Thursday, September 30, 2010

air selusuh vs air akar fatimah

Assalamuaalaikum. mari kita bukak topik n bincang2 pasal title di atas. especially pada sapa yg dah ada experience harap bleh bantu momtobe yg bercelaru fikiran ini.

setahu saya

  • air selusuh = air bacaan doa yg dibuat oleh ustaz/org2 tua/suami
  • air akar fatimah = air rendaman sejenis akar yg bentuk mcm bunga yg hanya bleh didapati di Tanah Suci Makkah
Peranan kedua2 air adalah sama iaitu menyenangkan proses bersalen. dan sudah tentu dgn keizinan Allah swt. tanpa keizinan Dia minum la bergelen2 pon tak jadi jugak kan?

Jadi apa pendapat uols? dan paling penting, bila masa nak minum air ni? dgr kata, some hospitals tak bg minum sebarang air ni. napa ye?

9 comments:

  1. dua2 pon bole minum rsnyerr...nti ckp kt hospital..air yassin..huhu

    ReplyDelete
  2. dah betul lah tu pn ciare..fungsinya dedua sama..some hospital tak bagi,sebab takut sakit bersalin lam...tapi depends jugak...huhu :) semoga kita semua selamat..amin.

    ReplyDelete
  3. hi darls,

    setahu sy la. air selusuh sama je ngan air akar fatimah. sbbnya, masa sy nk deliver dlu. sy minum air akar fatimah yg direndam dlu tu. so nnt warna die mcm air teh, tpi lagi cair la.

    mama sy beli akar fatimah tu masa die pegi wat haji setahun sebelum sy deliver.

    tapi, bila kat hosp i minum air tu. nurse n doc mrh. sbb bila wat CTG utk dgr jantung baby, tetiba denyut jantung baby laju sgt. lebih 200 ape ntah per minit. mmg merisaukan tetiba baby move laju & aktif. doc takut baby lemas. doc terus xbagi minum air selusuh. at all.

    npe dear? u ade intention nak minum air tu ke?

    ReplyDelete
  4. air selusuh penah pakai tp mayb cara guna tak betul so tak nampak keberhasilannya (apapun semua di tangan ALLAH...).

    ReplyDelete
  5. takkanla hosptal tak bg minum air2 selusuh tu..kang berejam sakit naya pulak

    ReplyDelete
  6. Air-air tesebut macam penah dengar namanya. Tapi dua-duapun sy tak tau rupa warnanya. maklumlah sy blum golongan ibu mgandung. heee. bagus ke amek air tu? --for future info-

    ReplyDelete
  7. Tak minum keduanya pun bolh bersalin jugak..doa banyak2 yang penting..semua ditangannya..org dulu tak sempat pun cari air selusuh..7 jam jugak baru baby kuar..

    ReplyDelete
  8. air selusuh@air bacaan doa dh lame nieza stat minum... mase 7 bulan lagi... hospital tak marahnye... ckp air mineral je.. amal jugak minum air zam-zam and kismis@kurma yg dh dibace doa... air akar fatimah tu, mak ckp.. stat rendam bile dh msk 36 week n mase tu br stat minum sket2.. tp tak tau la org lain cmner :)

    ReplyDelete
  9. ciare, i kena marah ngan doc and nurse sebab minum air selusuh..and they really do blame air selusuh yang air minum tu menyebabkan air lama in labour pain..perhaps it's my fault jugak..but if u nak minum, i think minum only when dah pecah ketuban..

    wallahualam..

    ReplyDelete

Kindly leave your comment here :) TQ. Have a nice day

© ♥ c i a r e ' s l a n d ♥ ™ 2007 | Fully designed by Ciare Baha