut 2 cawan
gula melaka/kabung dipotong dadu
daun pandan 10 lai di blend dan diambil patinya
garam secukup rasa
air utk menguli
kelapa parut utk digaulkan. campur garam sket

cara2nya:
. uli tepung pulut diuli bersama garam secukup rasa dan air pati pandan. uli sampai tak melekat kat tgn. jgn cair sgt. agak2 la ye
. bentukkan tepung bulat2. buatkan lubang kat tengah dan masukkan gula melaka tu. pastu bulat2kan lagi. time ni tabur2 sket tepung gandum pd yg siap diuli supaya tak melekat.
. rebus air dlm periuk. dlm separuh je airnya cukup la. bila dah mendidih bleh masukkan semua bulat2 yg ko dah gentel tadi
. bila bola2 bulat tu terapung itu maksudnya dah masak :) so bleh angkat
. last skali gaulkan dgn kelapa parut dan ready utk dimakaaaan :D senang kan?

eh tuan tanah nak nyemak jugak. hehe. selamat mencuba resepi ni ye!! :')

3 comments:

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha